Jazz/World

Lumú 10-10-ig

2007.01.26. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában található Ludwig Múzeum január 27-én nagyszabású kortárs maratont rendez lumú 10-10-ig címmel, amelyben lesz zene az Ektár együttessel, tánc O. Caruso koreográfiájában és képzőművészet Krzysztof Wodiczkóval.

Krzysztof Wodiczko lengyel származású képzőművésszel öt órától láthatnak-hallhatnak beszélgetést az érdeklődők Timár Katalin kurátor vezetésével. Wodiczko a varsói Képzőművészeti Egyetemen végzett, tanulmányai során a vizuális művészetek, ipari formatervezés és az építészet foglalkoztatta. Számos művészeti egyetem vendégprofesszora, az avántgárd művészet, a public art, az identitás és a társadalom, technológia és etika kérdésköreinek neves teoretikusa.

Monumentális épületekre, mezőgazdasági területekre vetített nagyméretű diaképei és videói tették világszerte ismertté. A kommunikációról és a kirekesztésről eredeti módon gondolkodó művész a '80-as évek végén kifejlesztette egyedülálló járműveit hajléktalanok és menekültek részére, a társadalom periférijára szorult emberekre irányítva a figyelmet.

Az elmúlt évtizedben több mint 70 alkalommal mutatták be nyilvános vetítésen projektjeit Ausztráliában, Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Munkáiból a közelmúltban nyolc retrospektív kiállítást rendeztek a világ neves kortárs művészeti múzeumaiban. Az előadás angol nyelvű, de szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Este fél kilenctől a Finita la Commedia előadásában a Medusa piercing című kortárs táncelőadás következik a programok sorában. A Medusa piercing egy eszelős és extatikus látomás arról, ami ma a világban tapasztalható: rémálmok, zaklatott és felzaklató víziók, skizofrénia és téboly. A főhős (a médium) a The Corporation vizuális műhely által készített, a parkettre vetített videomunkák között kalandozva beszéli el a testével az élet metafizikus rétegeit. O. Caruso koreográfus-rendező munkája tökéletes példa arra, hogyan lehet megfelelő kezekben egy elemi erejű tehetség még kifejezőbb, sokszínűbb, kísérletezőbb. Fehér Ferenc táncosként hipergalaktikus erőket varázsol a színpadra, miközben embertelen tempóval félelmetes utazásra visz bennünket a tudatalatti beláthatatlan mélységeibe.

Szereplők
Médium: Fehér Ferenc
Koreográfia: O. Caruso (Juhász Anikó) Fehér Ferenc
Origó: Lőrinc Lilla (videón)
Zene: The Corporation
Design: O. Caruso
Fény: Bánki Gabi
Videó: The Corporation

Levezetésképpen pedig az Ektár zenekar ad koncertet este kilenctől. A kortárs, improvizatív zenét játszó formáció 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. Az együttes kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a legszigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Az Ek-tar indiai szó, annyit jelent: egy húr. Az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikájában igyekszik így összeolvadni, minta valójában egy húron játszana.

Az együttes tagjai
Ének: Tóth Evelin
Gadulka: Szőke Szabolcs
Nagybőgő: Benkő Róbert
Gitár: Kardos Dániel
Altszaxofon, szopranínó szaxofon: Váczi Dániel

A múzeum kiállításai és programjai ezen a napon 50% kedvezménnyel látogathatók 10:00-22:00 óráig.

(2007. január 27. 20:30 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Finita la Commedia: Medusa piercing (kortárs táncelőadás); 21:00 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Az Ektár zenekar koncertje, tagjai: Tóth Evelin (ének), Szőke Szabolcs (gadulka), Benkő Róbert (bőgő), Kardos Dániel (gitár), Váczi Dániel (altszaxofon, szopranínó szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.