Jazz/World

Maradandó mű és a szalmaláng

2005.09.05. 00:00
Ajánlom
Gryllus Dániel verseket olvas, és azt figyeli, ki hol, hogyan áll elő megzenésített versekkel. A hét programjai közül többek között a budapesti Fonó estjeit ajánlja.

Elsősorban arra szoktam figyelni, mit csinálnak azok, akik a mi műfajunkat művelik - ez Gryllus Dánielnek (55 éves), a Kossuth-díjas Kaláka vezetőjének első mondata. És bár e hétfői ajánló oldalunkon lehetőség szerint a következő hét eseményeiből való választásra kérjük vendégeinket, nem állom meg, hogy ne kérdezzek rá, három és fél évtized után (a zenekar 1969-ben lépett föl először!), hogyan határozná meg azt, amit csinálnak.

- Ez nekem sem könnyű - mondja. - De mondok egy példát. Néhány éve az autóban még a meg nem jelent Kányádi-lemezünkhöz készített felvételeket hallgattam, közben fölvettem egy stoppost. Engem nem ismert meg, de a harmadik szám után megkérdezte: "Ez valami új Kaláka-cucc?" Vagyis nyilvánvalóan jellegzetes módon nyúlunk a megzenésítésre kiválasztott művekhez.

Rögtön kiderül, hogy félreértettem, amikor azt gondolom, hogy azokat figyeli, akik utánoznák őket. Egyszerűen a megzenésített verseket előadó társakra kíváncsi. És nemcsak azért, mert szakmai érdeklődése egyáltalán nem lankadt az évek során. A nyári diósgyőri Kaláka-fesztivál közreműködőire is gondolnia kell, meg a Hangzó Helikon-gyűjteményre. A sorozatban - amelynek minden darabja egy CD-ből és az előadott művek szövegét tartalmazó könyvből áll - eddig a Kaláka Kányádi- és Kosztolányi-összeállítása mellett megjelent Sebő Ferenc Nagy Lászlója és József Attilája, Cseh Tamás Adyja, Sebestyén Márta magyar népköltészeti összeállítása és a Kátai Krónika (Kátai Zoltán énekel rajta krónikás énekeket). - Most készül Palya Bea CD-s kötete, amelyben az énekesnő nagy tehetséggel, különleges módon adja elő Weöres Sándor Psychéjét - mondja Gryllus Dániel.

Két könyvet lapozgatott mostanában, mindkettő különleges élményt kínál. Valachi Anna: A szépség koldusa (József Attila szerelmei) című könyve számára meglepetés volt. - Mindanynyian emlékezünk erre a töredékre: "A költő szerelme szalmaláng,, / azért oly sebes és falánk" - mondja. - Mégis új volt nekem, mennyire illik ez a két sor az egész életműre! A legszebb magyar szerelmes mondatok közül hányat köszönhetünk egy futó ismeretségnek vagy egy nőre vetett egyetlen költői pillantásnak. Most értem csak igazán az Áldalak búval, vigalommal című versben azt, hogy "Mindegy, szeretsz-e, nem szeretsz-e, / szívemhez szívvel keveredsz-e, / látlak, hallak és énekellek, / Istennek tégedet felellek."

Nagyon élvezte Lugosi Lugo László fotókönyvét is, a Tükörképeket. Ludwig Rohbock a XIX. század közepén beutazta az akkori Magyarországot, és lerajzolta városait. A fotóművész pedig végigkövette Rohbock útját, és megpróbálta ugyanabból a nézőpontból lefényképezni azt, ami most látható az adott helyszínen. Gryllus azt mondja, nem tud betelni a korabeli metszetek és a mai fotók párhuzamos nézegetésével.

Végre rátérünk a hét programjaira. A gyerekekkel kezdi, akik holnap délelőtt 11-kor a Millenáris Fogadójában Huzella Péter zenés gyerekszínházát nézhetik meg Tudod-e hol van Garaboncia? címmel. Azután az Arasinda koncertjére hívja föl a figyelmet. A török népzenét az etnodzsesszel ötvöző együttes csütörtök este lép föl a Fonó Budai Zeneházban.

A MU Színház és az A38-as Hajó mellett a Fonó is helyszíne az Újbuda Jazzfesztiválnak, amelynek programjait péntek-szombat-vasárnap rendezik meg. Gryllus Dániel ebből kettőt emel ki. A főleg erdélyi magyar és cigány népdalokat éneklő Szalóki Ági pénteken este 11-kor a MU Színházban lassú dalokat ad elő ifjú dzsesszzenészek - például Balázs József, Barcza Horváth József, Dés András, Lamm Dávid - kíséretével. Szombaton hétkor a Fonóban

Szabados György és az Új Dimenzió Műhely ad koncertet. A dzsesszzongorista és a brácsa, klarinét, basszusklarinét felállású trió (Jávorka Ádám, Klenyán Csaba, Babits Antal) improvizatív muzsikát ígér.

Vasárnap este fél nyolckor a Mátyás-templomban ad koncertet a Kaláka, a Sebő-együttes és Sebestyén Márta a székelyföldi árvízkárosultak javára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.