Jazz/World

Meddig kell várni a könnyűzenei szektor újraindulására? 

2021.05.19. 12:55
Ajánlom
A folyamat bizonyára nem lesz könnyű, de a Music Hungary Szövetség azon dolgozik, hogy ha lehet, gördülékenyebbé tegye az újrakezdést. Ennek jegyében két szakmai anyagot is publikáltak a biztonságos rendezvények megtartásáról és a kulturális áfa csökkentésének lehetséges hatásairól.

Sok a találgatás akörül, hogy vajon milyen beoltottsági szintnél fogja a kormány engedélyezni a koncerteket, de ma már ültetett helyjegyes rendezvények, háttérzenei szolgáltatás, sportesemények és lagzik is megrendezhetők. 

Bár még mindig nincsenek egyértelmű válaszok a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha az ország eléri az ötmilliós beoltottságot, remélhetőleg a koncertek is zöld utat kapnak.

Találgatás helyett tények 

Már tavaly november óta folyó lobbi része a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5 százalékra való csökkentése, mely a Music Hungary Szövetség által megrendelt hatástanulmány szerint közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve segít a szektor szereplőinek, ráadásul nemhogy elvonna, de a versenyképességet erősítve még hozzá is tenne az államkasszához. A tanulmányról egy rövid, közérthető összefoglalót tettek közzé. Május 13-án a témáról kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben, amin Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, teljes mellszélességgel támogatja a kulturális áfa bevezetését.

Az 5 százalékos kulturális áfa lehetséges hatásai

  • Segítené a szektor újraindulását
  • Nincs jegyáremelés, mégis keletkezik többletbevétel
  • A teljes iparág 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente
  • Jelenleg nincs áfabevétel a koncertjegyekből, így most nem vonna el azonnal az államháztartástól
  • Az államháztartási kiesést valójában kompenzálja a többletköltés, a PwC számítása szerint a 5,3 milliárd Ft-os bevételkiesés ~9,7 milliárd Ft-os pozitív egyenleget teremt
  • Az alacsonyabb áfakulcs növelné a nemzetközi versenyképességet, illetve könnyebbé teszi a nagy külföldi produkciók “megszerzését”
  • Növelné a hazai szervezők kockázatvállalási hajlandóságát
  • A megnövekedett koncertszám a turizmusra is pozitív hatással van
  • Hosszútávon segítene a szektornak tartalékot képezni, ezzel növelné a szektor válságállóságát
  • A kisebb szereplőknek is segítség, hiszen a feltörekvő produkciók színpadra állítása is jövedelmezőbbé válik

Biztonságos rendezvénytartás

Annak ellenére, hogy a könnyűzenei szektorban nem látni előre a következő nyitási lépéseket, aki átvészelte az elmúlt évet, jó eséllyel már javában szervezi a – talán nem is túl távoli – elkövetkező hónapokat. A kormány legutóbbi bejelentései után a könnyűzenei szektor készen áll arra, hogy ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak.

A Music Hungary Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a koncertek engedélyezése nem egyenlő azzal, hogy a vírus lehetséges terjedése meg is áll.

A rendezvények biztonsága mindannyiunk érdeke, ezért a Szövetség egy kis Covid-biztos ajánlás-csomagot készített segítségül a fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz. A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy ezek csupán ajánlások a részükről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása. Az ajánlásokat eljuttatták tagjaikhoz, de a weboldalukon is bárki számára elérhető.

 

Fejléckép: A Sziget nagyszínpada / Fotó: Kaszás Tamás, Fidelio

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.
Jazz/World ajánló

Müpa Jazztavasz énekszóra, big bandre

A Müpa a kezdetek óta jazzel ünnepli a tavasz legszebb hónapját, idén két év kihagyás után ismét hódolhat a közönség a műfaj iránti szenvedélyének. Sarah McKenzie bensőséges szólóestjét, a Yellowjackets big band hangzású albumát, a Grammy-jelölt Cyrille Aimée összetéveszthetetlen muzsikáját hozza el Budapestre.