Jazz/World

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

2013.07.07. 13:46
Ajánlom
A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként.

A 42 éves amerikai virtuóz az élő bizonyíték, hogy a 20. századi jazz-zongorajáték páratlanul gazdag hagyománya után még mindig lehet újat mondani a műfajban. Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték. Rendszeresen játszik trióban, muzsikált együtt Pat Methenyvel, John Scofielddel, Wayne Shorterrel és Joshua Redmannel, kipróbálta magát elektronikus zenében - legutóbb 2013 tavaszán Mark Guiliana dobos oldalán hallhattuk Budapesten - , de készített közös albumot Anne Sofie von Otter svéd mezzoszopránnal is.

Szólóban tűnik fel azonban játékának igazán megkökkentő újszerűsége, ami generációjának talán legeredetibb és legelismertebb jazz-zongoristájává tette. A védjegyévé vált, valószerűtlenül virtuóz balkéz-szólamvezetés egyben radikális szakítást jelent a kortárs jazzbillentyűsök szokásos harmonizálási és ritmus-sémáival. Mint magyar pályatársa, Oláh Tzumó Árpád megállapította Mehldau Brahmsra vagy Bachra emlékeztető, de persze a zsigeri blues-felfogást egy percre sem hanyagoló improvizációit hallgatva: az amerikai fenomén billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos. Nem véletlen tehát, hogy a modern zongorajáték megújítójaként ünneplik világszerte Mehldaut.

2013 novemberében ráadásul az a megtiszteltetés éri a budapesti publikumot, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására Brad Mehldau őszi európai koncertturnéjának legelső állomásaként érkezik a Liszt Ferenc térre, olyan intézményeket előzve meg, mint az amszterdami Concertgebouw, a madridi Auditorio Nacional, vagy a londoni Barbican Centre. A rangos nemzetközi koncerthelyszínek közé feliratkozó Zeneakadémia újranyitás utáni hetedik nyilvános koncertje - mely egyben Brad Mehldau első budapesti szólókoncertje lesz - ezzel a klasszikus gyökerekből táplálkozó, de ízig-vérig modern akusztikus jazz igazi ünnepének ígérkezik. A 2013. november 5-i koncertre a belépők megválthatók a Libri Könyvesboltokban és a Port Ticket rendszerén keresztül is, ha pedig az érdekli, milyen más jazz-koncerteket rendeznek majd a Zeneakadémián az ősz folyamán, kattintson erre a cikkünkre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Most megtudhatod, kik alakítják a jövőben a magyar jazzt

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase február 8 és 10. között, ahol a fiatalok mellett már ismert magyar és külföldi előadók is fellépnek az esti nagy koncerteken.
Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.