Jazz/World

Mandarin Hold

2007.04.26. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelent meg a Bolero Fúvósegyüttes-Győr első nagylemeze, amelyen Vukán György fúvósegyüttesre írt művei hallhatók. A lemez címe Tangerine Moon-Mandarin Hold, kiadója pedig a Hungaroton Records.

A CD lemezbemutató koncertje március 24-én volt a Magyar Rádió Márványtermében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A lemez anyagának nagy része a 80-as években íródott, még a Berkes Kálmán vezette Budapesti Fúvósegyüttes részére, de hallható a Bolero Fúvósegyüttes-Győr számára készült nagyszabású Forever and a day című kompozíció is, melynek ősbemutatója a 2005-ös szilveszteri koncerten volt a Richter Teremben.

A stúdiófelvételt a komponista Vukán György irányította, a műveket ő vezényelte, sőt, néhány szám kedvéért a közös játékba is beszállt szintetizátoron és zongorán. A lemezen egy szám erejéig hallható a világhírű trombitaművész Boldoczki Gábor is. "Nagyon bízunk benne, hogy a budapesti lemezbemutató koncertünket több is követheti majd hamarosan." – jelentette ki Ősz Gábor a Bolero Fúvósegyüttes-Győr vezetője.

A lemezen szereplő számok műfaját maga a komponista is nehezen sorolja be: "Úgy is mondhatnánk, hogy jellegzetes Vukán-művek, drámával, humorral, néhol jazzes beütéssel." Az egyes számoknak megvannak a maga történetei is. "Az Imperial-Valse és a Saloon-Music eredetileg Fábri Zoltán-filmek különböző jeleneteihez készültek, például kávéházi háttérzeneként. A trombitaszólót is tartalmazó Wine Dark Sea című művemnek az a története, hogy az 1980-as években a Budapesti Fúvósegyüttes több ízben muzsikált egy hajón, ahol rajtuk kívül más világhírű muzsikusok is szórakoztatták a nagyérdeműt. Berkes Kálmán tudta, hogy a híres trombitaművész, Maurice André is jelen lesz, ezért megkért, írjak egy olyan darabot, amit együtt elő tudnának adni." – olvashatjuk az együttes honlapján Vukán György szavait. Vukán-művek, jazz, humor, dráma, fúvósegyüttes: egy izgalmas egyveleg a jazz rajongók, és a zenei kirándulásokat kedvelők számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.