Jazz/World

Lulchev doktor a kolostorban - Fényíró és fényolvasó találkozó Győrött

2006.05.08. 00:00
Ajánlom
A világon aligha van még egy nemzetközi filmfesztivál, amely maradandó károsodás nélkül tudna átvészelni egy olyan díjátadó ünnepséget, amilyent a hétvégén a Mediawave produkált Győrött. A kínosan "szürrelaista" ünnepségen anynyi bakit követtek el, amennyi a valószínűségszámítás mai állása szerint egy időben szinte a lehetetlenséggel határos.

A Mediawave egészségén és értékein azonban ez sem ejtett nagy sebet. A fényírók fesztiválja irtózik ugyanis a kényszerű formaságoktól, a tekintélyek öncélú tiszteletétől, a közhelygesztusoktól, az ember által mesterségesen fölépített hierarchiától, és van ebben valami pukkasztóan megnyerő. Nemcsak közlésmódjában, értékválasztásában, hanem emberi kapcsolataiban, ösztönös szertartásaiban is eredeti és utánozhatatlan ez a fesztivál.

A rendezvény szokásosan dús és idehaza még mindig nem kellőképpen felfedezett zenei programjai közül a Miles Davis együttesében ismertté váló, s Chick Coreával is játszó Dave Holland és Quintetje hozta a biztos sikert. A "minőségi jazz egyik legnagyobb személyiségeként" ismert bőgős és kivételes tehetségű zenészei kissé megosztották a szakmát: illenek-e a fesztivál összképébe. Hiszen kikezdhetetlen profizmus, semmi sutaság, esetlenség, "csak" lenyűgöző, sodró, megfellebbezhetetlen muzsika. Vitatkozni okkal lehet a jelenlétükről, a sikert és az élményt megkérdőjelezni azonban lehetetlen.

Természetesebb hazája persze a Mediawave világának Marc Ribot és új triója. Ha valaki korábban azt mondja nekem, hogy erre a mellbevágó, nyers zenére többen majd táncra perdülnek a cirkuszi sátorban, hát valószínűleg eszelősnek gondolom. Pedig megtörtént, mégpedig a maga legtermészetesebb módján. Nem csak a sátorban tomboló közönség került a trió muzsikájának hatása alá. A környéken más célból portyázó néhány fiatal a zene hallatán a felhajtott sátorvászon alatt kúszott be a produkcióra.

A vetítőtermekben 59 előzsűrizett film pergett, s ami meglepő, a korábbi évekkel ellentétben most szinte mindig zsúfolt nézőtér előtt. Az is igaz persze, hogy a hátizsákos rajongókat kifejezetten bekergette az eső és a kisalföldi szél.

A különböző kategóriák remek filmjei közül legalább kettőt külön is érdemes megemlíteni. A fődíjas bolgár Andrey Paounov Georgi és a pillangók című dokumentumfilmje a pszichiáter Lulchev doktor vállalkozását mutatja be. Az orvos egy XVI. századi kolostorban akarja kialakítani a szellemileg fogyatékos férfiak otthonát. Nemcsak az a film felfedezése, hogy az elmebetegeket körülvevő külvilág olykor bolondabb náluk, hanem egyúttal egy orvos már-már derűs küzdelmét is bemutatja az ügyért, a betegeikért. A Mozart-év eddigi legszentségtörőbb, de egyben legremekebb alkotása a holland Petra Lataster-Czisch és Peter Lataster Születés-nap című, díjazott táncfilmje. Eredetiség, humor, önirónia, burleszk, s könnyed készülődés a titokzatos végtelenre. Már csak ezért a két filmért is érdemes lett volna megrendezni a fesztivált.

A Mediawave díjazottjai

A zsűri oklevéllel jutalmazta Mehrdad Oskouei iráni rendezőt, A burka másik arca című filmjéért. Különdíjat kapott Csigavár című alkotásáért Zsigmond Dezső. A Kodak Magyarország díját Madarász István vehette át, az Előbb-utóbb című kisjátékfilmért. A fesztivál legjobb kisjátékfilmje a Reggel 7.35, rendezője a spanyol Nacho Vigalondo. Az animációs filmek között az angol Chris Shepherd és David Shrigley Ki vagyok és mit akarok című filmjét díjazták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.