Jazz/World

Magyar spirituálék

2010.01.21. 18:02
Ajánlom
Szűk egy évvel életműkoncertje után újra a Müpában lép fel Vukán György. A Hétfő Esti Jazz sorozat első 2010-es koncertjén a zongorista, zeneszerző és fogorvos talán legkevésbé ismert oldaláról mutatkozik be: január 25-én zsoltárfeldolgozásai szólalnak meg.

Népszerű filmzenéi, a Super Trióval és a Creative Art formációkkal adott számtalan koncertje, vagy éppen a Horgas Eszterrel közösen megálmodott crossover produkciók mellett talán kevésbé ismert, hogy Vukán György nemcsak világi műveket komponált. És talán azt sem mindenki tudja, hogy a szülői házból hozott vallásosság elválaszthatatlanul végigkísérte a művészt a zeneakadémiai évektől a füstös jazzklubokon és az amerikai turnékon át az életének hosszú évtizedeken át keretet adó fogorvosi rendelőig.

A ’90-es évek elején Missa ad Dominum Jesum Christum címmel a jazz, a gospel és az európai egyházzene elemeit saját egyéni hangjával ötvöző misét írt, amit II. János Pálnak ajánlott a pápa budapesti látogatása alkalmából, de komponált oratóriumot Bernstein Kaddis-szimfóniája nyomán, édesapja emléke előtt pedig egy Requiemmel tisztelgett. Spirituális ihletésű műveinek sorát gazdagítja a 150 zsoltár vegyeskarra készített angol nyelvű feldolgozása, melynek ötlete 1993–94 táján született. A szerző naplójának részleteit is közlő, Szegedi-Szabó Béla szerkesztésében megjelent Vukán című interjúkönyvből az is megtudható, hogy a zsoltárokat halva született bátyja emlékére kezdte komponálni; azt a zsoltároskönyvet pedig, amelyből az angol nyelvű szövegeket vette, az Amerikából visszatért legendás jazz-szaxofonostól, Ablakos Lakatos Dezsőtől kapta.

Az elkészült zsoltárok közül néhányat még 1995-ben a 8+8 énekegyüttes adott elő. 15 év elteltével most a ciklus átdolgozott változatának bemutatójára kerül sor: két zongorista (a szerző és Szakcsi Lakatos Béla) valamint egy ütős (Balázs Elemér) csatlakozik az énekszólamokhoz, melyeket vegyeskar helyett ezúttal mindössze négy férfihang fog megszólaltatni.

Méghozzá nem akármilyen négy hang! Vukánék partnere a jazz és gospel, vagyis a vallásos ihletésű könnyűzene műfajaiban egyformán sikeres és népszerű Bolyki Brothers lesz, akik maguk is rendszeresen éneklik saját feldolgozásukban a 23. zsoltárt. Az est főszereplője és az énekesek között könnyen felfedezhetünk további hasonlóságokat: a Bolyki fivérek például éppúgy komolyzenészként indultak, mint a zongoraművész-zeneszerző.

Maguk a Vukán-zsoltárok is a műfajok és stílusok közötti átjárhatóság jegyében születtek. Egyrészt az angol szöveg és a jazzes kíséret a néger spirituálékra utal; másfelől a szerző, aki a komponálást és a rögtönzést művészete egyformán fontos és egymástól elválaszthatatlan részeinek tekinti, nagy példaképe, Johann Sebastian Bach koráljainak hangvételét is megidézi zsoltárfeldolgozásaiban. A magasságok és mélységek élményét ígérő kétrészes, egészestés koncerten az 1., 5., 6., 8., 9., 12., 14. és 18. zsoltár, valamint egy záró Alleluja csendül majd fel a Fesztivál Színházban.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
2010. január 25. 19:30 - Fesztivál Színház
Vukán György: Psalms
Km.: Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Balázs Elemér (dob)
Vendég: a Bolyki Brothers (Bolyki András – bariton, Havas Lajos – tenor, Bolyki László – basszus, Bolyki Balázs – kontratenor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.