Jazz/World

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

2013.07.07. 13:46
Ajánlom
A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként.

A 42 éves amerikai virtuóz az élő bizonyíték, hogy a 20. századi jazz-zongorajáték páratlanul gazdag hagyománya után még mindig lehet újat mondani a műfajban. Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték. Rendszeresen játszik trióban, muzsikált együtt Pat Methenyvel, John Scofielddel, Wayne Shorterrel és Joshua Redmannel, kipróbálta magát elektronikus zenében - legutóbb 2013 tavaszán Mark Guiliana dobos oldalán hallhattuk Budapesten - , de készített közös albumot Anne Sofie von Otter svéd mezzoszopránnal is.

Szólóban tűnik fel azonban játékának igazán megkökkentő újszerűsége, ami generációjának talán legeredetibb és legelismertebb jazz-zongoristájává tette. A védjegyévé vált, valószerűtlenül virtuóz balkéz-szólamvezetés egyben radikális szakítást jelent a kortárs jazzbillentyűsök szokásos harmonizálási és ritmus-sémáival. Mint magyar pályatársa, Oláh Tzumó Árpád megállapította Mehldau Brahmsra vagy Bachra emlékeztető, de persze a zsigeri blues-felfogást egy percre sem hanyagoló improvizációit hallgatva: az amerikai fenomén billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos. Nem véletlen tehát, hogy a modern zongorajáték megújítójaként ünneplik világszerte Mehldaut.

2013 novemberében ráadásul az a megtiszteltetés éri a budapesti publikumot, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására Brad Mehldau őszi európai koncertturnéjának legelső állomásaként érkezik a Liszt Ferenc térre, olyan intézményeket előzve meg, mint az amszterdami Concertgebouw, a madridi Auditorio Nacional, vagy a londoni Barbican Centre. A rangos nemzetközi koncerthelyszínek közé feliratkozó Zeneakadémia újranyitás utáni hetedik nyilvános koncertje - mely egyben Brad Mehldau első budapesti szólókoncertje lesz - ezzel a klasszikus gyökerekből táplálkozó, de ízig-vérig modern akusztikus jazz igazi ünnepének ígérkezik. A 2013. november 5-i koncertre a belépők megválthatók a Libri Könyvesboltokban és a Port Ticket rendszerén keresztül is, ha pedig az érdekli, milyen más jazz-koncerteket rendeznek majd a Zeneakadémián az ősz folyamán, kattintson erre a cikkünkre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.
Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.