Jazz/World

Mandarin Hold

2007.04.26. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel jelent meg a Bolero Fúvósegyüttes-Győr első nagylemeze, amelyen Vukán György fúvósegyüttesre írt művei hallhatók. A lemez címe Tangerine Moon-Mandarin Hold, kiadója pedig a Hungaroton Records.

A CD lemezbemutató koncertje március 24-én volt a Magyar Rádió Márványtermében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A lemez anyagának nagy része a 80-as években íródott, még a Berkes Kálmán vezette Budapesti Fúvósegyüttes részére, de hallható a Bolero Fúvósegyüttes-Győr számára készült nagyszabású Forever and a day című kompozíció is, melynek ősbemutatója a 2005-ös szilveszteri koncerten volt a Richter Teremben.

A stúdiófelvételt a komponista Vukán György irányította, a műveket ő vezényelte, sőt, néhány szám kedvéért a közös játékba is beszállt szintetizátoron és zongorán. A lemezen egy szám erejéig hallható a világhírű trombitaművész Boldoczki Gábor is. "Nagyon bízunk benne, hogy a budapesti lemezbemutató koncertünket több is követheti majd hamarosan." – jelentette ki Ősz Gábor a Bolero Fúvósegyüttes-Győr vezetője.

A lemezen szereplő számok műfaját maga a komponista is nehezen sorolja be: "Úgy is mondhatnánk, hogy jellegzetes Vukán-művek, drámával, humorral, néhol jazzes beütéssel." Az egyes számoknak megvannak a maga történetei is. "Az Imperial-Valse és a Saloon-Music eredetileg Fábri Zoltán-filmek különböző jeleneteihez készültek, például kávéházi háttérzeneként. A trombitaszólót is tartalmazó Wine Dark Sea című művemnek az a története, hogy az 1980-as években a Budapesti Fúvósegyüttes több ízben muzsikált egy hajón, ahol rajtuk kívül más világhírű muzsikusok is szórakoztatták a nagyérdeműt. Berkes Kálmán tudta, hogy a híres trombitaművész, Maurice André is jelen lesz, ezért megkért, írjak egy olyan darabot, amit együtt elő tudnának adni." – olvashatjuk az együttes honlapján Vukán György szavait. Vukán-művek, jazz, humor, dráma, fúvósegyüttes: egy izgalmas egyveleg a jazz rajongók, és a zenei kirándulásokat kedvelők számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.