Jazz/World

Lumú 10-10-ig

2007.01.26. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotájában található Ludwig Múzeum január 27-én nagyszabású kortárs maratont rendez lumú 10-10-ig címmel, amelyben lesz zene az Ektár együttessel, tánc O. Caruso koreográfiájában és képzőművészet Krzysztof Wodiczkóval.

Krzysztof Wodiczko lengyel származású képzőművésszel öt órától láthatnak-hallhatnak beszélgetést az érdeklődők Timár Katalin kurátor vezetésével. Wodiczko a varsói Képzőművészeti Egyetemen végzett, tanulmányai során a vizuális művészetek, ipari formatervezés és az építészet foglalkoztatta. Számos művészeti egyetem vendégprofesszora, az avántgárd művészet, a public art, az identitás és a társadalom, technológia és etika kérdésköreinek neves teoretikusa.

Monumentális épületekre, mezőgazdasági területekre vetített nagyméretű diaképei és videói tették világszerte ismertté. A kommunikációról és a kirekesztésről eredeti módon gondolkodó művész a '80-as évek végén kifejlesztette egyedülálló járműveit hajléktalanok és menekültek részére, a társadalom periférijára szorult emberekre irányítva a figyelmet.

Az elmúlt évtizedben több mint 70 alkalommal mutatták be nyilvános vetítésen projektjeit Ausztráliában, Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Munkáiból a közelmúltban nyolc retrospektív kiállítást rendeztek a világ neves kortárs művészeti múzeumaiban. Az előadás angol nyelvű, de szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Este fél kilenctől a Finita la Commedia előadásában a Medusa piercing című kortárs táncelőadás következik a programok sorában. A Medusa piercing egy eszelős és extatikus látomás arról, ami ma a világban tapasztalható: rémálmok, zaklatott és felzaklató víziók, skizofrénia és téboly. A főhős (a médium) a The Corporation vizuális műhely által készített, a parkettre vetített videomunkák között kalandozva beszéli el a testével az élet metafizikus rétegeit. O. Caruso koreográfus-rendező munkája tökéletes példa arra, hogyan lehet megfelelő kezekben egy elemi erejű tehetség még kifejezőbb, sokszínűbb, kísérletezőbb. Fehér Ferenc táncosként hipergalaktikus erőket varázsol a színpadra, miközben embertelen tempóval félelmetes utazásra visz bennünket a tudatalatti beláthatatlan mélységeibe.

Szereplők
Médium: Fehér Ferenc
Koreográfia: O. Caruso (Juhász Anikó) Fehér Ferenc
Origó: Lőrinc Lilla (videón)
Zene: The Corporation
Design: O. Caruso
Fény: Bánki Gabi
Videó: The Corporation

Levezetésképpen pedig az Ektár zenekar ad koncertet este kilenctől. A kortárs, improvizatív zenét játszó formáció 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. Az együttes kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a legszigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Az Ek-tar indiai szó, annyit jelent: egy húr. Az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikájában igyekszik így összeolvadni, minta valójában egy húron játszana.

Az együttes tagjai
Ének: Tóth Evelin
Gadulka: Szőke Szabolcs
Nagybőgő: Benkő Róbert
Gitár: Kardos Dániel
Altszaxofon, szopranínó szaxofon: Váczi Dániel

A múzeum kiállításai és programjai ezen a napon 50% kedvezménnyel látogathatók 10:00-22:00 óráig.

(2007. január 27. 20:30 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Finita la Commedia: Medusa piercing (kortárs táncelőadás); 21:00 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Az Ektár zenekar koncertje, tagjai: Tóth Evelin (ének), Szőke Szabolcs (gadulka), Benkő Róbert (bőgő), Kardos Dániel (gitár), Váczi Dániel (altszaxofon, szopranínó szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.