Jazz/World

Lina_Raül Refree: portugál énekesnő és spanyol producer sikerlistás projektje a Müpában

2021.12.07. 16:35
Ajánlom
A portugál kultúra megismeréséhez kulcsfontosságú a gyakran az ország nemzeti zenéjének hívott fado, ám a szigorú szabályokkal rendelkező, hagyományos muzsika alkalmas a kísérletezésre is. Az 1984-ben született, eredetileg operaénekesi tanulmányokat folytató Carolina Cardoso Rodrigues (Lina) a spanyol producer, Raül Refree segítségével hozta létre rendhagyó projektjét, amelyben a fado műfaj megkerülhetetlen nagyasszonya, az 1999-ben elhunyt és hazájában háromnapos nemzeti gyásszal búcsúztatott Amália Rodrigues keserédes dalait dolgozták fel.

A 2020-ban megjelent Lina_Raül Refree album egyből a világzenei rádiósok európai sikerlistájának élére került, kettejük csúcsprodukciója látható december 9-én a Müpában.

A korábban főként operai szerepeket vállaló portugál énekesnőt, Lina Rodriguest 2005-ben kérték fel, hogy játssza el Amália Rodrigues szerepét a minden idők leghíresebb fadoénekese életéről szóló, Amália című musicalben. A műfaj ezt követően kezdett meghatározóvá válni pályafutásában: négy évig rendszeres fellépője volt a legendás lisszaboni Clube de Fadónak, egyedülálló orgánumának köszönhetően meghódította Belgium, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Államok színpadait is, valamint Carolina és EnCantado címmel két albuma is megjelent.

Legújabb – és eddigi legjelentősebb – projektjéhez egy „külsőst” fogadott partneréül, a többek között Ricky Martinnal, Rodrigo Cuevasszal és a Sonic Youthból ismert Lee Ranaldóval együttműködő Raül Refree spanyol sztárproducert és zeneszerzőt.

Lina_Raul_Refree_2_c_Mileu-163208.jpg

Lina_Raül Refree (Fotó/Forrás: Mileu / Müpa)

Refree nem volt különösebben jártas a fado hagyományában, ám a spanyol Rosalía nagy visszhangot keltett projektjének kulcsembereként már sikerült újraértelmeznie a flamencót. A producer ezúttal sem akart hátratekinteni: a stúdióban arra a ragyogásra hagyatkozott, amely Lina énekéből áradt. Kezdetben gitárral kísérte, de hamarosan rádöbbent, hogy sokkal modernebben hangzana, ha zongorán és analóg szintetizátorokon játszana.

Amália Rodrigues dalainak szövegét és melódiáját érintetlenül hagyták, ám az új hangszerelésnek köszönhetően azok mégis abszolút frissességgel szólalnak meg.

Ha úgy tetszik, a XXI. század fadója jött létre, amelyben benne van – a műfaj nagyasszonyát idézve – „mindaz, ami szomorú”, ám Lina egyszerre fátyolszerűen lebegő és mélyre hatoló hangja új fejezetet nyitott a fado történelmében. Nem véletlen, hogy mihelyt napvilágot látott a Lina_Raül Refree nevezetű csúcsprodukció első albuma 2020 januárjában, rögtön a világzenei rádiósok európai sikerlistájának élén landolt. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy egyedülálló estének ígérkezik a december 9-i müpabeli koncert.

Lina_Raül Refree

2021. december 9., 20:00
Fado a 21. századra hangolva

További információ és jegyvásárlás az alábbi oldalon érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Lina_Raül Refree (fotó: Mileu / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.