Jazz/World

Maceo a Szigeten

2008.08.18. 00:00
Ajánlom
Szombat este a Szigeten a Klub Rádió Jazz Színpadán az amerikai szaxofonos, Maceo Parker funky-együttese vendégeskedett. Bár a sátor zsúfolásig tömve volt, nem akadt, aki mozdulatlan maradt volna, másfél órányi tömény funky szólt a közönségnek, amely az élménytől megrészegülten megállás nélkül tombolt. Két kivételtől eltekintve valamennyi szám hasonló, középgyors tempóban szólalt meg, a szövegek sem voltak túl változatosak, nem hiányozhatott egy refrénből sem a funky szó, mégis, az eredmény lenyűgöző.

Maceo Parker számára James Brown majd George Clinton zenekarában való részvétel jelentette a kezdeteket. Ezeknél a bandáknál keresve sem találhatott volna jobbat ahhoz, hogy a funk és a funky a vérébe ivódjon, saját szavaival élve, mintha egyetemre járt volna. Szólókarrierbe érdekes módon csak a ’90-es években kezdett, az 1992-ben Life On Planet Groove címmel megjelent harmadik lemeze után azonban megállíthatatlanul ívelt felfelé. Ray Charles, James Taylor, Dave Matthews zenekara, Prince, a Red Hot Chilli Peppers csak néhány név, akikkel Maceo Parker együtt dolgozott eddigi pályája során.

Szaxofonozásán kívül külseje, énekhangja, együttesének arculata, a produkció profizmusa révén koncertjei a hallgató számára maximálisan autentikus koncertélményt nyújtanak bárhol a világon. Igazi show-műsorról van szó, amely azonban szakmailag is tökéletesen megállja a helyét. Kettőt kivéve valamennyi szám középtempójú, a gitárkíséret sokszor ugyanolyan jellegű, Maceo Parker egy futam erejéig sem mozdul ki pentatonos-blues-os világából, mégis egy unalmas pillanat sincs a koncerten, a közönség tombol. Hogyan lehetséges ez?

Maceo Parker kisugárzása biztosan az egyik legjelentősebb ebben a tekintetben. Számunkra nyilvánvalóan magas életkora, származása, megjelenése a "messziről jött ember" varázsát kelti, de ettől függetlenül is remekül bánik a közönséggel. Ha szaxofonja helyett énekhangjával rukkol elő, igazi afro-amerikai hangszín és stílus fültanúi lehetünk. Szaxofonozása a kevésbé jazz- és improvizáció orientáltak számára tökélesetesen befogadható, tele lendülettel, "stenkkel".

Érdemes szót ejteni a dalokról is. Valamennyi téma a legegyszerűbb dallamokból épül fel, harmadik eljátszásuk után már a közönség is kívülről "fújja", mégsem buták, mégis stílusosak. A három fúvóst is magába foglaló hangszerelések nem túl bonyolultak, mégis tökéletesen beleillenek a zenekar játékába a koncert végéig megőrizve erejüket, izgalmasságukat.

És hogy kikből is áll a zenekar? Nos, Maceo Parker menedzsmentje valószínűleg nem kapkodta el a megfelelő tagok kiválasztását, kitűnő zenészeket toborzott össze. A zenekar trombitása elképesztő hangmagasságokban repesztett szólói folyamán. Improvizációján hallani lehetett, hogy alapvetően jazz-trombitás, a funky magas hőfoka azonban őt sem hagyta hidegen. A közönség ujjongással követte végig minden szóló-megnyilvánulását.

A harsonás, Dennis Rollins nem kevésbé jelentéktelen improvizatőr, rézfúvós körökben egyébként elismert jazz-zenész. Amire sokan panaszkodnak ezzel a hangszerrel kapcsolatban, vagyis hogy ha szólóra kerül sor, fekvésénél fokva fennáll annak a veszélye, hogy eltűnik a zenekari játékban – mely tánczenében még kockázatosabb lehet, nos ennek nyomát sem lehetett tapasztalni. Ezt egyrészt sajátos hangszínével, másrészt az általa produkált hangmagassággal sikerült elérnie, egyébként jazz-zenész mivoltát szinte majdnem hogy meghazudtoló módon végig a pentaton-blues-os hangrendszeren belül maradt. A közönség őt is hatalmas lelkesedéssel jutalmazta. Az vokál tagjainak tökéletesen "dögös" éneklésükkel kapcsolatban szintén nem lehet semmi panasz, a ritmusszekció feszes tempója pedig páratlanul szilárd alapot biztosított a zenekar megszólalásának.

A sátor tele volt, a tömeg egyfolytában csak ropta és ropta, minden szólót ovációval kísérve. A hatalmas sikernek a zenekar sem tudott ellenállni, és több számból álló ráadással viszonozta a hallgatóság lelkesedését. Lehet, sőt valószínű, hogy Maceo Parker csak a közönség kedvében járva nevezett minket a turné eddigi legjobb közönségének, de tény, hogy a hangulat és a siker nem mindennapi volt.

A zenekar nem megváltó a jazz történetében, ám aki elmegy Maceo Parker együttesének koncertjére, a táncoló tömeget látva eszébe sem jut a koncert zenetudományi jelentőségén morfondírozni, az élmény annyira magával ragadó. Alkalmazott zenéről, tánczenéről, bulizenéről van szó, nem intellektuális élményről, ám ebben a kategóriában annyira tökéletes a produkció, hogy ezen nem is érdemes tovább rágódni.

(2008. augusztus 16. 23:30 Klub Rádió Jazz Sátor, Sziget – Maceo Parker)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.