Jazz/World

Lencsevég – Elsa Valle & Latin Jazz Syndicate: Abracadabra

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
Abracadabra – vigyázat, varázsolok! Elsa Valle, a bájos és tehetséges kubai énekes-zeneszerző megírta új lemezét, aztán úgy mutatta be a Tháliában, mintha előtte legalábbis Rodolfóval konzultált volna poszthumusz.

Nehéz objektíven írni olyan zenekarról, amelyhez több érzelmi szál köt a kelleténél. A zenekarvezető ugyanis olyan közvetlen és lekenyerező személyiség, akit szinte pillanat alatt a szívébe zár mindenki, aki csak ismeri. Magam több alkalommal dolgoztam vele, jól ismerem kedvességét, temperamentumát és persze azt az elhivatottságot, amellyel saját zenéjét játssza országszerte. Elsa Valle kubai származású énekesnő, elismert havannai zenészcsalád szülötte, aki immár évek óta él Magyarországon, és a jelek szerint a letelepedést hosszú távon tervezi. Lemezei sorában a mostani a második, amelynek hangulata hasonlatos ahhoz, ami az első, Mi Gente című korongon hallható. Elsa tehetséges zenész, hozza magával nemzete legjobb erényeit. Emellett láthatóan remek érzékű zenekarvezető, aki tudja, hogyan kell megnyerni zenéjének kiemelkedő itthoni hangszereseket, akiknek a keze alatt a vérpezsdítő és szórakoztató szerzemények művészi szintre is emelkednek. A dallamok hangszerelésében a szerzőtárs és zenekari tag, Winand Gábor pedig egyenrangú partner, ráadásul akik a magyar jazzt figyelik, jól ismerik Winand elképesztő énekes adottságait, egyedülálló zenei érzékenységét.

Nehéz szülésnek bizonyult az Abracadabra koncertszerű bemutatása. Az október 22-ei esemény a Thália színházban rossz csillagzat alatt zajlott le. Egyrészt Elsát több napig teljesen elhagyta a hangja – az Opera orvosainak hála, a koncert napjára sikerült összeszednie magát. Ez nyilván rányomta a bélyegét a koncertet megelőző próbákra is, hiszen a színpadon egy jószándékú, ám sok hibával küzdő zenekar hangja csendült fel. A leggyengébb láncszem különösen megdöbbentő volt számomra – a kolumbiai ütőhangszeres, Shango Dely lélekben egyszerűen nem volt jelen a koncertteremben: groove-jai nagyon gyengécskék, olykor stílusidegenek voltak, amit álmomban sem gondoltam volna egy eredeti latin-amerikai hangszeresről. Máskor nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen nem ismeri a dalokat – lassú ballada elején belecsapott a lecsóba egy gyors bossa tempójával, és úgy kellett a kongásnak átkiabálnia hozzá, hogy vegye észre magát. Elsa a körülményekhez képest megtalálta magát a színpadon, igyekezett áthidalni a kényszerű hiányosságokat, ami legtöbbször sikerült, máskor viszont kevésbé. Ahogy figyeltem, nem alakult szerencsésen a közönség bevonása a zenébe (énekeltetés, tapsolás, táncolás) – azok a fogások, amelyek egy álló közönségnél, főleg Elsa másik zenekarának, a Rumba Calientének a buliján biztos aduászok, ám egy színházi nézőtér széksorai között, koncerthallgató közönség számára olykor kényelmetlenséget okoztak.

A további zenészek a körülményekhez képest mindent megtettek a vállalható produkció érdekében, és végeredményben sikeres volt a koncert még a hívatlanul színpadra pattanó +1 perkás (David Dely) okozta galibák és a sután rögtönzött jammeléses ráadás ellenére is. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és Babos Gyula (gitár) részvétele a produkcióban továbbra is meggyőz a tekintetben, hogy a Latin Jazz Syndicate-re érdemes odafigyelni. A fúvós szekció tagjai, Fekete István (trombita) és Bacsó Kristóf (szaxofon) szintén magas szinten leheltek életet még a nem várt üresjáratokba is. Barcza Horváth József bőgőszólókkal kiegészített kísérete Shango Delyével szemben nagyon stílusosra és hitelesre sikeredett.

A koncerten a legtöbb új szerzemény elhangzott, közülük emlékezetes maradt a Sonando című ballada gyönyörű fúvós arrange-aival vagy a Habana linda című szerenád. És persze alapvető a kubai Son lüktetése, tempója, amelynek a lelkülete, fő irányítója természetesen maga a zenekarvezető. Fontos hangsúlyozni, hogy Elsa Valle új lemezén remek kubai vendégzenészek játsszák a szerzeményeket, köztük Ramon Valle (zongora), Armando Vidal (bőgő) és Omar Rodriguez Calvo (ütőhangszerek) – a szinte eredeti kubai felvétel magyar kiadásban jelent meg.

(2005. október 22. 20:00 Thália Színház – Elsa Valle: Abracadabra – lemezbemutató koncert; km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor (fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szabó Csaba (ütőhangszerek), Sramkó János (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.