Jazz/World

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

2013.07.07. 13:46
Ajánlom
A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként.

A 42 éves amerikai virtuóz az élő bizonyíték, hogy a 20. századi jazz-zongorajáték páratlanul gazdag hagyománya után még mindig lehet újat mondani a műfajban. Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték. Rendszeresen játszik trióban, muzsikált együtt Pat Methenyvel, John Scofielddel, Wayne Shorterrel és Joshua Redmannel, kipróbálta magát elektronikus zenében - legutóbb 2013 tavaszán Mark Guiliana dobos oldalán hallhattuk Budapesten - , de készített közös albumot Anne Sofie von Otter svéd mezzoszopránnal is.

Szólóban tűnik fel azonban játékának igazán megkökkentő újszerűsége, ami generációjának talán legeredetibb és legelismertebb jazz-zongoristájává tette. A védjegyévé vált, valószerűtlenül virtuóz balkéz-szólamvezetés egyben radikális szakítást jelent a kortárs jazzbillentyűsök szokásos harmonizálási és ritmus-sémáival. Mint magyar pályatársa, Oláh Tzumó Árpád megállapította Mehldau Brahmsra vagy Bachra emlékeztető, de persze a zsigeri blues-felfogást egy percre sem hanyagoló improvizációit hallgatva: az amerikai fenomén billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos. Nem véletlen tehát, hogy a modern zongorajáték megújítójaként ünneplik világszerte Mehldaut.

2013 novemberében ráadásul az a megtiszteltetés éri a budapesti publikumot, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására Brad Mehldau őszi európai koncertturnéjának legelső állomásaként érkezik a Liszt Ferenc térre, olyan intézményeket előzve meg, mint az amszterdami Concertgebouw, a madridi Auditorio Nacional, vagy a londoni Barbican Centre. A rangos nemzetközi koncerthelyszínek közé feliratkozó Zeneakadémia újranyitás utáni hetedik nyilvános koncertje - mely egyben Brad Mehldau első budapesti szólókoncertje lesz - ezzel a klasszikus gyökerekből táplálkozó, de ízig-vérig modern akusztikus jazz igazi ünnepének ígérkezik. A 2013. november 5-i koncertre a belépők megválthatók a Libri Könyvesboltokban és a Port Ticket rendszerén keresztül is, ha pedig az érdekli, milyen más jazz-koncerteket rendeznek majd a Zeneakadémián az ősz folyamán, kattintson erre a cikkünkre!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.
Jazz/World ajánló

Megjelent Lukács Miklós első szólólemeze

A Fonó gondozásában jelent meg 2021 végén Lukács Miklós, a hazai kortárs zene legsokoldalúbb előadójának első cimbalom szólólemeze, a No Man’s Land. Az album a világon egyedülálló módon csak a cimbalom eszköztárát használja a lemezen hallható kísérleti elektronikán keresztül is. A No Man’s Land már elérhető a legnagyobb streaming platformokon, illetve a Fonó webáruházában.
Jazz/World hír

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.
Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!
Jazz/World ajánló

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.