Jazz/World

Második fázis a Folkbeats versenyen

2011.03.27. 19:19
Ajánlom
A folk-és világzenei tehetségkutatón a jövő héten kezdődnek a középdöntők, időközben bővültek a megnyerhető díjak is.

Az április másodikán a Fonóban induló középdöntőkkel nagyobb sebességfokozatra kapcsol a Folkbeats. Közel száz ígéretes népzenei és világzenei együttes nevezett be az ősszel indult versenybe. A Folkbeats saját honlapján (www.folkbeats.hu) megtekinthetők a versenyzők elődöntős videói. A verseny döntője május 22-én lesz a törökbálinti Munkácsy Mihály művelődési Házban, addig élesedik a verseny a fődíjért, amely mindkét kategóriában egy-egy amerikai turné. Az áprilisi fordulók a Fonóban lesznek, ahol a napközbeni versengés után az esti főműsorban fellép többek között az Őrjöngő Söndörgő, Dresch Mihály, Borbély Mihály, Ferenczi György, a Kaláka együttes, a Sebő együttes és mások. Májusban a Hagyományok Háza lesz a vetélkedés házigazdája, a díjátadó gála pedig az E10-ben (Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér) május 28-án zárja majd az egész éves eseménysort.

A fődíjat a Magyar Kálmán vezette amerikai Centrum Management ajánlotta fel. A szponzorok és támogatók között ott van Vágó Szilvia keramikus és porcelántervező, aki a díjakat elkészíti. A fődíjon kívül mindkét kategória második helyezettje CD-t adhat ki jutalmul, a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza támogatásával. A további helyezettek fellépéshez jutnak a XVI. Örökség Fesztivál (Szolnok) nagyszínpadán, főműsoridőben, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete pedig online albumat ad ki nekik. További díjként az IMedia International (IMI) zenei tehetséggondozó programjában lehet részt venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.