Jazz/World

Magyarország messze van – megindító videó Ukrajna szívéből

2022.02.25. 14:30
Ajánlom
Az Ördögkatlan Fesztivál február 25-i bejegyzését változtatás nélkül közöljük, mert megmutat valamit abból, hogy mit is jelent a kultúra. Hogy hogyan köt össze ismeretleneket. Nyitottság, tradíció, kíváncsiság, minden egyben van itt. Békében.

Élemedett korú asszonyokat látunk az alábbi videón, valahonnan Ukrajna szívéből, a csernyihivi területről, amint látatlanul-ismeretlenül küldik jókívánságaikat a magyar népnek, szívbőli üdvözletüket – miközben tán még azt sem tudják, hogy Magyarország merre van. Messze. Azon a nyáron, 2017-ben, az Ördögkatlan Fesztivál Rácz-udvarának vendégei voltak. Megtudták, hol van az a Magyarország. Most ideje nekünk is szemügyre venni a térképet. Ukrajna messze van – de nem, itt a szomszédban.

„Békét nekik és egészséget! Soha ne legyen háború!”

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy fesztivál, úgy hívták, Ördögkatlan, abban volt egy falucska, úgy hívták, Nagyharsány, abban volt egy házikó, úgy hívták, Rácz-ház, abban énekeltek messziről jött nénikék. És boldog volt, aki énekelt, boldog volt, aki hallgatta őket. Ukrán Udvarnak hívták ezt a helyet.

A fesztivál van, a falucska is van, a Rácz-ház is van. És várja a néniket.

Most háború van. Mi, kicsi katlanosok a mi kicsi, buta eszünkkel azt tudjuk, hogy a háborúban mindig csak vesztesek vannak. Csak azok vannak. Még azok is azok, akik ezt egy pillanatra másként hiszik.

És lehetséges, hogy a nénikék nem érkeznek meg ezen a nyáron. És boldogtalanok lesznek ők is, mi is, mindenki. Ez az egész, boldogtalan kerek világ.”

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén (Fotó/Forrás: Brozsek Niki, Ördögkatlan Fesztivál)

S még egy változtatás nélküli közlés, mert ide kívánkozik Both Miklós YouTube-csatornájáról az is, ami a fenti, 2017. június 18-i videó alatt állt és áll:

„A tavalyi nagy sikerű ukrán udvar után nem volt kérdés, hogy 2017-ben is megrendezzük az ukrán udvart az Ördögkatlan Fesztiválon. Idén nagyrészt Csernyihivi területen zajlottak a gyűjtések, emiatt a tavalyihoz képest három új falu érkezik a fesztiválra ebből a régióból. A három faluból összesen 13 énekes érkezik, életkorukat összeadva 1014 nehézségekkel megélt év jön ki.

Az asszonyok nagy része átélte a térséget különös erővel sújtó második világháborút, 1946-1947-es éhezés borzalmait, az egyik falu ráadásul a csernobili zárt zónában található.

Mégis énekeiket hallgatva keserűséget nem érzünk, csak erőt, jókedvet, olykor szomorúságot. Az udvarra érkezett énekeseink a néhai európai parasztság egyik utolsó képviselői.”

Fejléckép: Életkép az Ukrán-udvarból (Forrás: Holtz Miklós / Ördögkatlan Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.