Jazz/World

Magyarországi kultúrák ritka találkozása

2011.05.23. 16:00
Ajánlom
A zsidó gyökerű klezmer és a cigányzene egyaránt évszázadok óta jelen van a Kárpát-medence autentikus és urbanizált zenéjében. Mégis az együttélés ritka pillanatának számít, amikor a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös gálán nyújtanak kezet egymásnak.

A két együttes a legmagasabb színvonalon képviseli saját műfaját hazánkban, világszerte óriási sikereket érnek el. Igazi zenei csemege, kulturális kuriózum tanúi lehetünk június 5-én a Kongresszusi Központban, ahol a két együttes közös produkciót mutat be. Híres énekes vendégeik a népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann lesznek.

A világon teljesen egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar létrejöttének ötlete id. Járóka Sándor, az akkori prímáskirály temetése idején keletkezett. 1985 áprilisában néhány jó érzékű, lelkes muzsikus, akik abban a több száz zenészből álló zenekarban játszottak, amelyik végső útjára kísérte a felejthetetlen művészt, azonosan kezdett töprengeni erről, majd fél év előkészület után, 1985. novemberében megalakult a Budapest Cigányzenekar (csak később választottak maguk a muzsikusok másik nevet). Fennállása óta az együttes a zene és a kultúra nagyköveteként több mint 1000 koncertet adott, a falusi kultúrházaktól kezdve a világ metropoliszainak nagy presztízsű koncertterméig bezárólag. A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma is őrzi.

Az 1990-ben megalakult Budapest Klezmer Bandnek köszönhetjük, hogy a tradicionális zsidó zene egyre népszerűbb idehaza is. Az együttes tolmácsolásában életre kelő jiddis dallamok különleges élményt jelentenek a hallgatóságnak. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc hangszerel. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek a Madách Színház Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciójában pedig élőben adják elő Jávori Ferenc zenéjét. A crossover jegyében a Budapest Klezmer Band megkísérelte ötvözni a klezmert és a klasszikus zenét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérésére együtt is muzsikáltak velük, a Klezmer Szvit-et 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában. 2000-ben a Pro Kultúra Alapítvány Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek, 2003-ben pedig Artisjus-díjban részesültek.

2011. június 5, 20:00, Budapest Kongresszusi Központ
A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös gálakoncertje
Sztárvendégek: Bangó Margit és Falusi Mariann

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.