Jazz/World

Marjan Krstic és a Söndörgő az A38-on

2007.03.07. 00:00
Ajánlom
Az A38 Hajó közép-európai világzenét és dzsesszt bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő koncertjén ropogós balkáni dallamokban, mindent elsöprő recsegős rezekben és finom hangú tamburákban lehet részünk március 8-án.

A fellépők: a gucai fúvósfesztivál fődíjasa, azaz Marjan Krstic és 11 tagú rezesbandája, illetve a kitűnő szentendrei tamburazenekar, a Söndörgő. A koncertekről szokás szerint televíziós felvétel készül, amit a Duna Televízió sugároz egy későbbi időpontban.

Marjan Krstic fúvószenekara hamisítatlan balkáni fúvósegyüttes. A nyolc trombitásból és két dobosból álló, viharos tempót diktáló rezesbanda a "jövő szerb fúvósegyüttese", pályafutása most ível felfelé, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2005-ben Marjan Krstic nyerte el a legendás gucai trombitafesztivál fődíját, az Arany Trombitát. Aki szereti a Boban Markovicéhoz vagy a Kocani Orkestarhoz hasonló rezesbandákat, az biztosan nem fog csalódni Marjan Krsticben és szerb válogatottjában.

 
 
 

A Söndörgő együttes egyfajta családi kezdeményezésként 12 éve alakult Szentendrén, és a város meg is határozta zenei orientációját. Klasszikus balkáni népzenét játszanak, bár annak nem a rezesbanda-hagyományait követik, hanem elsősorban a tambura játssza a főszerepet. A Söndörgő délszláv muzsikája friss és újszerű hang a magyarországi világzenében.

A zenekar tagjai:
Buzás Attila: bőgő, tamburabőgő, ének
Eredics Áron: primtambura, ének
Eredics Benjámin: brácsatambura, ének
Eredics Dávid: furulya, szaxofon, tambura, ének
Eredics Salamon: harmonika,tambura, ének

(2007. március 8., 20:00; A38 hajó - Marjan Krstic & The Serbian All Stars koncertje; km.: Marjan Krstic (Szerbia), Söndörgő együttes (Magyarország)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.