Jazz/World

Lukács ötöse az ötödik

2010.09.14. 15:15
Ajánlom
Lukács Miklós cimbalomművész a hónap abszolút sztárja. Kis klubban, fesztiválon, és a Müpában szólistaként és saját kvintettje élén szerepel.

Még alig ért véget a Jazzforum Budapest, ahol Lukács Miklós három különböző estén szerepelt szólistaként, különböző nemzetközi produkciókban, már próbál a következő fellépéseire. Lukács hangszerének nemzetközileg is magasan jegyzett virtuóza, példátlanul széles spektrumú zenész, akihez Eötvös Péter ugyanúgy ragaszkodik, mint Miczura Mónika; aki Dresch Mihály zenekarának évtizedes léptékben éppen olyan meghatározó tagja, mint amilyen bátran keresi a kortárs zene és az improvizáció mesgyéit például Szakcsi Lakatos Bélával duózva. Játszott Liszt-rapszódiákat a Budapesti Fesztiválzenekarral, fellépett az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago szólistájaként, illetve a Menuhin-fesztiválon Gstaadban, s Cimbalom Legacy címmel portréfilm is készült róla Mano Camon rendezésében.

A héten Lukács Miklós cimbalomművész afféle bemelegítő koncertet ad ritkán hallható kvintettjével, a Lukács kvintettel, amelyben csak olyanok játszanak, akiknek saját zenekara is van. Persze az improvizált műfajokban, így a kvintett által kultivált world-jazzben sem a zenekarvezetői cím számít, hanem az, hogy a zenekarvezető témáit adják elő, többnyire az ő hangszerelésében is. A cimbalomművész együttesében Dés András ütőhangszereken, Szalai Péter tablán játszik, tehát összesen három ütős hallható, ezt ellenpontozza Bacsó Kristóf szaxofonszólama az egyik, Szandai Mátyás bőgőjátéka a másik oldalról. A zenekar a nyáron indult Jazzfogócska elnevezésű koncertsorozat ötödik fellépője, egyébként a sorozat koncepciójának megfelelően ennek a kvintettnek három tagja is játszott már itt más formációkban.

A tripla nemzetközi fesztiválszerepléshez hasonló jelentőségű, de talán még annál is fontosabb állomás Lukács pályáján, no meg egy hónapon belül az ötödik fontos koncertje, amikor a Müpában mutathat be két olyan művet, melyet az ő felkérésére és az ő számára írtak szerzőik. A versenyművek mindig jó lehetőséget adnak a szólózenészeknek tehetségük és virtuozitásuk bemutatására. Ráadásul Magyarország nagyhatalomnak számít a kortárs zeneszerzők cimbalomra írt műveit tekintve. Így most nemcsak az egyik legkiemelkedőbb magyar fiatal cimbalmos tehetségének még jobb megismeréséhez ad alkalmat a két részes koncert, hanem kortárs jazz kompozíciók ősbemutatójára is. Az első mű szerzője ugyanis a zongorista Vukán György, a másodiké Oláh Kálmán, mindketten Lukács felkérésére komponálták darabjaikat, mert szerinte „megvan bennük a nyitottság és maximalizmus ahhoz, hogy műveikkel maradandó koncertélmény jöjjön létre". A koncert második felében a négy éve alakult Lukács Miklós Quintett a magyar jazz egyik mesterével, Szakcsi Lakatos Bélával játszik.

Lukács Miklós Kvintett
Szeptember 16, 20:00
Jazzfogócska No. 5 (Fogasház, Bp.)

Ingyenes

Lukács Miklós koncertje
Október 1, 19:30
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

I. rész:
Vukán György: 5 Pictures for Cimbalom and Strings
Oláh Kálmán: Hungarian Moods
Közreműködik az Eclectic Strings, koncertmester: Gabora Gyula, vezényel: Werner Gábor
II. rész:
Lukács Miklós Kvintettje és Szakcsi Lakatos Béla

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

Világszinten ritkaságszámba menő Renoir-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Vizuál

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.