Jazz/World

Második Osztrák Jazznap

2011.03.22. 15:05
Ajánlom
Másodszor lépnek fel osztrák jazzegyüttesek a Budapest Jazz Clubban az Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából.

Másodszor lépnek fel válogatott osztrák jazz együttesek tematikus napon a  Budapest Jazz Club pódiumán a budapesti Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából.  Lassan hagyományról beszélhetünk, és vannak visszatérő szereplők is, például az osztrák jazzéletben meghatározó műhelycsoport, a Jazzwerkstatt köréből. Idén először magyar-osztrák kollaboráció is születik ebből az alkalomból, Andy  Manndorff és Eichinger Tibor gitárosok részvételével. Georg Breinschmid és Thomas Gansch az első, teltházas budapesti bemutatkozás óriási sikere után már visszatérő vendégek a Budapest Jazz Club-ban. Az osztrák jazz természetesen sokrétűbb annál, hogy egy-két mondatban, vagy akár három együttes felléptetésével reprezentatív keresztmetszetet lehetne adni róla, de két jellegzetessége, a magas szintű, klasszikus zenei iskolázottság, és a szokatlanra, az ironikusra nyitott előadásmód meg fog jelenni ezen az estén.

Thomas Gansch (trombita, ének) Georg Breinschmid (bőgő, ének)
A két muzsikus, akik Alsó-Ausztriából származnak, klasszikus zenét tanultak, és évekig voltak a világhírű Vienna Art Orchestra tagjai. Négy éve játszanak duóban is, mindig a humor jegyében.

Jazzwerkstatt New Ensemble
A Jazzwerkstatt megalakulása fiatal muzsikusok laza csoportosulásaként új lendületet adott Ausztria jazzéletének. A New Ensemble fiókegyüttes felállása (Clemens Salesny - szaxofon, Daniel Riegler - trombon, Peter Rom - gitár, Bernd Satzinger - bőgő, Clemens Wenger - billentyűsök) egyrészt a legjobb szólistákat tömöríti, másrészt, mivel mindegyikük elektronikát is kezel, abszolút nyitott a kísérletezésre.

Manndorff Trio, vendég: Eichinger Tibor (H)
A már a Tavaszi Fesztiválon is megfordult Andy Manndorff gitáros vezette trió  (Lukas Kranzelbinder bőgőssel és Lukas König dobossal) hitvallása a dallam szépségének felmutatatása egy energikus ritmusháttér előtt, a szabadság és a kötöttség erőinek egymásra játszatásával. A trió vendégként meghívta a hozzájuk hasonlóan gondolkodó, kitűnő magyar gitárost, Echinger Tibort.

2011. március 24. 20:00 Budapest Jazz Club

II. Oszták Jazznap

20:00 Thomas Gansch-Georg Breinschmid duó,
21:00 Jazzwerkstatt New Ensemble
22:00 Manndorff Trio, vendég: Eichinger Tibor

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.