Jazz/World

Lukács ötöse az ötödik

2010.09.14. 15:15
Ajánlom
Lukács Miklós cimbalomművész a hónap abszolút sztárja. Kis klubban, fesztiválon, és a Müpában szólistaként és saját kvintettje élén szerepel.

Még alig ért véget a Jazzforum Budapest, ahol Lukács Miklós három különböző estén szerepelt szólistaként, különböző nemzetközi produkciókban, már próbál a következő fellépéseire. Lukács hangszerének nemzetközileg is magasan jegyzett virtuóza, példátlanul széles spektrumú zenész, akihez Eötvös Péter ugyanúgy ragaszkodik, mint Miczura Mónika; aki Dresch Mihály zenekarának évtizedes léptékben éppen olyan meghatározó tagja, mint amilyen bátran keresi a kortárs zene és az improvizáció mesgyéit például Szakcsi Lakatos Bélával duózva. Játszott Liszt-rapszódiákat a Budapesti Fesztiválzenekarral, fellépett az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago szólistájaként, illetve a Menuhin-fesztiválon Gstaadban, s Cimbalom Legacy címmel portréfilm is készült róla Mano Camon rendezésében.

A héten Lukács Miklós cimbalomművész afféle bemelegítő koncertet ad ritkán hallható kvintettjével, a Lukács kvintettel, amelyben csak olyanok játszanak, akiknek saját zenekara is van. Persze az improvizált műfajokban, így a kvintett által kultivált world-jazzben sem a zenekarvezetői cím számít, hanem az, hogy a zenekarvezető témáit adják elő, többnyire az ő hangszerelésében is. A cimbalomművész együttesében Dés András ütőhangszereken, Szalai Péter tablán játszik, tehát összesen három ütős hallható, ezt ellenpontozza Bacsó Kristóf szaxofonszólama az egyik, Szandai Mátyás bőgőjátéka a másik oldalról. A zenekar a nyáron indult Jazzfogócska elnevezésű koncertsorozat ötödik fellépője, egyébként a sorozat koncepciójának megfelelően ennek a kvintettnek három tagja is játszott már itt más formációkban.

A tripla nemzetközi fesztiválszerepléshez hasonló jelentőségű, de talán még annál is fontosabb állomás Lukács pályáján, no meg egy hónapon belül az ötödik fontos koncertje, amikor a Müpában mutathat be két olyan művet, melyet az ő felkérésére és az ő számára írtak szerzőik. A versenyművek mindig jó lehetőséget adnak a szólózenészeknek tehetségük és virtuozitásuk bemutatására. Ráadásul Magyarország nagyhatalomnak számít a kortárs zeneszerzők cimbalomra írt műveit tekintve. Így most nemcsak az egyik legkiemelkedőbb magyar fiatal cimbalmos tehetségének még jobb megismeréséhez ad alkalmat a két részes koncert, hanem kortárs jazz kompozíciók ősbemutatójára is. Az első mű szerzője ugyanis a zongorista Vukán György, a másodiké Oláh Kálmán, mindketten Lukács felkérésére komponálták darabjaikat, mert szerinte „megvan bennük a nyitottság és maximalizmus ahhoz, hogy műveikkel maradandó koncertélmény jöjjön létre". A koncert második felében a négy éve alakult Lukács Miklós Quintett a magyar jazz egyik mesterével, Szakcsi Lakatos Bélával játszik.

Lukács Miklós Kvintett
Szeptember 16, 20:00
Jazzfogócska No. 5 (Fogasház, Bp.)

Ingyenes

Lukács Miklós koncertje
Október 1, 19:30
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

I. rész:
Vukán György: 5 Pictures for Cimbalom and Strings
Oláh Kálmán: Hungarian Moods
Közreműködik az Eclectic Strings, koncertmester: Gabora Gyula, vezényel: Werner Gábor
II. rész:
Lukács Miklós Kvintettje és Szakcsi Lakatos Béla

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.