Jazz/World

Lencsevég – Elsa Valle & Latin Jazz Syndicate: Abracadabra

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
Abracadabra – vigyázat, varázsolok! Elsa Valle, a bájos és tehetséges kubai énekes-zeneszerző megírta új lemezét, aztán úgy mutatta be a Tháliában, mintha előtte legalábbis Rodolfóval konzultált volna poszthumusz.

Nehéz objektíven írni olyan zenekarról, amelyhez több érzelmi szál köt a kelleténél. A zenekarvezető ugyanis olyan közvetlen és lekenyerező személyiség, akit szinte pillanat alatt a szívébe zár mindenki, aki csak ismeri. Magam több alkalommal dolgoztam vele, jól ismerem kedvességét, temperamentumát és persze azt az elhivatottságot, amellyel saját zenéjét játssza országszerte. Elsa Valle kubai származású énekesnő, elismert havannai zenészcsalád szülötte, aki immár évek óta él Magyarországon, és a jelek szerint a letelepedést hosszú távon tervezi. Lemezei sorában a mostani a második, amelynek hangulata hasonlatos ahhoz, ami az első, Mi Gente című korongon hallható. Elsa tehetséges zenész, hozza magával nemzete legjobb erényeit. Emellett láthatóan remek érzékű zenekarvezető, aki tudja, hogyan kell megnyerni zenéjének kiemelkedő itthoni hangszereseket, akiknek a keze alatt a vérpezsdítő és szórakoztató szerzemények művészi szintre is emelkednek. A dallamok hangszerelésében a szerzőtárs és zenekari tag, Winand Gábor pedig egyenrangú partner, ráadásul akik a magyar jazzt figyelik, jól ismerik Winand elképesztő énekes adottságait, egyedülálló zenei érzékenységét.

Nehéz szülésnek bizonyult az Abracadabra koncertszerű bemutatása. Az október 22-ei esemény a Thália színházban rossz csillagzat alatt zajlott le. Egyrészt Elsát több napig teljesen elhagyta a hangja – az Opera orvosainak hála, a koncert napjára sikerült összeszednie magát. Ez nyilván rányomta a bélyegét a koncertet megelőző próbákra is, hiszen a színpadon egy jószándékú, ám sok hibával küzdő zenekar hangja csendült fel. A leggyengébb láncszem különösen megdöbbentő volt számomra – a kolumbiai ütőhangszeres, Shango Dely lélekben egyszerűen nem volt jelen a koncertteremben: groove-jai nagyon gyengécskék, olykor stílusidegenek voltak, amit álmomban sem gondoltam volna egy eredeti latin-amerikai hangszeresről. Máskor nyilvánvalóvá vált, hogy egyszerűen nem ismeri a dalokat – lassú ballada elején belecsapott a lecsóba egy gyors bossa tempójával, és úgy kellett a kongásnak átkiabálnia hozzá, hogy vegye észre magát. Elsa a körülményekhez képest megtalálta magát a színpadon, igyekezett áthidalni a kényszerű hiányosságokat, ami legtöbbször sikerült, máskor viszont kevésbé. Ahogy figyeltem, nem alakult szerencsésen a közönség bevonása a zenébe (énekeltetés, tapsolás, táncolás) – azok a fogások, amelyek egy álló közönségnél, főleg Elsa másik zenekarának, a Rumba Calientének a buliján biztos aduászok, ám egy színházi nézőtér széksorai között, koncerthallgató közönség számára olykor kényelmetlenséget okoztak.

A további zenészek a körülményekhez képest mindent megtettek a vállalható produkció érdekében, és végeredményben sikeres volt a koncert még a hívatlanul színpadra pattanó +1 perkás (David Dely) okozta galibák és a sután rögtönzött jammeléses ráadás ellenére is. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) és Babos Gyula (gitár) részvétele a produkcióban továbbra is meggyőz a tekintetben, hogy a Latin Jazz Syndicate-re érdemes odafigyelni. A fúvós szekció tagjai, Fekete István (trombita) és Bacsó Kristóf (szaxofon) szintén magas szinten leheltek életet még a nem várt üresjáratokba is. Barcza Horváth József bőgőszólókkal kiegészített kísérete Shango Delyével szemben nagyon stílusosra és hitelesre sikeredett.

A koncerten a legtöbb új szerzemény elhangzott, közülük emlékezetes maradt a Sonando című ballada gyönyörű fúvós arrange-aival vagy a Habana linda című szerenád. És persze alapvető a kubai Son lüktetése, tempója, amelynek a lelkülete, fő irányítója természetesen maga a zenekarvezető. Fontos hangsúlyozni, hogy Elsa Valle új lemezén remek kubai vendégzenészek játsszák a szerzeményeket, köztük Ramon Valle (zongora), Armando Vidal (bőgő) és Omar Rodriguez Calvo (ütőhangszerek) – a szinte eredeti kubai felvétel magyar kiadásban jelent meg.

(2005. október 22. 20:00 Thália Színház – Elsa Valle: Abracadabra – lemezbemutató koncert; km.: Elsa Valle (ének), Winand Gábor (fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szabó Csaba (ütőhangszerek), Sramkó János (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.