Jazz/World

Lencsevég – Elsa Valle & Latin Jazz Syndicate: Abracadabra

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
Abracadabra – vigyázat, varázsolok! Elsa Valle, a bájos és tehetséges kubai énekes-zeneszerző megírta új lemezét, aztán úgy mutatta be a Tháliában, mintha előtte legalábbis Rodolfóval konzultált volna poszthumusz.

Nehéz objektíven írni olyan zenekarról, amelyhez több érzelmi szál köt a kelleténél. A zenekarvezető ugyanis olyan közvetlen és lekenyerező személyiség, akit szinte pillanat alatt a szívébe zár mindenki, aki csak ismeri. Magam több alkalommal dolgoztam vele, jól ismerem kedvességét, temperamentumát és persze azt az elhivatottságot, amellyel saját zenéjét játssza országszerte. Elsa Valle kubai származású énekesnő, elismert havannai zenészcsalád szülötte, aki immár évek óta él Magyarországon, és a jelek szerint a letelepedést hosszú távon tervezi. Lemezei sorában a mostani a második, amelynek hangulata hasonlatos ahhoz, ami az első, Mi Gente című korongon hallható. Elsa tehetséges zenész, hozza magával nemzete legjobb erényeit. Emellett láthatóan remek érzékű zenekarvezető, aki tudja, hogyan kell megnyerni zenéjének kiemelkedő itthoni hangszereseket, akiknek a keze alatt a vérpezsdítő és szórakoztató szerzemények művészi szintre is emelkednek. A dallamok hangszerelésében a szerzőtárs és zenekari tag, Winand Gábor pedig egyenrangú partner, ráadásul akik a magyar jazzt figyelik, jól ismerik Winand elképesztő énekes adottságait, egyedülálló zenei érzékenységét.

Nehéz szülésnek bizonyult az Abracadabra koncertszerű bemutatása. Az október 22-ei esemény a Thália színházban rossz csillagzat alatt zajlott le. Egyrészt Elsát több napig teljesen elhagyta a hangja – az Opera orvosainak hála, a koncert napjára sikerült összeszednie magát. Ez nyilván rányomta a bélyegét a koncertet megelőző próbákra is, hiszen a színpadon egy jószándékú, ám sok hibával küzdő zenekar hangja csendült fel. A leggyengébb láncszem különösen megdöbbentő volt számomra – a kolumbiai ütőhangszeres, Shango Dely lélekben egyszerűen nem volt jelen a koncertteremben: groove-jai nagyon gyengécskék, olykor stílusidegenek voltak, amit álmomban sem gondoltam volna egy eredeti latin-amerikai hangszeresről. Máskor nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen nem ismeri a dalokat – lassú ballada elején belecsapott a lecsóba egy gyors bossa tempójával, és úgy kellett a kongásnak átkiabálnia hozzá, hogy vegye észre magát. Elsa a körülményekhez képest megtalálta magát a színpadon, igyekezett áthidalni a kényszerű hiányosságokat, ami legtöbbször sikerült, máskor viszont kevésbé. Ahogy figyeltem, nem alakult szerencsésen a közönség bevonása a zenébe (énekeltetés, tapsolás, táncolás) – azok a fogások, amelyek egy álló közönségnél, főleg Elsa másik zenekarának, a Rumba Calientének a buliján biztos aduászok, ám egy színházi nézőtér széksorai között, koncerthallgató közönség számára olykor kényelmetlenséget okoztak.

A további zenészek a körülményekhez képest mindent megtettek a vállalható produkció érdekében, és végeredményben sikeres volt a koncert még a hívatlanul színpadra pattanó +1 perkás (David Dely) okozta galibák és a sután rögtönzött jammeléses ráadás ellenére is. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és Babos Gyula (gitár) részvétele a produkcióban továbbra is meggyőz a tekintetben, hogy a Latin Jazz Syndicate-re érdemes odafigyelni. A fúvós szekció tagjai, Fekete István (trombita) és Bacsó Kristóf (szaxofon) szintén magas szinten leheltek életet még a nem várt üresjáratokba is. Barcza Horváth József bőgőszólókkal kiegészített kísérete Shango Delyével szemben nagyon stílusosra és hitelesre sikeredett.

A koncerten a legtöbb új szerzemény elhangzott, közülük emlékezetes maradt a Sonando című ballada gyönyörű fúvós arrange-aival vagy a Habana linda című szerenád. És persze alapvető a kubai Son lüktetése, tempója, amelynek a lelkülete, fő irányítója természetesen maga a zenekarvezető. Fontos hangsúlyozni, hogy Elsa Valle új lemezén remek kubai vendégzenészek játsszák a szerzeményeket, köztük Ramon Valle (zongora), Armando Vidal (bőgő) és Omar Rodriguez Calvo (ütőhangszerek) – a szinte eredeti kubai felvétel magyar kiadásban jelent meg.

(2005. október 22. 20:00 Thália Színház – Elsa Valle: Abracadabra – lemezbemutató koncert; km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor (fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szabó Csaba (ütőhangszerek), Sramkó János (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.