Jazz/World

Marcus Miller Budapesten

2007.04.21. 00:00
Ajánlom
Marcus Miller, az amerikai fekete zene egyik legnagyobb csillaga, aki meghatározó szerepet játszott Miles Davis utolsó éveiben és David Sanborn pályafutásában, de jelentős hatással van napjaink rap és hip-hop sztárjainak munkásságára is, május 20-án a Petőfi Csarnokban ad koncertet.

Marcus Miller Brooklynban született, majd a Queens és Jamaica negyedekben nevelkedett. Zenei fejlődésére nagy hatással volt másod-unokatestvére, Wynton Kelly, aki korának egyik legjobb jazz-zongoristája volt. Kezdetben soul, blues és r&b dalokat énekelt, 10 éves korától klarinétozni tanult, majd hozzá vette a szaxofont és Hammond-orgonát. 15 évesen egy Harlem River Drive nevű együttesben lett hivatásos zenész, ahol már basszusgitározott és énekelt.

1977-ben került Bobby Humphrey együttesébe, első kompozícióit Lonnie Liston Smith, majd a későbbi Returm To Forever dobos, Lenny White zenekarának írta. Ezt követően a New York-i "high-life" egyik legfelkapottabb fiatal zsenijeként, olyan világhírű muzsikusokkal dolgozott, mint Aretha Franklin, Stevie Wonder, Prince, Paul McCartney, Eric Clapton, Wayne Shorter, Buddy Rich, Dave Grusin, Roberta Flack, Chaka Khan, Lee Ritenour, a Brecker Brothers és Bob James.

Miller szólóiban az ún. "slappelés" (a húrok ütés általi megszólaltatása) jellegzetes elem, invenciózus játéka, virtuóz hangszerkezelése könnyen felismerhető. 1981-ben maga Miles Davis hívta együttesébe, melynek azonnal központi figurája lett, kialakítva ezzel Davis új alkotói korszakát. Közös munkájuk világraszóló sikerei a "Star People", a "We Want Miles" és "Tutu" című lemez, mely valósággal forradalmasította a fuziós zenét.

Ettől kezdve Marcus Miller az amerikai zene- és filmipar egyik legelismertebb muzsikusa, Grammy díjas zeneszerző és producer. Saját lemezei közűl a "Tales" korszakalkotó remekmű, mely a szakma óriásainak véleménye szerint már "a 21. század zenéje".

(2007. május 20. 20:00 Petőfi Csarnok (Budapest) - Marcus Miller (basszusgitár) koncertje; km.: Patches Stewart (trombita), Keith Anderson (szaxofon), Bobby Sparks (billentyűs hangszerek), Poogie Bell (dob), Gregoire Maret (szájharmonika)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Könyv

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.