Jazz/World

Lencsevég – Elsa Valle & Latin Jazz Syndicate: Abracadabra

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
Abracadabra – vigyázat, varázsolok! Elsa Valle, a bájos és tehetséges kubai énekes-zeneszerző megírta új lemezét, aztán úgy mutatta be a Tháliában, mintha előtte legalábbis Rodolfóval konzultált volna poszthumusz.

Nehéz objektíven írni olyan zenekarról, amelyhez több érzelmi szál köt a kelleténél. A zenekarvezető ugyanis olyan közvetlen és lekenyerező személyiség, akit szinte pillanat alatt a szívébe zár mindenki, aki csak ismeri. Magam több alkalommal dolgoztam vele, jól ismerem kedvességét, temperamentumát és persze azt az elhivatottságot, amellyel saját zenéjét játssza országszerte. Elsa Valle kubai származású énekesnő, elismert havannai zenészcsalád szülötte, aki immár évek óta él Magyarországon, és a jelek szerint a letelepedést hosszú távon tervezi. Lemezei sorában a mostani a második, amelynek hangulata hasonlatos ahhoz, ami az első, Mi Gente című korongon hallható. Elsa tehetséges zenész, hozza magával nemzete legjobb erényeit. Emellett láthatóan remek érzékű zenekarvezető, aki tudja, hogyan kell megnyerni zenéjének kiemelkedő itthoni hangszereseket, akiknek a keze alatt a vérpezsdítő és szórakoztató szerzemények művészi szintre is emelkednek. A dallamok hangszerelésében a szerzőtárs és zenekari tag, Winand Gábor pedig egyenrangú partner, ráadásul akik a magyar jazzt figyelik, jól ismerik Winand elképesztő énekes adottságait, egyedülálló zenei érzékenységét.

Nehéz szülésnek bizonyult az Abracadabra koncertszerű bemutatása. Az október 22-ei esemény a Thália színházban rossz csillagzat alatt zajlott le. Egyrészt Elsát több napig teljesen elhagyta a hangja – az Opera orvosainak hála, a koncert napjára sikerült összeszednie magát. Ez nyilván rányomta a bélyegét a koncertet megelőző próbákra is, hiszen a színpadon egy jószándékú, ám sok hibával küzdő zenekar hangja csendült fel. A leggyengébb láncszem különösen megdöbbentő volt számomra – a kolumbiai ütőhangszeres, Shango Dely lélekben egyszerűen nem volt jelen a koncertteremben: groove-jai nagyon gyengécskék, olykor stílusidegenek voltak, amit álmomban sem gondoltam volna egy eredeti latin-amerikai hangszeresről. Máskor nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen nem ismeri a dalokat – lassú ballada elején belecsapott a lecsóba egy gyors bossa tempójával, és úgy kellett a kongásnak átkiabálnia hozzá, hogy vegye észre magát. Elsa a körülményekhez képest megtalálta magát a színpadon, igyekezett áthidalni a kényszerű hiányosságokat, ami legtöbbször sikerült, máskor viszont kevésbé. Ahogy figyeltem, nem alakult szerencsésen a közönség bevonása a zenébe (énekeltetés, tapsolás, táncolás) – azok a fogások, amelyek egy álló közönségnél, főleg Elsa másik zenekarának, a Rumba Calientének a buliján biztos aduászok, ám egy színházi nézőtér széksorai között, koncerthallgató közönség számára olykor kényelmetlenséget okoztak.

A további zenészek a körülményekhez képest mindent megtettek a vállalható produkció érdekében, és végeredményben sikeres volt a koncert még a hívatlanul színpadra pattanó +1 perkás (David Dely) okozta galibák és a sután rögtönzött jammeléses ráadás ellenére is. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és Babos Gyula (gitár) részvétele a produkcióban továbbra is meggyőz a tekintetben, hogy a Latin Jazz Syndicate-re érdemes odafigyelni. A fúvós szekció tagjai, Fekete István (trombita) és Bacsó Kristóf (szaxofon) szintén magas szinten leheltek életet még a nem várt üresjáratokba is. Barcza Horváth József bőgőszólókkal kiegészített kísérete Shango Delyével szemben nagyon stílusosra és hitelesre sikeredett.

A koncerten a legtöbb új szerzemény elhangzott, közülük emlékezetes maradt a Sonando című ballada gyönyörű fúvós arrange-aival vagy a Habana linda című szerenád. És persze alapvető a kubai Son lüktetése, tempója, amelynek a lelkülete, fő irányítója természetesen maga a zenekarvezető. Fontos hangsúlyozni, hogy Elsa Valle új lemezén remek kubai vendégzenészek játsszák a szerzeményeket, köztük Ramon Valle (zongora), Armando Vidal (bőgő) és Omar Rodriguez Calvo (ütőhangszerek) – a szinte eredeti kubai felvétel magyar kiadásban jelent meg.

(2005. október 22. 20:00 Thália Színház – Elsa Valle: Abracadabra – lemezbemutató koncert; km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor (fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szabó Csaba (ütőhangszerek), Sramkó János (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.