Jazz/World

Meddig kell várni a könnyűzenei szektor újraindulására? 

2021.05.19. 12:55
Ajánlom
A folyamat bizonyára nem lesz könnyű, de a Music Hungary Szövetség azon dolgozik, hogy ha lehet, gördülékenyebbé tegye az újrakezdést. Ennek jegyében két szakmai anyagot is publikáltak a biztonságos rendezvények megtartásáról és a kulturális áfa csökkentésének lehetséges hatásairól.

Sok a találgatás akörül, hogy vajon milyen beoltottsági szintnél fogja a kormány engedélyezni a koncerteket, de ma már ültetett helyjegyes rendezvények, háttérzenei szolgáltatás, sportesemények és lagzik is megrendezhetők. 

Bár még mindig nincsenek egyértelmű válaszok a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha az ország eléri az ötmilliós beoltottságot, remélhetőleg a koncertek is zöld utat kapnak.

Találgatás helyett tények 

Már tavaly november óta folyó lobbi része a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5 százalékra való csökkentése, mely a Music Hungary Szövetség által megrendelt hatástanulmány szerint közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve segít a szektor szereplőinek, ráadásul nemhogy elvonna, de a versenyképességet erősítve még hozzá is tenne az államkasszához. A tanulmányról egy rövid, közérthető összefoglalót tettek közzé. Május 13-án a témáról kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben, amin Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, teljes mellszélességgel támogatja a kulturális áfa bevezetését.

Az 5 százalékos kulturális áfa lehetséges hatásai

  • Segítené a szektor újraindulását
  • Nincs jegyáremelés, mégis keletkezik többletbevétel
  • A teljes iparág 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente
  • Jelenleg nincs áfabevétel a koncertjegyekből, így most nem vonna el azonnal az államháztartástól
  • Az államháztartási kiesést valójában kompenzálja a többletköltés, a PwC számítása szerint a 5,3 milliárd Ft-os bevételkiesés ~9,7 milliárd Ft-os pozitív egyenleget teremt
  • Az alacsonyabb áfakulcs növelné a nemzetközi versenyképességet, illetve könnyebbé teszi a nagy külföldi produkciók “megszerzését”
  • Növelné a hazai szervezők kockázatvállalási hajlandóságát
  • A megnövekedett koncertszám a turizmusra is pozitív hatással van
  • Hosszútávon segítene a szektornak tartalékot képezni, ezzel növelné a szektor válságállóságát
  • A kisebb szereplőknek is segítség, hiszen a feltörekvő produkciók színpadra állítása is jövedelmezőbbé válik

Biztonságos rendezvénytartás

Annak ellenére, hogy a könnyűzenei szektorban nem látni előre a következő nyitási lépéseket, aki átvészelte az elmúlt évet, jó eséllyel már javában szervezi a – talán nem is túl távoli – elkövetkező hónapokat. A kormány legutóbbi bejelentései után a könnyűzenei szektor készen áll arra, hogy ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak.

A Music Hungary Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a koncertek engedélyezése nem egyenlő azzal, hogy a vírus lehetséges terjedése meg is áll.

A rendezvények biztonsága mindannyiunk érdeke, ezért a Szövetség egy kis Covid-biztos ajánlás-csomagot készített segítségül a fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz. A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy ezek csupán ajánlások a részükről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása. Az ajánlásokat eljuttatták tagjaikhoz, de a weboldalukon is bárki számára elérhető.

 

Fejléckép: A Sziget nagyszínpada / Fotó: Kaszás Tamás, Fidelio

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Első magyar előadóként lépett fel Lukács Miklós az idén 30 éves Jazzopen Stuttgarton

A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje. A fellépés a Stuttgarti Liszt Intézet és a JazzFest Budapest együttműködésében valósult meg, a tervek szerint a három művész a közeljövőben Budapesten is bemutatja projektjét.
Jazz/World kritika

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.
Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.