Jazz/World

Mandarin Hold

2007.04.26. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelent meg a Bolero Fúvósegyüttes-Győr első nagylemeze, amelyen Vukán György fúvósegyüttesre írt művei hallhatók. A lemez címe Tangerine Moon-Mandarin Hold, kiadója pedig a Hungaroton Records.

A CD lemezbemutató koncertje március 24-én volt a Magyar Rádió Márványtermében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A lemez anyagának nagy része a 80-as években íródott, még a Berkes Kálmán vezette Budapesti Fúvósegyüttes részére, de hallható a Bolero Fúvósegyüttes-Győr számára készült nagyszabású Forever and a day című kompozíció is, melynek ősbemutatója a 2005-ös szilveszteri koncerten volt a Richter Teremben.

A stúdiófelvételt a komponista Vukán György irányította, a műveket ő vezényelte, sőt, néhány szám kedvéért a közös játékba is beszállt szintetizátoron és zongorán. A lemezen egy szám erejéig hallható a világhírű trombitaművész Boldoczki Gábor is. "Nagyon bízunk benne, hogy a budapesti lemezbemutató koncertünket több is követheti majd hamarosan." – jelentette ki Ősz Gábor a Bolero Fúvósegyüttes-Győr vezetője.

A lemezen szereplő számok műfaját maga a komponista is nehezen sorolja be: "Úgy is mondhatnánk, hogy jellegzetes Vukán-művek, drámával, humorral, néhol jazzes beütéssel." Az egyes számoknak megvannak a maga történetei is. "Az Imperial-Valse és a Saloon-Music eredetileg Fábri Zoltán-filmek különböző jeleneteihez készültek, például kávéházi háttérzeneként. A trombitaszólót is tartalmazó Wine Dark Sea című művemnek az a története, hogy az 1980-as években a Budapesti Fúvósegyüttes több ízben muzsikált egy hajón, ahol rajtuk kívül más világhírű muzsikusok is szórakoztatták a nagyérdeműt. Berkes Kálmán tudta, hogy a híres trombitaművész, Maurice André is jelen lesz, ezért megkért, írjak egy olyan darabot, amit együtt elő tudnának adni." – olvashatjuk az együttes honlapján Vukán György szavait. Vukán-művek, jazz, humor, dráma, fúvósegyüttes: egy izgalmas egyveleg a jazz rajongók, és a zenei kirándulásokat kedvelők számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.