Jazz/World

Makovecz-emlékfesztivált szervez a Fonó

2012.10.24. 16:11
Ajánlom
A magyarság összetartozását, de a környező népek zenéjét is bemutatja a november 8-20. között, részben határon túli helyszíneken megrendezendő Héttorony Fesztivál.

Éppen húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja Sevillában. Éppen két évtizeddel ezelőtt alapíthotta meg Kiss Ferenc az építész és tanítványai támogatásával az Etnofon Népzenei Kiadót, és pont tíz éve rendezték meg az első Héttorony Fesztivált. "A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Mester épületeit és szellemi hagyatékát is" - mondja Kiss Ferenc.

2012 őszén a Fonó Budai Zeneház szervezésében újból elindul a - tervek szerint minden évben megrendezendő - fesztiválsorozat, melynek helyszínei mostantól átnyúlnak a határokon. A tavaszi Makovecz-Lajkó turnéhoz hasonlóan egy-egy nagyszabású koncertet szerveznek a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református, a csíkszeredai és százhalombattai katolikus templomokba, a lendvai Színházba, a dunaszerdahelyi Városházára, és Kárpátalján a csetfalvai református templomba. A fesztivál Mindenszentek és halottak napja után, november 3-án kezdődik és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fesztiválon zenél a magyar etnozene Fonóban is rendszeresen fellépő összes jelentős képviselője, így - a teljesség igénye nélkül - a Muzsikás, a Dresch Quartet, a Balogh-Kálmán-Lukács Miklós cimbalomduó, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Herczku Ágnes, a Sebő együttesé s a Poros zenekar, - és természetesen Lajkó Félix is. A november 20-i fesztiválzáró gálakoncerten Kiss Ferenc és zenésztársai, azaz az Etnofon Zenei Társulás, valamint vendégeik: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Novák Péter, a gyermekágyból visszatérő Palya Bea, Szvorák Katalin (HUN) és Nyisztor Ilona (Moldva, ROM) zenélnek majd.

A koncertekhez kapcsolódóik a Fonóban már október 13. óta látható kiállítás, melyen elsőként kerül egyszerre bemutatásra az a hatalmas tablóanyag, amely az építész sevillai Magyar Pavilonjáról készült. A hiánypótló tárlatot a Héttorony Fesztivál végéig, november 20-áig lehet megtekinteni a Fonó Budai Zeneházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.