Jazz/World

Maceo a Szigeten

2008.08.18. 00:00
Ajánlom
Szombat este a Szigeten a Klub Rádió Jazz Színpadán az amerikai szaxofonos, Maceo Parker funky-együttese vendégeskedett. Bár a sátor zsúfolásig tömve volt, nem akadt, aki mozdulatlan maradt volna, másfél órányi tömény funky szólt a közönségnek, amely az élménytől megrészegülten megállás nélkül tombolt. Két kivételtől eltekintve valamennyi szám hasonló, középgyors tempóban szólalt meg, a szövegek sem voltak túl változatosak, nem hiányozhatott egy refrénből sem a funky szó, mégis, az eredmény lenyűgöző.

Maceo Parker számára James Brown majd George Clinton zenekarában való részvétel jelentette a kezdeteket. Ezeknél a bandáknál keresve sem találhatott volna jobbat ahhoz, hogy a funk és a funky a vérébe ivódjon, saját szavaival élve, mintha egyetemre járt volna. Szólókarrierbe érdekes módon csak a ’90-es években kezdett, az 1992-ben Life On Planet Groove címmel megjelent harmadik lemeze után azonban megállíthatatlanul ívelt felfelé. Ray Charles, James Taylor, Dave Matthews zenekara, Prince, a Red Hot Chilli Peppers csak néhány név, akikkel Maceo Parker együtt dolgozott eddigi pályája során.

Szaxofonozásán kívül külseje, énekhangja, együttesének arculata, a produkció profizmusa révén koncertjei a hallgató számára maximálisan autentikus koncertélményt nyújtanak bárhol a világon. Igazi show-műsorról van szó, amely azonban szakmailag is tökéletesen megállja a helyét. Kettőt kivéve valamennyi szám középtempójú, a gitárkíséret sokszor ugyanolyan jellegű, Maceo Parker egy futam erejéig sem mozdul ki pentatonos-blues-os világából, mégis egy unalmas pillanat sincs a koncerten, a közönség tombol. Hogyan lehetséges ez?

Maceo Parker kisugárzása biztosan az egyik legjelentősebb ebben a tekintetben. Számunkra nyilvánvalóan magas életkora, származása, megjelenése a "messziről jött ember" varázsát kelti, de ettől függetlenül is remekül bánik a közönséggel. Ha szaxofonja helyett énekhangjával rukkol elő, igazi afro-amerikai hangszín és stílus fültanúi lehetünk. Szaxofonozása a kevésbé jazz- és improvizáció orientáltak számára tökélesetesen befogadható, tele lendülettel, "stenkkel".

Érdemes szót ejteni a dalokról is. Valamennyi téma a legegyszerűbb dallamokból épül fel, harmadik eljátszásuk után már a közönség is kívülről "fújja", mégsem buták, mégis stílusosak. A három fúvóst is magába foglaló hangszerelések nem túl bonyolultak, mégis tökéletesen beleillenek a zenekar játékába a koncert végéig megőrizve erejüket, izgalmasságukat.

És hogy kikből is áll a zenekar? Nos, Maceo Parker menedzsmentje valószínűleg nem kapkodta el a megfelelő tagok kiválasztását, kitűnő zenészeket toborzott össze. A zenekar trombitása elképesztő hangmagasságokban repesztett szólói folyamán. Improvizációján hallani lehetett, hogy alapvetően jazz-trombitás, a funky magas hőfoka azonban őt sem hagyta hidegen. A közönség ujjongással követte végig minden szóló-megnyilvánulását.

A harsonás, Dennis Rollins nem kevésbé jelentéktelen improvizatőr, rézfúvós körökben egyébként elismert jazz-zenész. Amire sokan panaszkodnak ezzel a hangszerrel kapcsolatban, vagyis hogy ha szólóra kerül sor, fekvésénél fokva fennáll annak a veszélye, hogy eltűnik a zenekari játékban – mely tánczenében még kockázatosabb lehet, nos ennek nyomát sem lehetett tapasztalni. Ezt egyrészt sajátos hangszínével, másrészt az általa produkált hangmagassággal sikerült elérnie, egyébként jazz-zenész mivoltát szinte majdnem hogy meghazudtoló módon végig a pentaton-blues-os hangrendszeren belül maradt. A közönség őt is hatalmas lelkesedéssel jutalmazta. Az vokál tagjainak tökéletesen "dögös" éneklésükkel kapcsolatban szintén nem lehet semmi panasz, a ritmusszekció feszes tempója pedig páratlanul szilárd alapot biztosított a zenekar megszólalásának.

A sátor tele volt, a tömeg egyfolytában csak ropta és ropta, minden szólót ovációval kísérve. A hatalmas sikernek a zenekar sem tudott ellenállni, és több számból álló ráadással viszonozta a hallgatóság lelkesedését. Lehet, sőt valószínű, hogy Maceo Parker csak a közönség kedvében járva nevezett minket a turné eddigi legjobb közönségének, de tény, hogy a hangulat és a siker nem mindennapi volt.

A zenekar nem megváltó a jazz történetében, ám aki elmegy Maceo Parker együttesének koncertjére, a táncoló tömeget látva eszébe sem jut a koncert zenetudományi jelentőségén morfondírozni, az élmény annyira magával ragadó. Alkalmazott zenéről, tánczenéről, bulizenéről van szó, nem intellektuális élményről, ám ebben a kategóriában annyira tökéletes a produkció, hogy ezen nem is érdemes tovább rágódni.

(2008. augusztus 16. 23:30 Klub Rádió Jazz Sátor, Sziget – Maceo Parker)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.
Jazz/World ajánló

Hazaszeretet-export magasfokon - Interjú Rosonczy-Kovács Mihály népzenésszel

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy. Az együttes november 30-án kétrészes ünnepi koncerttel várja a közönséget a Fonóban olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak együtt.
Jazz/World ajánló

Perfekcionizmus és dallamközpontúság

Bill Stewart perfekcionista, mégis lélekkel teli játékmódja több generációnyi jazz-dobost inspirált és inspirál mai napig, több tucat jazz lemez megszólalását emeli a legmagasabb fokra, miközben élőben – az aktuális zenekar stílusától függetlenül – minden pillanatban száz százalékos jelenlétével varázslatos élményt nyújt.
Jazz/World ajánló

Újra színpadon a Rackaláka

November 27-én a Kaláka együttes a Ferenczi György vezette 1-ső Pesti Rackákkal ad közös koncertet a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A két formáció nem először lép együtt színpadra, ilyenkor úgy nevezik magukat: Rackaláka.