Jazz/World

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

2022.06.14. 12:50
Ajánlom
Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.

Rafael Mário Junior Prima-díjas zongoraművész nagyapja jazz-zenekarának próbáit látva már gyermekkorában biztos volt abban, hogy egész életében a zenével szeretne foglalkozni. Dobolni kezdett, aztán megpillantott egy hangversenyzongorát, és rögtön tudta, váltania kell: hatéves kora óta zongorázik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, majd Torontóba költözött, ahol stúdiózenészként és zeneszerzőként tevékenyedett.

RafaelMarioTrio-111241.png

Rafael Mário Trió (Fotó/Forrás: Karmatik Photography / Rafael Mário Trio)

2014-ben alapította meg saját trióját, zenéjük stíluskategóriákat átlépő, saját szerzeményeik között a balkáni nyolcados lüktetésű kompozíció éppúgy megtalálható, mint a magyar és roma népzenei elemekből táplálkozó alkotás. A trió zenészei, Rafael Mário (zongora, billentyűs hangszerek), Bartók Vince (basszusgitár) és Hidász Tamás (dob) egyaránt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén szerezték diplomájukat, azonban állandó inspirációs forrásként tekintenek a kortárs könnyűzenei áramlatokra is.

„Az album kilenc dalából kettőt Bartók Vince, a zenekar basszusgitárosa szerzett, a többi saját szerzeményem. A végleges forma mindig úgy alakul ki, hogy közösen öltöztetjük fel az ötleteimet. A lemez zeneileg sokoldalú, az összes olyan stílus megjelenik benne, amit szeretek.

Fellelhető rajta egészen egyszerű popzene is, aztán a latin és a nyolcados jazz, olykor a swing és a klasszikus zene, sőt egy dalban, a Blessingben, a hiphop is megjelenik.

A Blessing lemezcím ötlete egyébként onnan ered, hogy amikor az album anyagát elkezdtem írni, a feleségemmel éppen elsőszülött fiunkat vártuk, és rengeteg dalt inspirált ez az áldott állapot.

Másrészt azért is e cím mellett döntöttünk, mert tényleg úgy érezzük, valódi áldás az, hogy alkothatunk, és azzal foglalkozhatunk, amit a világon a legjobban szeretünk” – emeli ki a zenekarvezető Rafael Mário.  

Az albumon több vendégművész is szerepel, Palásti Máté gitáron, míg Tar Gergely ütőhangszeresként járult hozzá a hangzásvilághoz. Énekesnőként egy-egy dal erejéig Munkácsy Eszter és Yulaysi Miranda csatlakozott a csapathoz.  A Rafael Mário Trió Blessing című új lemezét június 22-én mutatja be az Opus Jazz Clubban.

Rafael Mário Trio: Blessing

A lemez anyaga elérhető a Spotifyon.

Lemezbemutató koncert az Opusban

  • 2022. július 22., 20:00
  • Opus Jazz Club

A koncert részletei és jegyvásárlás itt »»

Fejléckép: Munkácsy Eszter és Rafael Mário (fotó/forrás: Karmatik Photography / Rafael Mário Trio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.