Jazz/World

Már 100 pajtát fog össze a Pajtakult – hamarosan nyílik az első Pajtapékség

2022.02.09. 12:50
Ajánlom
Február 10-én az Orfűi Malmoknál megnyílik az ország első Pajtapéksége, február 11-én pedig a mezőkövesdi Táncpajtába látogat a Pajtakult stábja.

Szeptemberben indult és azóta mintegy 100 pajtát fog össze a Pajtakult. Az egyedülálló, komplex értékmentő és értékteremtő projekt összefüggéseiben gondolkodik a hazánkban és a teljes Kárpát-medence területén levő pajtaépületek közösségi és kulturális hasznosításáról. A zenei szakemberek, művészek, építészek, kommunikációs szakértők által életre hívott Pajtakult összefogja mindazon törekvéseket és szintetizálja mindazon tapasztalatokat, amelyek ez irányban az elmúlt években egymástól függetlenül különböző helyszíneken elindultak.

A Pajtakult a digitális kommunikáció minden eszközét felhasználva – televíziós műsor, Instagram, YouTube, Facebook-videók – járja körül és mutatja be a nagyközönségnek a Pajtákat, múltjukat és jelenüket, a bennük zajló jelenlegi tevékenységeket és vázolja fel ezek további lehetőségeit, valamint szervez a tulajdonosokkal együttműködve Pajtakult koncerteket ezekben a minden szempontból különleges terekben. Szeptember óta több mint 40 különböző koncert és egyéb kulturális esemény valósult meg összesen két tucatnyi pajtában olyan művészekkel, mint Harcsa Veronika, Ferenczi György, Palya Bea vagy Boban Markovics.

VERESEGYHAZA_KATLANTONI_KULTUR_KUNYHOJA6-123759.jpeg

Veresegyház, Katlan Tóni malma, a színpadon Snétberger Ferenc (Fotó/Forrás: Pajtakult)

Február 10-én az Orfűi Malmoknál megnyílik az ország első Pajtapéksége, február 11-én pedig már a mezőkövesdi Táncpajtába látogat a Pajtakult csapata. A stáb ott lesz a mohácsi busójáráson is, ahol bemutatja és videós stábbal rögzíti a helyi élő, busójáráshoz kötődő hagyományokat.

A Fonó 25 éves tevékenységének meghatározó helyszíne a Fonó Pajta helyisége, ahol a hazai nép- és világzene fővárosi eseményei, koncertjei, táncházai beépültek mindennapjainkba, de most már elmondhatjuk, a nemzetközi zenei körforgásba is. Horváth László, a Fonó ügyvezetője hasonló, működő pajtákat látva más helyszíneken is, szükségét érezte annak, hogy rendszerben gondolkodjunk a pajtákról, mint a közösségek szervező erejéről, kulturális helyszíneiről.

A pajtákban, csűrökben a zene, a tánc, az építészet, a gasztronómia és a kultúra hagyományos és modern formái otthon vannak.

Palyabea-123759.jpeg

Palya Bea a Pajtakult koncertjén (Fotó/Forrás: Pajtakult)

„Maga a Pajta szó, valamikor a 15-16. században jelenik meg, feltehetőleg délszláv hatásra és alapvetően egy gabonatároló és gabonacséplő építményként hozták létre. Magyarországon egy nagyon határozott kettéosztást találhatunk, ez valahol a Tarna és a Zagyva folyók vonalánál érhető tetten, attól nyugatra pajtának nevezzük, attól keletre és Erdélyben pedig csűrnek nevezik ezt az épületet. Érdekes, hogy a Pajta szó Erdélyben egészen mást jelent, ott alapvetően az állattartó istállót nevezik így. Akármennyire hihetetlen, a Pajták voltak a parasztgazdaságok legnagyobb épületei.” (Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese)

 „Markáns építészeti jelenség a Pajta. Mi keressük azokat a leágazásokat, hogy a nagyon régi, műemlék pajtákkal mit tudunk kezdeni,

melyik irányba tudjuk elvinni a pajták téliesítését, hogyan tudja ez a közösséget szolgálni, hogyan tudja netán a falusi kocsmát fölváltani és az is fölmerül, hogyan lesz ebből új, magyar építészeti irány. A pajtáknak a szabad tere milyen közösségi megmozdulásoknak adhat teret – nem mellékesen ezek a nagy összefüggő terek nagyon jó koncerthelyszínek, ezt megtapasztaltuk.” (Horváth László, a Fonó igazgatója, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója)

PajtaKult_Orszentpeter_1210_83-123801.jpeg

Laposa Julianna és Kovács Gyula göcseji erdész (Tündérkert) (Fotó/Forrás: Pajtakult)

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is, a Pajtakult pedig előrevetíti azokat a jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segíthetik, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás. A figyelemre méltó törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, szakmai partnerként a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza.

