Jazz/World

Liszttől a ragtime-ig

2011.08.16. 11:40
Ajánlom
Nem is olyan hosszú az út Liszttől a ragtime-ig, ezt mutatja meg az idei New Orleans Swingfesztivál egésze, és a Bohém Ragtime Band nyitókoncertje.

A New Orleans városához köthető hagyományos műfajoktól a szvingig utazza be a jazztörténetet a hetedik éve töretlen népszerűségnek örvendő, háromnapos fesztivál, amely kezdetnek még az 1900-as éveknél korábbra is repíti a publikumot, idén pedig a Liszt-bicentenárium előtt emeli girardi-kalapját.

Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band klasszikus zenében is doktorált vezetője tíz éve nyert egy pályázaton Liszt Ferenc hatása a ragtime- és a szvingkorszakban című tanulmányával. Sokat köszönhet a tradicionális jazz Lisztnek és kortársainak, általános zenei párhuzamok és dallamvándorlások egyaránt előfordultak, végső soron tehát Liszt és a virtuóz romantika nélkül a ragtime és az utána következő stílusok nem születtek volna meg, vagy nem ilyenné váltak volna.

Szombaton az Európa-szerte keresett és a hazai jazzfesztiválokon is rendszeresen fellépő, tízéves Jazz Steps zenekar muzsikál, akik a korai és késői szving-repertoárból is válogatnak csemegéket. A Finok Zoltán vezette szeptett nemcsak stílushű előadásairól és remek hangszereseiről ismert, kiváló vokalistái további színeket visznek produkcióikba: Bartus Patrícia a Cotton Club Singers egykori énekesnője elvarázsol, Lázár István pedig, aki egyben a szeptett trombitása, a szórakoztatás nagymestere. Estjükön az amerikai Janice Harrington lép a Fesztivál Színház színpadára. 

A fesztivál zárónapján a 110 éve született trombitás-énekes zseni művészetét ünnepelhetjük a Louis Armstrong Revival Band jóvoltából, akik Németországból érkeznek. Az Alexander Katz harsonás által irányított, kilenctagú csapat New Orleans legjelesebb szülöttének századik évfordulóján alakult, s azóta is hódítanak különleges formációjukkal, melyben három külön trombitaszólam kelti új életre Armstrong jeles melódiáit és ismert szólóit.

NEW ORLEANS SWING 2011 Müpa, Fesztivál színház

Augusztus 26, 19:30 Liszttől a ragtime-ig - Ittzés Tamás, Bohém Ragtime Jazz Band
Augusztus 27, 19:30 A Jazz Steps és Janice Harrington (USA)
Augusztus 28, 19:30 Louis Armstrong Revival Band (D)

Bohém Ragtime Jazz Band
Ittzés Tamás (zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének, hangszerelés, zenekarvez.), Mátrai Zoltán (klarinét, tenorszaxofon), Lebanov József (trombita), Korb Attila (harsona, kornett, zongora, ének, hangszerelés), Lázár Miklós (hegedű, ének), Mátrai György (bendzsó, gitár), Török József (tuba, bőgő), Falusi Alfréd (dob)
Vendég: Zsoldos Bálint (zongora)

Jazz Steps Band
Finok Zoltán (klarinét, szaxofon, zenekarvezető), Lázár István (trombita, ének), Kovács Tamás (harsona), Nagy Iván (zongora), Lutz János (bőgő), Czakó Tibor (dob)
Vendég: Janice Harrington (ének), Szalóky Béla (trombita)

Louis Armstrong Revival Band
Peter „Sputnik" Lange (trombita, ének, hangszerelés), Andy Lawrence (trombita), Ralf „Mosch" Himmler (trombita), Jerry Senfluk (klarinét, altszaxofon), Alexander Katz (harsona, ének, hangszerelés, zenekarvezető), Werner Lener (zongora), Wolfgang Mörike (bőgő), Bernard Flegar (dob), Rebecca Madeleine Katz (ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.