Jazz/World

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

2013.07.07. 13:46
Ajánlom
A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként.

A 42 éves amerikai virtuóz az élő bizonyíték, hogy a 20. századi jazz-zongorajáték páratlanul gazdag hagyománya után még mindig lehet újat mondani a műfajban. Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték. Rendszeresen játszik trióban, muzsikált együtt Pat Methenyvel, John Scofielddel, Wayne Shorterrel és Joshua Redmannel, kipróbálta magát elektronikus zenében - legutóbb 2013 tavaszán Mark Guiliana dobos oldalán hallhattuk Budapesten - , de készített közös albumot Anne Sofie von Otter svéd mezzoszopránnal is.

Szólóban tűnik fel azonban játékának igazán megkökkentő újszerűsége, ami generációjának talán legeredetibb és legelismertebb jazz-zongoristájává tette. A védjegyévé vált, valószerűtlenül virtuóz balkéz-szólamvezetés egyben radikális szakítást jelent a kortárs jazzbillentyűsök szokásos harmonizálási és ritmus-sémáival. Mint magyar pályatársa, Oláh Tzumó Árpád megállapította Mehldau Brahmsra vagy Bachra emlékeztető, de persze a zsigeri blues-felfogást egy percre sem hanyagoló improvizációit hallgatva: az amerikai fenomén billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos. Nem véletlen tehát, hogy a modern zongorajáték megújítójaként ünneplik világszerte Mehldaut.

2013 novemberében ráadásul az a megtiszteltetés éri a budapesti publikumot, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására Brad Mehldau őszi európai koncertturnéjának legelső állomásaként érkezik a Liszt Ferenc térre, olyan intézményeket előzve meg, mint az amszterdami Concertgebouw, a madridi Auditorio Nacional, vagy a londoni Barbican Centre. A rangos nemzetközi koncerthelyszínek közé feliratkozó Zeneakadémia újranyitás utáni hetedik nyilvános koncertje - mely egyben Brad Mehldau első budapesti szólókoncertje lesz - ezzel a klasszikus gyökerekből táplálkozó, de ízig-vérig modern akusztikus jazz igazi ünnepének ígérkezik. A 2013. november 5-i koncertre a belépők megválthatók a Libri Könyvesboltokban és a Port Ticket rendszerén keresztül is, ha pedig az érdekli, milyen más jazz-koncerteket rendeznek majd a Zeneakadémián az ősz folyamán, kattintson erre a cikkünkre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.