Jazz/World

Luis Perdomo újra a BJC-ben!

2013.01.23. 16:40
Ajánlom
A félelmetes kinézetű és félelmetesen tehetséges zongorista mint zenekarvezető érkezik a BJC-be február 7-én az Alerant Jazz Estek keretében.

Luis Perdomo játékát tavaly nyáron Ravi Coltrane, majd pár hónappal később novemberben egy másik csodafúvós, Miguel Zenón kísérőjeként csodálhatta a Budapest Jazz Club közönsége.

A venezuelai születésű Luis Perdomo az egyik legfigyelemreméltóbb New York-i jazz zongorista. Azért is állíthatjuk ezt ilyen magabiztosan, mert korábbi alkalmakkal (a zseni-díjas Miguel Zenón, majd Ravi Coltrane oldalán) elsöprő játékával már ámulatba ejtette a BJC közönségét. Másik, legkevésbé sem elhanyagolható bizonyítéka tehetségének, hogy 2011-ben megjelent Universal Mind című lemezén Jack DeJohnette működik közre. Perdomo virtuóz játékát és újító gondolkodásmódját az alábbi szóló is hűen szemlélteti:

Luis Perdomo tanulmányait a Mannhattan School of Music-ban kezdte, majd a sok más hasonló klasszis útját is egyengető mester, Sir Roland Hanna oldalán a Queens College-ben fejezte be. Luis az elmúlt években a nemzetközi jazz meghatározó alakjaival játszott együtt. A közel sem teljes névsor - John Patitucci, Alice Coltrane, Dave Samuels, Jane Bunett valamint a már említett Ravi Coltrane és Miguel Zenón - jól szemlélteti, hogy a műfaj legkülönbözőbb stílusirányzataiban is képes maradandót alkotni, különös tekintettel arra, hogy koncertjei során nem kis részben saját szerzeményeit szólaltatja meg hangszerén. Játéka szárnyaló, minden technikai akadály felett álló virtuozitása a közönséget a zenehallgatás legmagasabb fokú élményével ajándékozza meg.

A zongorista zenésztársai a 2013. február 7-i Alerant Jazz Esten a "sokkal inkább harsonás, mint basszusos fejjel gondolkodó" bőgős Hans Glawischnig, és a nemzetközi sikereit tekintve kiemelkedő spanyol jazzdobos, Marc Miralta lesznek. Glawischnig játékát - saját hitvallása szerinti - sokkal inkább harsonás, mintsem nagybőgős gondolkodásmódja teszi különlegessé, míg Marc Miralta méltatása helyett elég, ha csak megemlítjük: 2009-ben Pat Metheny turnéjában a spanyol származású ütős fenomén kapott helyet a ritmusszekcióban.

Triójuk játékát jól jellemzi a muzsikusok között már-már szakzsargonnak számító magasztaló szólam: "Itt tényleg minden hang a helyén van!" Exkluzív klubkoncertről lévén szó és jegyek csak korlátozott számban kaphatóak, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb vásárolja meg belépőjét a február 7-i koncertre!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Lajkó Félix szólókoncertjével, mesterhegedűkkel és borokkal vár a Fonó

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja október 15–16-ig tart a Fonóban, ahol a szombati napon Lajkó Félix szólókoncertjét is meghallgathatjuk. A 11. alkalommal megrendezendő szalonon hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig ismert művészek hegedűjátékában gyönyörködhetünk.
Jazz/World ajánló

Tizenegy évesen amerikai világsztárok kedvence a magyar basszusgitáros

A komáromi Hodek Áron máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. A fiatal basszusgitáros elképesztő sikereire hat éves kora óta fókuszál a világ. Az Áron Hodek & The Pocket Crew a Határtalan Jazz Fesztivál keretében a Budapest Jazz Clubban lesz hallható és látható, október 9-én.
Jazz/World gyász

Elhunyt a countryzene legendás alakja, Loretta Lynn

Családja közleménye szerint a 90 éves énekes, dalszerző október 4-én otthonában, a Tennessee-beli Hurricane Millsben halt meg.
Jazz/World ajánló

Generációkon átívelő Coltrane-mágia

Ravi Coltrane egy végtelenül alázatos és kivételes tehetségű művész: családi örökségét nagy szeretettel ápolja, miközben saját karrierjét több mint harminc éve hatalmas siker övezi. A Liszt Ünnep keretében − most először egy egész estés koncert során − szülei, John és Alice Coltrane műveit értelmezi újra a Müpában.
Jazz/World hír

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.