Jazz/World

Max Roach és Lorraine Gordon elismerése a Jazz at Lincoln Center által

2002.11.19. 00:00
Ajánlom
A múlt héten (november 11-én) tartotta a Jazz at Lincoln Center (J@LC) hetedik, évenként megrendezett díjkiosztó gáláját és jótékonysági koncertjét, melyen, egyebek közt, a “Manhattan Rhapsody” hangzott el az Avery Fisher Hallban és a New York-i Állami Színházban, a Lincoln Centerben.

A J@LC így kívánt támogatást szerezni az évente többszáz, általa szervezett előadáshoz, koncerthez és műsorközvetítéshez. CHARLES E. SCHUMER New York-i szenátor ünnepi beszédében méltatta a J@LC-t, mint New York város kulturális életének egyik legaktívabb, legfontosabb szereplőjét. A koncerten fellépő sztárok klasszikus amerikai dalokat adtak elő a „Nagy Almáról” mai felfogásban.

Az estélyen, melyen 1.1 millió dollár folyt be, számos ünnepelt személyiség megjelent, a házigazda a CBS tudósítója, ED BRADLEY volt. A koncert Jelly Roll Morton Good Old New York-jával kezdődött, melyet Woody Allen és New Orleans Jazz Band-je adott elő, a továbbiakban pedig elhangzott Billy Strayhorn Take the ‘A’ Trainje a J@LC művészeti igazgatója, Wynton Marsalis által vezetett Lincoln Center Jazz Orchestra jóvoltából, Marsalis saját szerzeménye, a Back to Basics, valamint az Autumn in New York Denyce Graves, a Metropolitan Opera sztárjának tolmácsolásában.

Ezután a művészi teljesítményt elismerő J@LC-díjat Bill Cosby humorista nyújtotta át Max Roach dobosnak. Az életműdíjat a Village Vanguardnak ítélték, melyet Lorraine Gordon, a klub tulajdonosa vett át Wynton Marsalistól. Végezetül Paul Simon csatlakozott a Lincoln Center Jazz Orchestrához, akikkel előadták saját számát, az American Tune-t, valamint Rodgers és Hart klasszikusát, a Manhattant. A koncert után a gála támogatói részt vettek egy elegáns vacsorán a New York-i Állami Színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.