Jazz/World

Mágikus golyóbis a Cirkusz-KA festőien gyönyörű, új videoklipjében

2020.12.22. 13:30
Ajánlom
Saját muzsikáját „álom-világzene”-ként határozza meg a Cirkusz-KA együttes, amelynek Fehér, arany című negyedik nagylemeze jövőre jelenik meg. Az album három dala azonban már az év végén hallható, a címadó szerzemény pedig a téli napforduló utáni első napon, a Fidelio oldalán debütál.

Álomszerű belső utazásra, a lélek mélységeibe és magasságaiba hív a Cirkusz-KA együttes új dala, a Fehér, arany.

Szlávics Anna és Rock Tamás szerzőpáros 2006-tól dolgozik együtt, a zenekart három évvel később alapították. Dalaikkal bejárták Európa majd’ minden szegletét, 2013-tól kvartettként megszilárduló formációhoz azóta is sokszor kapcsolódnak „alkalmi játszótársak”, vendégzenészek itthon és külföldön egyaránt. A Cirkusz-KA jelenlegi tagjai még Clemente Gábor ütőhangszeres és Arday Dániel nagybőgős. A Fehér, arany című lemezen közreműködik Somogyi Márton zongorán, György Andi hegedűn és Ruzics Csilla szitáron.

„Nem csak a dalok díszlete téli, persze énekelek ropogó hóról, forralt borról, a Betlehemi történetről.... Mégis, igazi téli hangulatom attól a lassan lélegző zenei atmoszférától lesz, amit szerzőtársammal Rock Tamással, a Cirkusz-KA tagjaival és a lemez vendégművészeivel létrehoztunk.

Az év ezen időszaka számomra a befelé figyelésé, az összegzésé, nehezebb pillanatok mellett a csoda megélésének az időszaka is. Egy folyamat, a természet halálától, rövidülő nappalokkal, majd az átfordulással, a fény, a csoda megszületésével újra a tavaszi újjászületés felé vezet”

– avatott be az énekesnő az új lemez világába, amely 2021-ben jelenik meg a NarRator Records kiadásában.

Az alábbi, Betlehemes című dal szintén a korongon szerepel majd. „A Százados Úti Művésztelepen nőttem fel, ami a város szívében mégis inkább egy kis falunak tűnt akkor, de most is. A szomszéd gyerekekkel – a nagyobbak vezetésével, Karácsony előtt dalokkal és kis előadással végigjártuk a szomszédságot, Betlehemeztünk – természetesen a sütemények és csokoládék reményében” – mesélte Anna. – „Ebből az élményből írtam ezt a dalt, egyszerű, gyerekdalszerű, nem arról szól, hogy megmutassuk benne magunkat, hanem hogy együtt feloldódjunk a zenében.”

A Betlehemes december 20-án került fel a legnépszerűbb videomegosztóra, az Újesztendő, vígságszerző pedig december 30-án debütál.

 

Klippremier – Cirkusz-KA: Forog

Kapcsolódó

Klippremier – Cirkusz-KA: Forog

A Fidelión látható először az „álom-világzenét” játszó formáció legújabb videoklipje, ami kapcsán az énekesnő, Szlávics Anna mesélt.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Varga Bendegúz zenészi álmai – Klippremier

Készülő új lemezének felvezetéseként a nyáron három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet, amelyek közül a sodró lendületű Chasing Your Dreams felvétele a Fidelión debütál.
Jazz/World ajánló

Különleges zenei csemegék a MOMkultban

Az idei GetCloser Jazz Fest második napján, szeptember 28-án a jazz méltán elismert művészei váltják egymást a MOMkult színpadán. 19 órától Dresch Quartet lép fel, majd őket a norvég basszusgitáros és a magyar ütőhangszeres Per Mathisen és Mogyoró Kornél követi.
Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.