Jazz/World

Magyar sikerek a pasta hazájában - Itáliában táncolt a Mecsek

2011.08.16. 10:00
Ajánlom
A Mecsek Táncegyüttes nemrég tért haza olaszországi turnéjáról, mely során a Róma közelében fekvő Atina városában, európai és ázsiai együttesek között vívta ki a közönség elismerését változatos színpadi előadásaival.

A közép-olaszországi Frosinone tartományban, a Rómától mintegy százhúsz kilométernyire dél-keletre található Atina városa adott otthont augusztus 4.-8. között a „Valle di Comino" nemzetközi folklórfesztiválnak, amelyen hazánkat a pécsi Mecsek Táncegyüttes képviselte. Az idén 33. alkalommal megrendezett fesztiválon esténként a kínai, örmény, török, román, német és magyar együttesek mellett számos olasz csoport bemutatta jellegzetes tánchagyományát a hegyekkel körülzárt, hangulatos olasz kisvárosban. A fesztivál zárónapján tartott felvonuláson a magyar táncosok színes kalocsai viseletükben járták be az óváros macskaköves utcáit. Az eseményt követő napokban két újabb környékbeli városba is ellátogattak, ahol önálló esttel mutatkoztak be a lelkes közönség előtt. A mindennapos fellépések mellett a szálláshelyen hajnalokig tartó nemzetközi mulatságok tették próbára a táncosok teljesítőképességét.

A színpadi fáradalmak kipihenésére a közeli tengerpart hullám- és napfürdője nyújtott lehetőséget. Emellett a fesztivál szervezői sort kerítettek arra is, hogy a résztvevő együtteseket elkalauzolják a közeli Monte Cassino apátságba, ahol a 6. században Nursiai Szent Benedek megalapította bencés monostorát, s amely a II. világháborúban ádáz küldelmeknek vált áldozatává. A fesztiválprogramba a hazafelé úton tett egynapos római barangolás is belefért, mely során az örök város legfőbb nevezetességeit látogatták meg a táncosok. A színpadi sikerek, a varázslatos itáliai városok és az olasz mentalitás megismerése mellett a napjában minimum kétszer felszolgált paradicsomos „pasta" is minden bizonnyal örök emlékként marad meg a táncosokban, akik augusztus 11-én elcsigázottan, ám élményekben gazdagon érkeztek haza.

 Itáliai vendégszereplése után a Mecsek a közeljövőben természetesen idehaza is színpadra lép. A Baranya kisebb településein tartott előadások után a pécsi közönség szeptemberben, az Örökség Fesztiválon, valamint a Szőlő és Bor Ünnepén láthatja majd produkciójukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Nincs hiány ikonikus nőalakokban és női történetekben a fesztivál idei programkínálatában.
Jazz/World Jerry Lee Lewis

85 éves Jerry Lee Lewis, a zongorák gyilkosa

Szeptember 29-én lett nyolcvanöt éves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 
Jazz/World interjú

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.