Jazz/World

Lukács Miklós szerzeményével rögzített videoklipet a Yurodny Ensemble

2022.07.27. 13:00
Ajánlom
Az írországi Yurodny Ensemble és Lukács Miklós cimbalomművész kapcsolata nem újkeletű. Az ír sajtóban július 26-án volt az online premiere annak a videoklipnek, amelyet a neves együttes a magyar művész 2013-as Himnusz című száma nyomán rögzített. A klipet cikkünkben meg is tekinthetik.

Varázslatos helyszínen, a 18. században emelt, Wicklow megyei Russborough House-ban rögzítette a neves ír kortárszenei együttes, a Yurodny Ensemble vadonatúj klipjét, melynek alapszövetét nem más, mint Lukács Miklós cimbalomművész 2013-as szerzeménye, a Himnusz adja. A 2022. januárjában forgatott klipet az ír Hot Press YouTube csatornáján mutatták be tegnap.

A Nick Roth szaxofonos és zeneszerző által 2007-ben alapított Yurodny Ensemble a világ minden tájáról származó zeneművek kortárs interpretációit adja elő együttesével. 2013-ban a Yurodny Ensemble az EU Elnökségi Díját nyerte el, mely magában foglalta a londoni Kings Place-i Songlines Encounters Fesztiválon való fellépés lehetőségét, valamint az úttörő Yurodny SciLens programjuk skandináv turnéját egyaránt. Az együttes tagja a brácsavirtuóz CV Lunny, valamint a frissen, legújabb albumáért áprilisban Grammy-díjjal illetett multiinstrumentalista, Francesco Turrisi is, aki billentyűs és ritmushangszereken – a felvételen pedig harmonikán – játszik.

Russborough-House-113847.jpg

Russborough House (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kompozíciót a magyar alkotó még 2013-ban együttese, a Lukács Miklós Trió Cimbiózis című első, 2014-es lemezére írta, ám az ír zenészekkel való együttgondolkodása révén és korábbi közös, budapesti munkájuk után most a zöld szigeten is otthonra talált muzsikája.

A klippremierre július 26-án került sor az ír jazz- és world zenei közönség számára, s a szerző jóvoltából most a Fidelio olvasói is részesülhetnek az élményben. 

Az eredeti, 2014-ben közreadott felvételt pedig itt hallgathatják meg.

Lukács Miklós: Himnusz

  • Yurodny Ensemble 

Nick Roth (szaxofon), Francesco Turrisi (harmonika), Dave Redmond (bőgő), Colm O’Hara (trombon), Phil Macmullan (dob), CV Lunny (hegedű, brácsa), Kate Ellis (cselló), Adrian Hart (hegedű), Oleg Ponomarev (hegedű).

  • Lukács Miklós Trió

Lukács Miklós (cimbalom), Orbán György (bőgő), Baló István (dob).

Fejléckép: Yurodny Ensemble (fotó/forrás: Hot Press YouTube / Lukács Miklós)

„Csukott szem, nyitott lélek” – beszélgetés Lukács Miklóssal

Kapcsolódó

„Csukott szem, nyitott lélek” – beszélgetés Lukács Miklóssal

A cimbalomból sosem gondolt dallamok, meglepő hangindák bukkannak elő és egészítik ki fortepianóban a „zene-egészt”. Lukács Miklós cimbalomművész nem játssza, éli a zenét. Vagy a zene őt. A lénye muzsikál. Klasszikusban vagy jazzben, szinte egyre megy. Minderről és még sok másról beszélgettünk.

„Mint egy gyerek, felfedezni”

„Mint egy gyerek, felfedezni”

A kvintetté bővült Cimbiózis zenekar május 10-én a Fonó Budai Zeneházban, június 8-án pedig a Magyar Rádió Márványtermében mutatja be Lux et umbra című új lemezét. Lukács Mikós zeneszerző-cimbalomművészt és Klenyán Csaba klarinétművészt kérdeztük a felfedezésekkel teli közös munkáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.
Jazz/World interjú

„A nagyon jó dalokat régen megírták”

A Canarro New York, Párizs, Budapest című lemeze idén Fonogram-jelölést kapott. A francia manouche swinget unikális módon képviselő zenekar május 27-én a Fonó színpadán lép fel. A zenekar vezetőjével, Szakál Tamással beszélgettünk.