Jazz/World

Luis Perdomo újra a BJC-ben!

2013.01.23. 16:40
Ajánlom
A félelmetes kinézetű és félelmetesen tehetséges zongorista mint zenekarvezető érkezik a BJC-be február 7-én az Alerant Jazz Estek keretében.

Luis Perdomo játékát tavaly nyáron Ravi Coltrane, majd pár hónappal később novemberben egy másik csodafúvós, Miguel Zenón kísérőjeként csodálhatta a Budapest Jazz Club közönsége.

A venezuelai születésű Luis Perdomo az egyik legfigyelemreméltóbb New York-i jazz zongorista. Azért is állíthatjuk ezt ilyen magabiztosan, mert korábbi alkalmakkal (a zseni-díjas Miguel Zenón, majd Ravi Coltrane oldalán) elsöprő játékával már ámulatba ejtette a BJC közönségét. Másik, legkevésbé sem elhanyagolható bizonyítéka tehetségének, hogy 2011-ben megjelent Universal Mind című lemezén Jack DeJohnette működik közre. Perdomo virtuóz játékát és újító gondolkodásmódját az alábbi szóló is hűen szemlélteti:

Luis Perdomo tanulmányait a Mannhattan School of Music-ban kezdte, majd a sok más hasonló klasszis útját is egyengető mester, Sir Roland Hanna oldalán a Queens College-ben fejezte be. Luis az elmúlt években a nemzetközi jazz meghatározó alakjaival játszott együtt. A közel sem teljes névsor - John Patitucci, Alice Coltrane, Dave Samuels, Jane Bunett valamint a már említett Ravi Coltrane és Miguel Zenón - jól szemlélteti, hogy a műfaj legkülönbözőbb stílusirányzataiban is képes maradandót alkotni, különös tekintettel arra, hogy koncertjei során nem kis részben saját szerzeményeit szólaltatja meg hangszerén. Játéka szárnyaló, minden technikai akadály felett álló virtuozitása a közönséget a zenehallgatás legmagasabb fokú élményével ajándékozza meg.

A zongorista zenésztársai a 2013. február 7-i Alerant Jazz Esten a "sokkal inkább harsonás, mint basszusos fejjel gondolkodó" bőgős Hans Glawischnig, és a nemzetközi sikereit tekintve kiemelkedő spanyol jazzdobos, Marc Miralta lesznek. Glawischnig játékát - saját hitvallása szerinti - sokkal inkább harsonás, mintsem nagybőgős gondolkodásmódja teszi különlegessé, míg Marc Miralta méltatása helyett elég, ha csak megemlítjük: 2009-ben Pat Metheny turnéjában a spanyol származású ütős fenomén kapott helyet a ritmusszekcióban.

Triójuk játékát jól jellemzi a muzsikusok között már-már szakzsargonnak számító magasztaló szólam: "Itt tényleg minden hang a helyén van!" Exkluzív klubkoncertről lévén szó és jegyek csak korlátozott számban kaphatóak, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb vásárolja meg belépőjét a február 7-i koncertre!

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Tánc

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.