Jazz/World

Lovász Irén-est a Fonóban

2008.11.03. 00:00
Ajánlom
Lovász Irén neve nem ismeretlen az igényes zene hívei körében. Lelkiismeretesen és elsöprő lendülettel már hosszú évek óta az ősi zenei kultúránk megmentésén, és nagy felelősségtudattal annak mai alkalmazási lehetőségein munkálkodik.

A sokoldalú, mindig megújuló és kiapadhatatlan energiájú énekesnő, aki tudós kutató, mindig magas színvonalú produkciókat hoz létre. Szép és emlékezetes művek születtek a Hortobágyi Lászlóval, Snétberger Ferenccel, a Makám együttessel, Oláh Kálmánnal, és több hazai és külföldi formációval való közös munkáiból is.

Fellegajtó című szólóalbuma után az énekesnő négyrészes lemezsorozatot indított útjára, melyet az emberi hang segítő, gyógyító erejének mint a zene és ezen belül az emberi énekhang egyik legfontosabb ősi sajátosságának és egyetemes voltának szentelt. A sorozat első darabja 2006-ban jelent meg Égi hang címmel. A folytatás, a Belső hang 2007-ben készült el az énekesnő hangvarázsló műhelyében. Mindkettőt különös zenészek, meglepő hangszerek, újszerű koncepció jellemzi, és mindkettő aranylemez lett.

Most Szerelmes virág címmel készíti legújabb albumát a magyar reneszánsz költészet gyöngyszemeiből válogatva. A lemez különlegessége a crossover mentalitásból adódik, amit a közreműködők jeles serege is igazol. A magyar régizene két avatott szakértője, Győri István lanton, Szabó Zsolt viola da gambán játszik. A magyar népzene és kisérleti jazz öntörvényű és kreatív egyénisége, Ágoston Béla furulyákon, dudán, a magyar jazz kiemelekdő képviselője, a virtuóz, világhírű, Kossuth-díjas Horváth Kornél pedig ütőhangszereken játszik. Nem mindennnapi csemege készül karácsonyra.

(2008. november 8. 20:00 - Fonó
Lovász Irén estje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.