Jazz/World

MAO az Aranytízben

2007.02.19. 00:00
Ajánlom
A Modern Art Orchestra úgy tűnik, minden hónapban előáll valami újdonsággal. Januárban Hárs Viktor művét, februárban Zakar Zoltán darabját, márciusban Oláh Szabolcs szerzeményét adják elő az Aranytíz Művelődési központban.

Zakar Zoltán A sziget meséi című művével lép színpadra a zenekar február 22-én kedvenc színpadán, az Aranytízben. Történik mindez a MAO fennállásának második évében. A bemutatkozó koncert 2005. decemberében volt, s a műfajok szintézisének jegyében telt. Fekete-Kovács Kornél és Hegyi György Karácsonyi Napló című darabjának ősbemutatóját követően a zenekar négy vendége (Dés László, Szakcsi Lakatos Béla, Winand Gábor és Zséda) is hozott egy-egy szerzeményt. A zenekar 2006-ban számos sikeres koncertet adott rendezvényeken, fesztiválokon, többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol Julian Joseph Kvartettel játszottak együtt a Művészetek Palotájában.

Az idei esztendőt az egyik tag, Hárs Viktor Szögesdrót gyermek című művével kezdték az Aranytízben január 25-én, de pár nappal korábban az UMZE Kamaraegyüttessel közösen a Művészetek Palotájában is felléptek. Ami Zakar Zoltánt illeti, a Deja Vu és a Debrecen Step Time Band együttes tagjaként E-basson és billentyűkön játszott a 35. Debreceni Jazznapokon és a Jazzmelon Big Band számára - amelynek művészeti vezetője is - darabokat komponált. Van saját együttese is, a Zakar Jazz Trio, amelyben elsősorban zongorázik. E mostani mű egy nyolc tételes nagyzenekari szvit. Lemezen is elérhető. Sőt, a szerző honlapján meghallgatható.

(2007. február 22. 20:00 Aranytíz Művelődési Központ (Budapest) - A Modern Art Orchestra koncertje; Zakar Zoltán: A sziget meséi; Válogatás a zenekar tagjainak kompozícióiból)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.