Jazz/World

Maradandó mű és a szalmaláng

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
Gryllus Dániel verseket olvas, és azt figyeli, ki hol, hogyan áll elő megzenésített versekkel. A hét programjai közül többek között a budapesti Fonó estjeit ajánlja.

Elsősorban arra szoktam figyelni, mit csinálnak azok, akik a mi műfajunkat művelik - ez Gryllus Dánielnek (55 éves), a Kossuth-díjas Kaláka vezetőjének első mondata. És bár e hétfői ajánló oldalunkon lehetőség szerint a következő hét eseményeiből való választásra kérjük vendégeinket, nem állom meg, hogy ne kérdezzek rá, három és fél évtized után (a zenekar 1969-ben lépett föl először!), hogyan határozná meg azt, amit csinálnak.

- Ez nekem sem könnyű - mondja. - De mondok egy példát. Néhány éve az autóban még a meg nem jelent Kányádi-lemezünkhöz készített felvételeket hallgattam, közben fölvettem egy stoppost. Engem nem ismert meg, de a harmadik szám után megkérdezte: "Ez valami új Kaláka-cucc?" Vagyis nyilvánvalóan jellegzetes módon nyúlunk a megzenésítésre kiválasztott művekhez.

Rögtön kiderül, hogy félreértettem, amikor azt gondolom, hogy azokat figyeli, akik utánoznák őket. Egyszerűen a megzenésített verseket előadó társakra kíváncsi. És nemcsak azért, mert szakmai érdeklődése egyáltalán nem lankadt az évek során. A nyári diósgyőri Kaláka-fesztivál közreműködőire is gondolnia kell, meg a Hangzó Helikon-gyűjteményre. A sorozatban - amelynek minden darabja egy CD-ből és az előadott művek szövegét tartalmazó könyvből áll - eddig a Kaláka Kányádi- és Kosztolányi-összeállítása mellett megjelent Sebő Ferenc Nagy Lászlója és József Attilája, Cseh Tamás Adyja, Sebestyén Márta magyar népköltészeti összeállítása és a Kátai Krónika (Kátai Zoltán énekel rajta krónikás énekeket). - Most készül Palya Bea CD-s kötete, amelyben az énekesnő nagy tehetséggel, különleges módon adja elő Weöres Sándor Psychéjét - mondja Gryllus Dániel.

Két könyvet lapozgatott mostanában, mindkettő különleges élményt kínál. Valachi Anna: A szépség koldusa (József Attila szerelmei) című könyve számára meglepetés volt. - Mindanynyian emlékezünk erre a töredékre: "A költő szerelme szalmaláng,, / azért oly sebes és falánk" - mondja. - Mégis új volt nekem, mennyire illik ez a két sor az egész életműre! A legszebb magyar szerelmes mondatok közül hányat köszönhetünk egy futó ismeretségnek vagy egy nőre vetett egyetlen költői pillantásnak. Most értem csak igazán az Áldalak búval, vigalommal című versben azt, hogy "Mindegy, szeretsz-e, nem szeretsz-e, / szívemhez szívvel keveredsz-e, / látlak, hallak és énekellek, / Istennek tégedet felellek."

Nagyon élvezte Lugosi Lugo László fotókönyvét is, a Tükörképeket. Ludwig Rohbock a XIX. század közepén beutazta az akkori Magyarországot, és lerajzolta városait. A fotóművész pedig végigkövette Rohbock útját, és megpróbálta ugyanabból a nézőpontból lefényképezni azt, ami most látható az adott helyszínen. Gryllus azt mondja, nem tud betelni a korabeli metszetek és a mai fotók párhuzamos nézegetésével.

Végre rátérünk a hét programjaira. A gyerekekkel kezdi, akik holnap délelőtt 11-kor a Millenáris Fogadójában Huzella Péter zenés gyerekszínházát nézhetik meg Tudod-e hol van Garaboncia? címmel. Azután az Arasinda koncertjére hívja föl a figyelmet. A török népzenét az etnodzsesszel ötvöző együttes csütörtök este lép föl a Fonó Budai Zeneházban.

A MU Színház és az A38-as Hajó mellett a Fonó is helyszíne az Újbuda Jazzfesztiválnak, amelynek programjait péntek-szombat-vasárnap rendezik meg. Gryllus Dániel ebből kettőt emel ki. A főleg erdélyi magyar és cigány népdalokat éneklő Szalóki Ági pénteken este 11-kor a MU Színházban lassú dalokat ad elő ifjú dzsesszzenészek - például Balázs József, Barcza Horváth József, Dés András, Lamm Dávid - kíséretével. Szombaton hétkor a Fonóban

Szabados György és az Új Dimenzió Műhely ad koncertet. A dzsesszzongorista és a brácsa, klarinét, basszusklarinét felállású trió (Jávorka Ádám, Klenyán Csaba, Babits Antal) improvizatív muzsikát ígér.

Vasárnap este fél nyolckor a Mátyás-templomban ad koncertet a Kaláka, a Sebő-együttes és Sebestyén Márta a székelyföldi árvízkárosultak javára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.