Jazz/World

Liszttől a ragtime-ig

2011.08.16. 11:40
Ajánlom
Nem is olyan hosszú az út Liszttől a ragtime-ig, ezt mutatja meg az idei New Orleans Swingfesztivál egésze, és a Bohém Ragtime Band nyitókoncertje.

A New Orleans városához köthető hagyományos műfajoktól a szvingig utazza be a jazztörténetet a hetedik éve töretlen népszerűségnek örvendő, háromnapos fesztivál, amely kezdetnek még az 1900-as éveknél korábbra is repíti a publikumot, idén pedig a Liszt-bicentenárium előtt emeli girardi-kalapját.

Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band klasszikus zenében is doktorált vezetője tíz éve nyert egy pályázaton Liszt Ferenc hatása a ragtime- és a szvingkorszakban című tanulmányával. Sokat köszönhet a tradicionális jazz Lisztnek és kortársainak, általános zenei párhuzamok és dallamvándorlások egyaránt előfordultak, végső soron tehát Liszt és a virtuóz romantika nélkül a ragtime és az utána következő stílusok nem születtek volna meg, vagy nem ilyenné váltak volna.

Szombaton az Európa-szerte keresett és a hazai jazzfesztiválokon is rendszeresen fellépő, tízéves Jazz Steps zenekar muzsikál, akik a korai és késői szving-repertoárból is válogatnak csemegéket. A Finok Zoltán vezette szeptett nemcsak stílushű előadásairól és remek hangszereseiről ismert, kiváló vokalistái további színeket visznek produkcióikba: Bartus Patrícia a Cotton Club Singers egykori énekesnője elvarázsol, Lázár István pedig, aki egyben a szeptett trombitása, a szórakoztatás nagymestere. Estjükön az amerikai Janice Harrington lép a Fesztivál Színház színpadára. 

A fesztivál zárónapján a 110 éve született trombitás-énekes zseni művészetét ünnepelhetjük a Louis Armstrong Revival Band jóvoltából, akik Németországból érkeznek. Az Alexander Katz harsonás által irányított, kilenctagú csapat New Orleans legjelesebb szülöttének századik évfordulóján alakult, s azóta is hódítanak különleges formációjukkal, melyben három külön trombitaszólam kelti új életre Armstrong jeles melódiáit és ismert szólóit.

NEW ORLEANS SWING 2011 Müpa, Fesztivál színház

Augusztus 26, 19:30 Liszttől a ragtime-ig - Ittzés Tamás, Bohém Ragtime Jazz Band
Augusztus 27, 19:30 A Jazz Steps és Janice Harrington (USA)
Augusztus 28, 19:30 Louis Armstrong Revival Band (D)

Bohém Ragtime Jazz Band
Ittzés Tamás (zongora, hegedű, tölcséres hegedű, ének, hangszerelés, zenekarvez.), Mátrai Zoltán (klarinét, tenorszaxofon), Lebanov József (trombita), Korb Attila (harsona, kornett, zongora, ének, hangszerelés), Lázár Miklós (hegedű, ének), Mátrai György (bendzsó, gitár), Török József (tuba, bőgő), Falusi Alfréd (dob)
Vendég: Zsoldos Bálint (zongora)

Jazz Steps Band
Finok Zoltán (klarinét, szaxofon, zenekarvezető), Lázár István (trombita, ének), Kovács Tamás (harsona), Nagy Iván (zongora), Lutz János (bőgő), Czakó Tibor (dob)
Vendég: Janice Harrington (ének), Szalóky Béla (trombita)

Louis Armstrong Revival Band
Peter „Sputnik" Lange (trombita, ének, hangszerelés), Andy Lawrence (trombita), Ralf „Mosch" Himmler (trombita), Jerry Senfluk (klarinét, altszaxofon), Alexander Katz (harsona, ének, hangszerelés, zenekarvezető), Werner Lener (zongora), Wolfgang Mörike (bőgő), Bernard Flegar (dob), Rebecca Madeleine Katz (ének)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával együtt énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.
Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Jazz/World magazin

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.
Jazz/World hír

Magyar vezetéssel indul program a balkáni világzene fellendítésére

A Hangvető vezetésével és az Európai Unió támogatásával, MOST néven indul nemzetközi program a nyugat-balkáni világzene fejlesztésére.