Jazz/World

Meddig kell várni a könnyűzenei szektor újraindulására? 

2021.05.19. 12:55
Ajánlom
A folyamat bizonyára nem lesz könnyű, de a Music Hungary Szövetség azon dolgozik, hogy ha lehet, gördülékenyebbé tegye az újrakezdést. Ennek jegyében két szakmai anyagot is publikáltak a biztonságos rendezvények megtartásáról és a kulturális áfa csökkentésének lehetséges hatásairól.

Sok a találgatás akörül, hogy vajon milyen beoltottsági szintnél fogja a kormány engedélyezni a koncerteket, de ma már ültetett helyjegyes rendezvények, háttérzenei szolgáltatás, sportesemények és lagzik is megrendezhetők. 

Bár még mindig nincsenek egyértelmű válaszok a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha az ország eléri az ötmilliós beoltottságot, remélhetőleg a koncertek is zöld utat kapnak.

Találgatás helyett tények 

Már tavaly november óta folyó lobbi része a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5 százalékra való csökkentése, mely a Music Hungary Szövetség által megrendelt hatástanulmány szerint közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve segít a szektor szereplőinek, ráadásul nemhogy elvonna, de a versenyképességet erősítve még hozzá is tenne az államkasszához. A tanulmányról egy rövid, közérthető összefoglalót tettek közzé. Május 13-án a témáról kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben, amin Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, teljes mellszélességgel támogatja a kulturális áfa bevezetését.

Az 5 százalékos kulturális áfa lehetséges hatásai

  • Segítené a szektor újraindulását
  • Nincs jegyáremelés, mégis keletkezik többletbevétel
  • A teljes iparág 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente
  • Jelenleg nincs áfabevétel a koncertjegyekből, így most nem vonna el azonnal az államháztartástól
  • Az államháztartási kiesést valójában kompenzálja a többletköltés, a PwC számítása szerint a 5,3 milliárd Ft-os bevételkiesés ~9,7 milliárd Ft-os pozitív egyenleget teremt
  • Az alacsonyabb áfakulcs növelné a nemzetközi versenyképességet, illetve könnyebbé teszi a nagy külföldi produkciók “megszerzését”
  • Növelné a hazai szervezők kockázatvállalási hajlandóságát
  • A megnövekedett koncertszám a turizmusra is pozitív hatással van
  • Hosszútávon segítene a szektornak tartalékot képezni, ezzel növelné a szektor válságállóságát
  • A kisebb szereplőknek is segítség, hiszen a feltörekvő produkciók színpadra állítása is jövedelmezőbbé válik

Biztonságos rendezvénytartás

Annak ellenére, hogy a könnyűzenei szektorban nem látni előre a következő nyitási lépéseket, aki átvészelte az elmúlt évet, jó eséllyel már javában szervezi a – talán nem is túl távoli – elkövetkező hónapokat. A kormány legutóbbi bejelentései után a könnyűzenei szektor készen áll arra, hogy ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak.

A Music Hungary Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a koncertek engedélyezése nem egyenlő azzal, hogy a vírus lehetséges terjedése meg is áll.

A rendezvények biztonsága mindannyiunk érdeke, ezért a Szövetség egy kis Covid-biztos ajánlás-csomagot készített segítségül a fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz. A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy ezek csupán ajánlások a részükről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása. Az ajánlásokat eljuttatták tagjaikhoz, de a weboldalukon is bárki számára elérhető.

 

Fejléckép: A Sziget nagyszínpada / Fotó: Kaszás Tamás, Fidelio

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.