Jazz/World

Luca, Luca, kitty-kotty

2014.12.18. 11:13
Ajánlom
A karácsonyi ünnepkör advent első napjától vízkeresztig tart. Advent – amellett, hogy az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka is.

A latin adventus megérkezést, eljövetelt jelent. Ebbe az időszakba számos jeles nap tartozik: Borbála (dec. 4.), Miklós (dec. 6.), Luca (dec. 13.), Ádám-Éva napja (dec. 24.), majd advent után, de az ünnepkör részeként István (dec. 25.), János (dec. 27.), aprószentek napja (dec. 28.), szilveszter (dec.31.), újév (jan. 1.) és vízkereszt (január 6.).

Sokféle kulturális hatás érződik a december 13-án tartott Luca-napon. Szent Luca keresztény vértanú ünnepe, akinek neve a latin lux, azaz fény szóból származik, a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt (téli napforduló), s épp ezért szerte Európában a hosszú éjszaka miatt „gonoszjáró napnak" számított. Ezért ez a nap tele van tilalmakkal, jóslásokkal, hiedelmekkel. A boszorkányok ellen fokhagymával körülrajzolták az ajtófélfát, hogy ne tudjanak bejutni a házba. Ugyanekkor kezdenek hozzá az általában kilenc féle fából szög nélkül készült lucaszékhez, melyre az éjféli misén ráállva felismerhető, ki(k) a boszorkány(ok) a faluban.

Munkatilalmak is kapcsolódtak ehhez a naphoz: tilos volt fonni, varrni, mert úgy tartották, hogy bevarrnák a tyúkok fenekét és nem tojnának. Nem volt szabad sütni, mert a kenyér kővé válna. Időjárásjósló praktika volt a lucabúza: ha karácsonyig a vízbe tett szemek kizöldültek, az kedvező időjárást jelentett jövő évre. Házasságjósló a lucaág: ha kizöldül karácsonyig, a leány következő évben férjhez megy. A cédulákra férfi keresztnevekkel főzött gombócok közül, amelyik először a felszínre jön főzés közben, olyan keresztnevű lesz a majdani vőlegény.

Legények, vagy kisebb fiúcskák csoportosan lucázni, kotyolni jártak ezen a napon. Hosszabb-rövidebb jókívánságokkal gazdagon teletűzdelt mondókájukért - „Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag, mint földön a kövecs!"  - cserébe aszalt gyümölcsöt, diót, almát kaptak a gazdasszonytól.

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora szalonnája legyen a kietek disznójának,

mint a szobaajtó

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Akkora hája legyen a kietek disznójának,

mint egy itatósajtár.

Luca, Luca, kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty-kotty.

Annyi zsírja legyen a kietek disznajának,

mint a mocsárban a víz.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

  

Luca, Luca, kitty- kotty,

Annyi pénze legyen kieteknek, mint a pelyva

Luca, Luca, kitty- kotty,kitty-kotty.

 

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Annyi kolbásza legyen kieteknek,

hogy kerítést lehessen belőle fonni.

Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty.

 

 Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty,

Gelegenye 2-3 száraz körtét várom

ha nem adnak szalonnát levágom a gerendát      

ha hurkát elviszem a Julcsát.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.