Jazz/World

Malom a Holdudvaron

2007.04.17. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Holdudvar együttes második nagylemeze, amely a Malom címet viseli. A lemezbemutató koncertre április 26-én kerül sor a Fonó Budai Zeneházban.

A Holdudvar Együttes 1999-ben alakult. Kezdetben szinte kizárólag moldvai dalokat és tánczenét dolgoztak fel. A hangszerelést, így a Holdudvar világát kettősség jellemezte, amely érdekes, szokatlan párosítása volt a klasszikus tanultságra alapozott népzenei és a jazz-rock elemeknek.

2003-ban a Periferic Records-nál jelent meg az első, Három esztendő című albumuk. A lemez jól mutatja a Holdudvar kísérletező kedvét. A feldolgozások ugyan hasonló zenei koncepcióval készültek, mégis jól érezhető, hogy az együttes a hangszerek határait feszegeti. A lemezen megtalálható az autentikus zenéhez erősen ragaszkodó, szóló hegedűre írott Visszhang éppúgy, mint a már szinte elektronikus zenének számító Sirató.

Az együttes 2004-ben újjáalakult. Az átalakulást elsősorban az indokolta, hogy a kezdetben az együttes tagjaiban is különleges hatást kiváltó, távoli zenei világok keveredése hosszútávon nem bizonyult jó zenei megoldásnak. Az újjáalakult Holdudvar a korábbihoz képest jóval akusztikusabb hangvétellel játszik, elhagyta a jazz-rock szinte minden vonását mind a hangszerek, mind a játékmód terén. Ez a megújult zenei világ jellemzi a Holdudvar második, Malom című lemezét is.

A Malom egy egyszerű történetet mesél el. A népdalok különféle tájegységekről származnak, egyetlen dolog köti csak össze őket, témájuk minden esetben a malom. A történet keresztülvezet a szél-, a vízi és a szárazmalom alkotta hármas egységen. Ezek a részek azonban nem csak önmagukban, de a teljes albumon keresztül is kiforrott zenei világot jeleznek, amely egy új Holdudvar Együttes képét tárja elénk.

(2007. április 26. 20:00 Fonó Budai Zeneház (Budapest) – Malom – a Holdudvar együttes lemezbemutató koncertje; tagjai: Barócsi Kristóf (akusztikus gitár, ének), Bartha Eszter (ének), Demeter Attila (fretless basszusgitár), Fellegi Melinda (zongora, ének), Temesvári Bence (hegedű, ének), Torda-Molnár Tamás (furulyák, zongora, ének), Válóczy Balázs (dobok és ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.