Jazz/World

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

2022.02.25. 14:30
Ajánlom
Az Ördögkatlan Fesztivál február 25-i bejegyzését változtatás nélkül közöljük, mert megmutat valamit abból, hogy mit is jelent a kultúra. Hogy hogyan köt össze ismeretleneket. Nyitottság, tradíció, kíváncsiság, minden egyben van itt. Békében.

Élemedett korú asszonyokat látunk az alábbi videón, valahonnan Ukrajna szívéből, a csernyihivi területről, amint látatlanul-ismeretlenül küldik jókívánságaikat a magyar népnek, szívbőli üdvözletüket – miközben tán még azt sem tudják, hogy Magyarország merre van. Messze. Azon a nyáron, 2017-ben, az Ördögkatlan Fesztivál Rácz-udvarának vendégei voltak. Megtudták, hol van az a Magyarország. Most ideje nekünk is szemügyre venni a térképet. Ukrajna messze van – de nem, itt a szomszédban.

„Békét nekik és egészséget! Soha ne legyen háború!”

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy fesztivál, úgy hívták, Ördögkatlan, abban volt egy falucska, úgy hívták, Nagyharsány, abban volt egy házikó, úgy hívták, Rácz-ház, abban énekeltek messziről jött nénikék. És boldog volt, aki énekelt, boldog volt, aki hallgatta őket. Ukrán Udvarnak hívták ezt a helyet.

A fesztivál van, a falucska is van, a Rácz-ház is van. És várja a néniket.

Most háború van. Mi, kicsi katlanosok a mi kicsi, buta eszünkkel azt tudjuk, hogy a háborúban mindig csak vesztesek vannak. Csak azok vannak. Még azok is azok, akik ezt egy pillanatra másként hiszik.

És lehetséges, hogy a nénikék nem érkeznek meg ezen a nyáron. És boldogtalanok lesznek ők is, mi is, mindenki. Ez az egész, boldogtalan kerek világ.”

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén (Fotó/Forrás: Brozsek Niki, Ördögkatlan Fesztivál)

S még egy változtatás nélküli közlés, mert ide kívánkozik Both Miklós YouTube-csatornájáról az is, ami a fenti, 2017. június 18-i videó alatt állt és áll:

„A tavalyi nagy sikerű ukrán udvar után nem volt kérdés, hogy 2017-ben is megrendezzük az ukrán udvart az Ördögkatlan Fesztiválon. Idén nagyrészt Csernyihivi területen zajlottak a gyűjtések, emiatt a tavalyihoz képest három új falu érkezik a fesztiválra ebből a régióból. A három faluból összesen 13 énekes érkezik, életkorukat összeadva 1014 nehézségekkel megélt év jön ki.

Az asszonyok nagy része átélte a térséget különös erővel sújtó második világháborút, 1946-1947-es éhezés borzalmait, az egyik falu ráadásul a csernobili zárt zónában található.

Mégis énekeiket hallgatva keserűséget nem érzünk, csak erőt, jókedvet, olykor szomorúságot. Az udvarra érkezett énekeseink a néhai európai parasztság egyik utolsó képviselői.”

Fejléckép: Életkép az Ukrán-udvarból (Forrás: Holtz Miklós / Ördögkatlan Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Jazz/World ajánló

TRAUMLIVE: Hollywood az Arénában – a legnagyobb zeneszerzők legjobb filmzenéi szimfonikus előadásban

A Hollywood az Arénában egy szimfonikus koncert, nem csak a filmzene rajongóinak. Gálaest a kortárs filmzeneszerzők legszebb és legismertebb filmzenéiből, melyek a világ számos nagyvárosában hatalmas népszerűségnek örvendenek. A kórussal kiegészített nagyzenekari előadás kiváló szórakozást nyújt komolyzene- és filmzenekedvelőknek egyaránt.
Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.