Jazz/World

Magyar sikerek a pasta hazájában - Itáliában táncolt a Mecsek

2011.08.16. 10:00
Ajánlom
A Mecsek Táncegyüttes nemrég tért haza olaszországi turnéjáról, mely során a Róma közelében fekvő Atina városában, európai és ázsiai együttesek között vívta ki a közönség elismerését változatos színpadi előadásaival.

A közép-olaszországi Frosinone tartományban, a Rómától mintegy százhúsz kilométernyire dél-keletre található Atina városa adott otthont augusztus 4.-8. között a „Valle di Comino" nemzetközi folklórfesztiválnak, amelyen hazánkat a pécsi Mecsek Táncegyüttes képviselte. Az idén 33. alkalommal megrendezett fesztiválon esténként a kínai, örmény, török, román, német és magyar együttesek mellett számos olasz csoport bemutatta jellegzetes tánchagyományát a hegyekkel körülzárt, hangulatos olasz kisvárosban. A fesztivál zárónapján tartott felvonuláson a magyar táncosok színes kalocsai viseletükben járták be az óváros macskaköves utcáit. Az eseményt követő napokban két újabb környékbeli városba is ellátogattak, ahol önálló esttel mutatkoztak be a lelkes közönség előtt. A mindennapos fellépések mellett a szálláshelyen hajnalokig tartó nemzetközi mulatságok tették próbára a táncosok teljesítőképességét.

A színpadi fáradalmak kipihenésére a közeli tengerpart hullám- és napfürdője nyújtott lehetőséget. Emellett a fesztivál szervezői sort kerítettek arra is, hogy a résztvevő együtteseket elkalauzolják a közeli Monte Cassino apátságba, ahol a 6. században Nursiai Szent Benedek megalapította bencés monostorát, s amely a II. világháborúban ádáz küldelmeknek vált áldozatává. A fesztiválprogramba a hazafelé úton tett egynapos római barangolás is belefért, mely során az örök város legfőbb nevezetességeit látogatták meg a táncosok. A színpadi sikerek, a varázslatos itáliai városok és az olasz mentalitás megismerése mellett a napjában minimum kétszer felszolgált paradicsomos „pasta" is minden bizonnyal örök emlékként marad meg a táncosokban, akik augusztus 11-én elcsigázottan, ám élményekben gazdagon érkeztek haza.

 Itáliai vendégszereplése után a Mecsek a közeljövőben természetesen idehaza is színpadra lép. A Baranya kisebb településein tartott előadások után a pécsi közönség szeptemberben, az Örökség Fesztiválon, valamint a Szőlő és Bor Ünnepén láthatja majd produkciójukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.