Jazz/World

Magyar sikerek a pasta hazájában - Itáliában táncolt a Mecsek

2011.08.16. 10:00
Ajánlom
A Mecsek Táncegyüttes nemrég tért haza olaszországi turnéjáról, mely során a Róma közelében fekvő Atina városában, európai és ázsiai együttesek között vívta ki a közönség elismerését változatos színpadi előadásaival.

A közép-olaszországi Frosinone tartományban, a Rómától mintegy százhúsz kilométernyire dél-keletre található Atina városa adott otthont augusztus 4.-8. között a „Valle di Comino" nemzetközi folklórfesztiválnak, amelyen hazánkat a pécsi Mecsek Táncegyüttes képviselte. Az idén 33. alkalommal megrendezett fesztiválon esténként a kínai, örmény, török, román, német és magyar együttesek mellett számos olasz csoport bemutatta jellegzetes tánchagyományát a hegyekkel körülzárt, hangulatos olasz kisvárosban. A fesztivál zárónapján tartott felvonuláson a magyar táncosok színes kalocsai viseletükben járták be az óváros macskaköves utcáit. Az eseményt követő napokban két újabb környékbeli városba is ellátogattak, ahol önálló esttel mutatkoztak be a lelkes közönség előtt. A mindennapos fellépések mellett a szálláshelyen hajnalokig tartó nemzetközi mulatságok tették próbára a táncosok teljesítőképességét.

A színpadi fáradalmak kipihenésére a közeli tengerpart hullám- és napfürdője nyújtott lehetőséget. Emellett a fesztivál szervezői sort kerítettek arra is, hogy a résztvevő együtteseket elkalauzolják a közeli Monte Cassino apátságba, ahol a 6. században Nursiai Szent Benedek megalapította bencés monostorát, s amely a II. világháborúban ádáz küldelmeknek vált áldozatává. A fesztiválprogramba a hazafelé úton tett egynapos római barangolás is belefért, mely során az örök város legfőbb nevezetességeit látogatták meg a táncosok. A színpadi sikerek, a varázslatos itáliai városok és az olasz mentalitás megismerése mellett a napjában minimum kétszer felszolgált paradicsomos „pasta" is minden bizonnyal örök emlékként marad meg a táncosokban, akik augusztus 11-én elcsigázottan, ám élményekben gazdagon érkeztek haza.

 Itáliai vendégszereplése után a Mecsek a közeljövőben természetesen idehaza is színpadra lép. A Baranya kisebb településein tartott előadások után a pécsi közönség szeptemberben, az Örökség Fesztiválon, valamint a Szőlő és Bor Ünnepén láthatja majd produkciójukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.
Színház

Lekerült Gothár Péter rendezése a Katona műsoráról

A 2017 márciusában bemutatott Hóhérok című rendezés meghirdetett előadásairól van szó. Mint megtudtuk, egyelőre nem került sor a felújítópróbára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Világzenei toplistára került Lajkó Félix és a VOŁOSI lemeze

A legjelentősebb világzenei szaklap, a SONGLINES közzétette 2019 legjobb albumainak 10-es listáját honlapján, amelyen egyetlen hazai kiadású album szerepel: Lajkó Félix és a VOLOSI közös lemeze, mely a Fonó Records kiadásában jelent meg.
Jazz/World ajánló

Értelmi fogyatékosokat segítő koncertet adnak színészeink

December 9-én népszerű színészek előadásában hallhatunk világslágereket a Time After Time című koncerten, melynek teljes bevételét értelmi fogyatékosokat segítő egyesületnek ajánlják fel.
Jazz/World ajánló

Különleges basszusharsonaversenyt mutat be a Modern Art Orchestra

Korb Attila a Modern Art Orchestra (MAO) alapító tagja, zenésze és zeneszerzője. Harsonajátéka az összes MAO lemezről és a koncertekről is ismerős lehet. Egy korábbi szerzői est alkalmával több saját szerzeményét és hangszerelését is volt szerencsénk bemutatni. Most azonban egy teljesen új concerto hangzik majd el, eredeti címe Concert for Bass Saxophone & Big Band.
Jazz/World klip

Dallal emlékeznek Fábián Julira zenésztársai

„Játsszuk azt, hogy csak úgy elbújtál / Dolgod van, csak nekünk nem szóltál...” A Földrevaló című dalban a Konyha együttes mellett olyan előadók szerepelnek, mint Palya Bea, Rúzsa Magdi és Lábas Viki.
Jazz/World interjú

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.