Jazz/World

Liszttől a ragtime-ig

2011.08.16. 11:40
Ajánlom
Nem is olyan hosszú az út Liszttől a ragtime-ig, ezt mutatja meg az idei New Orleans Swingfesztivál egésze, és a Bohém Ragtime Band nyitókoncertje.

A New Orleans városához köthető hagyományos műfajoktól a szvingig utazza be a jazztörténetet a hetedik éve töretlen népszerűségnek örvendő, háromnapos fesztivál, amely kezdetnek még az 1900-as éveknél korábbra is repíti a publikumot, idén pedig a Liszt-bicentenárium előtt emeli girardi-kalapját.

Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band klasszikus zenében is doktorált vezetője tíz éve nyert egy pályázaton Liszt Ferenc hatása a ragtime- és a szvingkorszakban című tanulmányával. Sokat köszönhet a tradicionális jazz Lisztnek és kortársainak, általános zenei párhuzamok és dallamvándorlások egyaránt előfordultak, végső soron tehát Liszt és a virtuóz romantika nélkül a ragtime és az utána következő stílusok nem születtek volna meg, vagy nem ilyenné váltak volna.

Szombaton az Európa-szerte keresett és a hazai jazzfesztiválokon is rendszeresen fellépő, tízéves Jazz Steps zenekar muzsikál, akik a korai és késői szving-repertoárból is válogatnak csemegéket. A Finok Zoltán vezette szeptett nemcsak stílushű előadásairól és remek hangszereseiről ismert, kiváló vokalistái további színeket visznek produkcióikba: Bartus Patrícia a Cotton Club Singers egykori énekesnője elvarázsol, Lázár István pedig, aki egyben a szeptett trombitása, a szórakoztatás nagymestere. Estjükön az amerikai Janice Harrington lép a Fesztivál Színház színpadára. 

A fesztivál zárónapján a 110 éve született trombitás-énekes zseni művészetét ünnepelhetjük a Louis Armstrong Revival Band jóvoltából, akik Németországból érkeznek. Az Alexander Katz harsonás által irányított, kilenctagú csapat New Orleans legjelesebb szülöttének századik évfordulóján alakult, s azóta is hódítanak különleges formációjukkal, melyben három külön trombitaszólam kelti új életre Armstrong jeles melódiáit és ismert szólóit.

NEW ORLEANS SWING 2011 Müpa, Fesztivál színház

Augusztus 26, 19:30 Liszttől a ragtime-ig - Ittzés Tamás, Bohém Ragtime Jazz Band
Augusztus 27, 19:30 A Jazz Steps és Janice Harrington (USA)
Augusztus 28, 19:30 Louis Armstrong Revival Band (D)

Bohém Ragtime Jazz Band
Ittzés Tamás (zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének, hangszerelés, zenekarvez.), Mátrai Zoltán (klarinét, tenorszaxofon), Lebanov József (trombita), Korb Attila (harsona, kornett, zongora, ének, hangszerelés), Lázár Miklós (hegedű, ének), Mátrai György (bendzsó, gitár), Török József (tuba, bőgő), Falusi Alfréd (dob)
Vendég: Zsoldos Bálint (zongora)

Jazz Steps Band
Finok Zoltán (klarinét, szaxofon, zenekarvezető), Lázár István (trombita, ének), Kovács Tamás (harsona), Nagy Iván (zongora), Lutz János (bőgő), Czakó Tibor (dob)
Vendég: Janice Harrington (ének), Szalóky Béla (trombita)

Louis Armstrong Revival Band
Peter „Sputnik" Lange (trombita, ének, hangszerelés), Andy Lawrence (trombita), Ralf „Mosch" Himmler (trombita), Jerry Senfluk (klarinét, altszaxofon), Alexander Katz (harsona, ének, hangszerelés, zenekarvezető), Werner Lener (zongora), Wolfgang Mörike (bőgő), Bernard Flegar (dob), Rebecca Madeleine Katz (ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Színház

Idén is vár kicsiket és nagyokat a balatonszárszói Csukás Színház

Sorban érkeznek a szárszói teátrumba az elismert művészek és a minőségi gyerekprogramok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„A valódi dolgoknál megfejthetetlen, mitől működnek igazán”

A Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél minden második szerdán az online térbe várja a jazz rajongókat, mert amellett, hogy a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét hallhatja a közönség, minden alkalommal vendégeket is hív. Az elmúlt héten Birtalan Zsolt fotográfus volt a trombitaművész beszélgetőtársa.
Jazz/World hír

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.