Jazz/World

Lumú 10-10-ig

2007.01.26. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában található Ludwig Múzeum január 27-én nagyszabású kortárs maratont rendez lumú 10-10-ig címmel, amelyben lesz zene az Ektár együttessel, tánc O. Caruso koreográfiájában és képzőművészet Krzysztof Wodiczkóval.

Krzysztof Wodiczko lengyel származású képzőművésszel öt órától láthatnak-hallhatnak beszélgetést az érdeklődők Timár Katalin kurátor vezetésével. Wodiczko a varsói Képzőművészeti Egyetemen végzett, tanulmányai során a vizuális művészetek, ipari formatervezés és az építészet foglalkoztatta. Számos művészeti egyetem vendégprofesszora, az avántgárd művészet, a public art, az identitás és a társadalom, technológia és etika kérdésköreinek neves teoretikusa.

Monumentális épületekre, mezőgazdasági területekre vetített nagyméretű diaképei és videói tették világszerte ismertté. A kommunikációról és a kirekesztésről eredeti módon gondolkodó művész a '80-as évek végén kifejlesztette egyedülálló járműveit hajléktalanok és menekültek részére, a társadalom periférijára szorult emberekre irányítva a figyelmet.

Az elmúlt évtizedben több mint 70 alkalommal mutatták be nyilvános vetítésen projektjeit Ausztráliában, Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Munkáiból a közelmúltban nyolc retrospektív kiállítást rendeztek a világ neves kortárs művészeti múzeumaiban. Az előadás angol nyelvű, de szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Este fél kilenctől a Finita la Commedia előadásában a Medusa piercing című kortárs táncelőadás következik a programok sorában. A Medusa piercing egy eszelős és extatikus látomás arról, ami ma a világban tapasztalható: rémálmok, zaklatott és felzaklató víziók, skizofrénia és téboly. A főhős (a médium) a The Corporation vizuális műhely által készített, a parkettre vetített videomunkák között kalandozva beszéli el a testével az élet metafizikus rétegeit. O. Caruso koreográfus-rendező munkája tökéletes példa arra, hogyan lehet megfelelő kezekben egy elemi erejű tehetség még kifejezőbb, sokszínűbb, kísérletezőbb. Fehér Ferenc táncosként hipergalaktikus erőket varázsol a színpadra, miközben embertelen tempóval félelmetes utazásra visz bennünket a tudatalatti beláthatatlan mélységeibe.

Szereplők
Médium: Fehér Ferenc
Koreográfia: O. Caruso (Juhász Anikó) Fehér Ferenc
Origó: Lőrinc Lilla (videón)
Zene: The Corporation
Design: O. Caruso
Fény: Bánki Gabi
Videó: The Corporation

Levezetésképpen pedig az Ektár zenekar ad koncertet este kilenctől. A kortárs, improvizatív zenét játszó formáció 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. Az együttes kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a legszigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Az Ek-tar indiai szó, annyit jelent: egy húr. Az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikájában igyekszik így összeolvadni, minta valójában egy húron játszana.

Az együttes tagjai
Ének: Tóth Evelin
Gadulka: Szőke Szabolcs
Nagybőgő: Benkő Róbert
Gitár: Kardos Dániel
Altszaxofon, szopranínó szaxofon: Váczi Dániel

A múzeum kiállításai és programjai ezen a napon 50% kedvezménnyel látogathatók 10:00-22:00 óráig.

(2007. január 27. 20:30 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Finita la Commedia: Medusa piercing (kortárs táncelőadás); 21:00 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Az Ektár zenekar koncertje, tagjai: Tóth Evelin (ének), Szőke Szabolcs (gadulka), Benkő Róbert (bőgő), Kardos Dániel (gitár), Váczi Dániel (altszaxofon, szopranínó szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.
Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.