Jazz/World

Locomotiva Jazz

2010.10.24. 23:30
Ajánlom
A Jazzmozdony román és magyar zenészek kollaborációjával fut be Pestre és Szegedre.

A Budapesti Román Kulturális Intézet folytatja a Jazzmozdony (Locomotiva Jazz) 2010-es őszi koncertsorozatát, a jazzrajongók akár már bérletet válthattak a rendszeres zenei utazásokra. A következő mozdonyon a zenét a román Lucian Nagy szaxofonos, Dan Alex Mitrofan gitáros valamint honfitársaink, Pusztai Csaba dobos, és Studnitzky László basszusgitáros biztosítják. A szegedi állomáson Cseke Gábor (H) zongorista is csatlakozik a hozzájuk.

Lucian Nagy a temesvári Richard Oshanitzky Jazz Tanszék hallgatója szaxofon szakon és a kortárs jazzélet fiatal generációjának elismert művésze. Koncertezett már -  a teljesség igénye nélkül - Eldad Tarmu, Henry „Skipper" Franklin, Brian Torff, Gyárfás István, Günter Hampell, Paul de Castro, Cengiz Baysal, a P.O.L.D.I. Big-Band, Sandy Patton és a Bega Blues Band társaságában.

Dan Alex Mitrofan 2003-ban kezdte tanulmányait a temesvári Richard Oshanitzky Jazz Tanszéken. 2008-ban Tavi Scurtu dobossal és Michi Moldoveanu basszusgitárossal létrehozták a Ponton (Unit) együttest, amelyhez később Eddie Neumann szaxofonos is csatlakozott. Ugyanebben az évben a Ponton elnyerte a Nagyszebeni Jazzfesztivál fődíját, Mitrofan pedig ugyanitt elnyerte a legjobb saját kompozícióért és legjobb hangszerelésért járó díjakat.

Pusztai Csaba a Csapdlecsabi (Cseke Gábor - Csejtey Ákos - Studniczky László), a Corner Dely (Dely Róbert kvartett), a Szaniszló Richárd Trió és a Starmachine Zenekar állandó tagja. A Kuzbelt Péter vezette Showder Band és a Belmondo zenekarokban is játszik. Olyan zenészekkel lépett fel, mint George Duke, Johnny Griffin, Dave Liebman, Peter Erskine, Christian McBride. Jelenleg az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz-tanszakának ütőshangszer tanára.

Studnitzky László 1971-ben született Budapesten, 1996-ban végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián, amit még az év őszén New Yorkban folytatott: a manhattani Bass Collective-ben John Patitucci magánóráira járt. Több mint húsz év alatt rengeteg magyar együttessel lépett fel. A hagyományos basszusgitár-játék mellett a legmodernebb technikákat is elsajátította és az országban elsőként kiülönleges játékmódot alakított ki egyéni készítésű, hathúros basszusgitárján. Jelenleg a Csapdlecsabi együttes tagja, valamint zeneelméletet oktat a Bartók Béla Zeneiskolában.

Cseke Gábor 1971-ben született Pécsett. Binder Károly növendéke volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének hallgatója lett. Első jelentős zenekara a Gyárfás István Quartett, 1998-ban Tisza Bea zenekarában zongorázott. 1999-ben Kruza Richard hívta meg zenekarába, itt együtt zenélt Zbigniew Namyslowskival. 2001-ben a Budapest Jazz Orchestrában, később a Modern Art Orchestrában állandó tagként szerepelt. Itt Peter Erskinnel, Dave Liebmannal, Wallace Roneyval, Johnny Griffinnel játszott közösen. 2005-2007 között a Cotton Club Singers kísérőzenekarának tagja. 2001 óta a Kőbányai Zenei Stúdió jazz-zongora tanára.

A Jazzmozdony októberi állomásai:
Október 29, 20:00, KULTEA (Bp)
Október 30, 19:00, Grand Café (Szeged)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.