Jazz/World

Luca, Luca, kitty-kotty

2014.12.18. 11:13
Ajánlom
A karácsonyi ünnepkör advent első napjától vízkeresztig tart. Advent – amellett, hogy az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka is.

A latin adventus megérkezést, eljövetelt jelent. Ebbe az időszakba számos jeles nap tartozik: Borbála (dec. 4.), Miklós (dec. 6.), Luca (dec. 13.), Ádám-Éva napja (dec. 24.), majd advent után, de az ünnepkör részeként István (dec. 25.), János (dec. 27.), aprószentek napja (dec. 28.), szilveszter (dec.31.), újév (jan. 1.) és vízkereszt (január 6.).

Sokféle kulturális hatás érződik a december 13-án tartott Luca-napon. Szent Luca keresztény vértanú ünnepe, akinek neve a latin lux, azaz fény szóból származik, a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt (téli napforduló), s épp ezért szerte Európában a hosszú éjszaka miatt „gonoszjáró napnak" számított. Ezért ez a nap tele van tilalmakkal, jóslásokkal, hiedelmekkel. A boszorkányok ellen fokhagymával körülrajzolták az ajtófélfát, hogy ne tudjanak bejutni a házba. Ugyanekkor kezdenek hozzá az általában kilenc féle fából szög nélkül készült lucaszékhez, melyre az éjféli misén ráállva felismerhető, ki(k) a boszorkány(ok) a faluban.

Munkatilalmak is kapcsolódtak ehhez a naphoz: tilos volt fonni, varrni, mert úgy tartották, hogy bevarrnák a tyúkok fenekét és nem tojnának. Nem volt szabad sütni, mert a kenyér kővé válna. Időjárásjósló praktika volt a lucabúza: ha karácsonyig a vízbe tett szemek kizöldültek, az kedvező időjárást jelentett jövő évre. Házasságjósló a lucaág: ha kizöldül karácsonyig, a leány következő évben férjhez megy. A cédulákra férfi keresztnevekkel főzött gombócok közül, amelyik először a felszínre jön főzés közben, olyan keresztnevű lesz a majdani vőlegény.

Legények, vagy kisebb fiúcskák csoportosan lucázni, kotyolni jártak ezen a napon. Hosszabb-rövidebb jókívánságokkal gazdagon teletűzdelt mondókájukért - „Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag, mint földön a kövecs!"  - cserébe aszalt gyümölcsöt, diót, almát kaptak a gazdasszonytól.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora szalonnája legyen a kietek disznójának,

mint a szobaajtó

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora hája legyen a kietek disznójának,

mint egy itatósajtár.

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Annyi zsírja legyen a kietek disznajának,

mint a mocsárban a víz.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

  

Luca, Luca, kitty- kotty,

Annyi pénze legyen kieteknek, mint a pelyva

Luca, Luca, kitty- kotty,kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Annyi kolbásza legyen kieteknek,

hogy kerítést lehessen belőle fonni.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

 

 Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Gelegenye 2-3 száraz körtét várom

ha nem adnak szalonnát levágom a gerendát      

ha hurkát elviszem a Julcsát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.