Jazz/World

Magyar siker az Eurosonic fesztiválon

2013.01.25. 10:48
Ajánlom
A CimbaliBand koncertjét álló ovációval fogadta Európa legnagyobb, Hollandiában megrendezett showcase-ének közönsége.

A Petőfi Rádió színeiben a CimbaliBand képviselte Magyarországot a 2013-as groningeni Eurosonic fesztiválon, Európa legnagyobb showcase fesztiválján. Unger Balázsék 2013. január 10-én hatalmas sikerrel adtak koncertet a főtéren álló Nagyszínház felső színpadán, műsorukat a közönség felállva, szűnni nem akaró ovációval jutalmazta.

Az egyetemi város nézőserege tapssal, bekiabálásokkal, közös éneklésekkel leírhatatlan hangulatot teremtett a nézőtéren a CimbaliBand többnyire nagyon is autentikus magyar népi alapú és hangszerelésű, de izzóan temperamentumos dalainak hallatán. A 45 perces show alatt végig állt a sor a terem bejáratánál, hiszen a korlátozott férőhelyek miatt csak akkor tudtak újabb nézőt beengedni, ha valaki kiment a teremből, erre pedig elég sokat kellett várni. Az EBU-s producerek közül többen is (köztük a Eurosonic munkacsoport dán elnöke, Jan Sneum) végighallgatták a koncertet, és gratuláltak a Magyar Rádió kitűnő választásához.

A koncertet a svéd közszolgálati SR rögzítette, és a Petőfi Rádió Eleven című műsorában január 18-án az Eurosonic tematikus napon sugározták. A nagy sikerre való tekintettel a műsor húsvét vasárnapi adásában megismétlik a CimbaliBand groningeni koncertjét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.
Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Jazz/World magazin

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.