Jazz/World

Luis Perdomo újra a BJC-ben!

2013.01.23. 16:40
Ajánlom
A félelmetes kinézetű és félelmetesen tehetséges zongorista mint zenekarvezető érkezik a BJC-be február 7-én az Alerant Jazz Estek keretében.

Luis Perdomo játékát tavaly nyáron Ravi Coltrane, majd pár hónappal később novemberben egy másik csodafúvós, Miguel Zenón kísérőjeként csodálhatta a Budapest Jazz Club közönsége.

A venezuelai születésű Luis Perdomo az egyik legfigyelemreméltóbb New York-i jazz zongorista. Azért is állíthatjuk ezt ilyen magabiztosan, mert korábbi alkalmakkal (a zseni-díjas Miguel Zenón, majd Ravi Coltrane oldalán) elsöprő játékával már ámulatba ejtette a BJC közönségét. Másik, legkevésbé sem elhanyagolható bizonyítéka tehetségének, hogy 2011-ben megjelent Universal Mind című lemezén Jack DeJohnette működik közre. Perdomo virtuóz játékát és újító gondolkodásmódját az alábbi szóló is hűen szemlélteti:

Luis Perdomo tanulmányait a Mannhattan School of Music-ban kezdte, majd a sok más hasonló klasszis útját is egyengető mester, Sir Roland Hanna oldalán a Queens College-ben fejezte be. Luis az elmúlt években a nemzetközi jazz meghatározó alakjaival játszott együtt. A közel sem teljes névsor - John Patitucci, Alice Coltrane, Dave Samuels, Jane Bunett valamint a már említett Ravi Coltrane és Miguel Zenón - jól szemlélteti, hogy a műfaj legkülönbözőbb stílusirányzataiban is képes maradandót alkotni, különös tekintettel arra, hogy koncertjei során nem kis részben saját szerzeményeit szólaltatja meg hangszerén. Játéka szárnyaló, minden technikai akadály felett álló virtuozitása a közönséget a zenehallgatás legmagasabb fokú élményével ajándékozza meg.

A zongorista zenésztársai a 2013. február 7-i Alerant Jazz Esten a "sokkal inkább harsonás, mint basszusos fejjel gondolkodó" bőgős Hans Glawischnig, és a nemzetközi sikereit tekintve kiemelkedő spanyol jazzdobos, Marc Miralta lesznek. Glawischnig játékát - saját hitvallása szerinti - sokkal inkább harsonás, mintsem nagybőgős gondolkodásmódja teszi különlegessé, míg Marc Miralta méltatása helyett elég, ha csak megemlítjük: 2009-ben Pat Metheny turnéjában a spanyol származású ütős fenomén kapott helyet a ritmusszekcióban.

Triójuk játékát jól jellemzi a muzsikusok között már-már szakzsargonnak számító magasztaló szólam: "Itt tényleg minden hang a helyén van!" Exkluzív klubkoncertről lévén szó és jegyek csak korlátozott számban kaphatóak, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb vásárolja meg belépőjét a február 7-i koncertre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.