„Melyik az a gondolat, ami az egészet életben tartja? A közösségerősítő-szándék.

Nem tudom, hogyan működik, de minden gesztusommal azon vagyok, hogy minél több belső epizóddal a közösséget erősítsük, az előadókkal, a gyümölcsfákkal, a falu közösségével, építészekkel, képzőművészekkel. Úgy hiszem, hogy kultúra-visszatanuló korban élünk, ahol a régi az új. Az eleink elmentek úgy, hogy sok mindent már nem tudtak nekünk átadni, de ez a gondolat elvezet bennünket oda, hogy vissszakérdezzünk, visszatanuljunk. Az én pajtaszínházamban bármilyen műfaj, ami bejött, jól érezte magát.” (Szarvas József Kossuth-díjas színművész, a viszáki Pajtaszínház alapítója, tulajdonosa)

ULLES_PUSZTASZINHAZ_26-123759.jpeg

Üllés Pusztaszínház (Fotó/Forrás: Pajtakult)

A Hír Televízióban novembertől havi egy alkalommal vasárnaponta elindult a PajtaKult magazinműsor, amely 11 órakor és 23 órakor ismétléssel várja a nézőket és széles közönségnek ad betekintést, egyben meghívást ezekhez a programokhoz, életérzéshez. Az eddigi adásokban a következő helyszíneken jártak: Hosszúhetény, Őriszentpéter, Viszák, Üllés. A Pajtakult stábja, Kubinyi Júlia, Laposa Julianna, Paár Julianna énekesek, a Pajtakult nagykövetei Mezei Dániel műsorvezető társaságában kalauzolják a nézőket ebben a varázslatos világban, amely izgalmasan vegyíti a tradíciót (múlt), az aktualitásokat (jelen) és a víziót (jövő), ezzel segítve a magyar közösség erejének bemutatását.

A következő adás, amely Mezőkövesdre látogat, február 27-én lesz látható.

A Pajtakult következő programjai és műsorai:

 • 2022.02.12. 16:00 Csűrdöngölő, Tura Csűrdöngölő Batyus bál (Farsang)/ Poklade koncert
 • 2022.02.15. 18:00 Katlan Tóni Kultúrkonyha (malom), Veresegyháza, Talamba Ütőegyüttes koncert, vacsoraest
 • 2022.02.18. 20:00 Cimbaliband Szabadon lemezbemutató koncert
 • 2022.03.05. 18:00 Csűrdöngölő, Tura - Csűrdöngölő Nőnapi Borest/ Dresch Mihály és Horváth Áron duó
 • 2022.04.09. 16:00 Csűrdöngölő, Tura - Csűrdöngölő Taposóbál/ Ferenczi György és az Első Pesti Rackák
 • 2022.04. Fonó Bonchidai gála áprilisban
 • 2022.03.12. 18:00 Fonó – a legendás Kamasz Táncház
 • 2022.05.01. Cigánd Muzeumporta Pajta – bodrogközi zöldágjárás hagyományőrző program
 • 2022.05.21. 14:00 Csűrdöngölő, Tura - Turán innen, Turán túl (Mesenap) / Laposa Julcsi és a Kaláka

Továbbá lesznek még (pontos dátumok hamarosan):

 • Etyeken a Hernyák Füvészkertben pezsgős kulturreggelik
 • Orfűn és Üllésen Kerekes Band koncert
 • Szentendrei Skanzenben Pajtakult Építészkonferencia
 • Őriszentpéteren Cimbalomsorozat (művészeti tanácsadó: Unger Balázs)

Fejléckép: Harcsa Veronika énekes, Horváth László (Pajtakult, kulturális igazgató) és Paár Julianna (Pajtakult-művésznagykövet)

Támogatott tartalom.

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Kapcsolódó

Szarvas József: Én házigazda vagyok Viszákon

Szarvas József egy nyaraláson szeretett bele az Őrség lankás, dimbes-dombos tájába, és megfogadta: amint lehetősége nyílik rá, házat vesz a környéken. Így is tett, a parasztház pedig azóta otthont ad egy különleges pajtaszínházi programsorozatnak is. A Fidelio ennek kapcsán is kérdezte Szarvas Józsefet.

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.