Jazz/World

Meddig kell várni a könnyűzenei szektor újraindulására? 

2021.05.19. 12:55
Ajánlom
A folyamat bizonyára nem lesz könnyű, de a Music Hungary Szövetség azon dolgozik, hogy ha lehet, gördülékenyebbé tegye az újrakezdést. Ennek jegyében két szakmai anyagot is publikáltak a biztonságos rendezvények megtartásáról és a kulturális áfa csökkentésének lehetséges hatásairól.

Sok a találgatás akörül, hogy vajon milyen beoltottsági szintnél fogja a kormány engedélyezni a koncerteket, de ma már ültetett helyjegyes rendezvények, háttérzenei szolgáltatás, sportesemények és lagzik is megrendezhetők. 

Bár még mindig nincsenek egyértelmű válaszok a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha az ország eléri az ötmilliós beoltottságot, remélhetőleg a koncertek is zöld utat kapnak.

Találgatás helyett tények 

Már tavaly november óta folyó lobbi része a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5 százalékra való csökkentése, mely a Music Hungary Szövetség által megrendelt hatástanulmány szerint közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve segít a szektor szereplőinek, ráadásul nemhogy elvonna, de a versenyképességet erősítve még hozzá is tenne az államkasszához. A tanulmányról egy rövid, közérthető összefoglalót tettek közzé. Május 13-án a témáról kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben, amin Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, teljes mellszélességgel támogatja a kulturális áfa bevezetését.

Az 5 százalékos kulturális áfa lehetséges hatásai

  • Segítené a szektor újraindulását
  • Nincs jegyáremelés, mégis keletkezik többletbevétel
  • A teljes iparág 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente
  • Jelenleg nincs áfabevétel a koncertjegyekből, így most nem vonna el azonnal az államháztartástól
  • Az államháztartási kiesést valójában kompenzálja a többletköltés, a PwC számítása szerint a 5,3 milliárd Ft-os bevételkiesés ~9,7 milliárd Ft-os pozitív egyenleget teremt
  • Az alacsonyabb áfakulcs növelné a nemzetközi versenyképességet, illetve könnyebbé teszi a nagy külföldi produkciók “megszerzését”
  • Növelné a hazai szervezők kockázatvállalási hajlandóságát
  • A megnövekedett koncertszám a turizmusra is pozitív hatással van
  • Hosszútávon segítene a szektornak tartalékot képezni, ezzel növelné a szektor válságállóságát
  • A kisebb szereplőknek is segítség, hiszen a feltörekvő produkciók színpadra állítása is jövedelmezőbbé válik

Biztonságos rendezvénytartás

Annak ellenére, hogy a könnyűzenei szektorban nem látni előre a következő nyitási lépéseket, aki átvészelte az elmúlt évet, jó eséllyel már javában szervezi a – talán nem is túl távoli – elkövetkező hónapokat. A kormány legutóbbi bejelentései után a könnyűzenei szektor készen áll arra, hogy ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak.

A Music Hungary Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a koncertek engedélyezése nem egyenlő azzal, hogy a vírus lehetséges terjedése meg is áll.

A rendezvények biztonsága mindannyiunk érdeke, ezért a Szövetség egy kis Covid-biztos ajánlás-csomagot készített segítségül a fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek és rendezőknek az induláshoz. A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy ezek csupán ajánlások a részükről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása. Az ajánlásokat eljuttatták tagjaikhoz, de a weboldalukon is bárki számára elérhető.

 

Fejléckép: A Sziget nagyszínpada / Fotó: Kaszás Tamás, Fidelio

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.
Jazz/World ajánló

Teljes a Paloznaki Jazzpiknik magyar színpadának programja

Július utolsó két napján a magyar jazzélet színe-java Paloznakra utazik, hogy közös örömzenével búcsúztassák az év legforróbb hónapját. A Fábián Julinak emléket állító színpadon ezúttal is a legnagyobb nevekkel találkozhatnak az érdeklődők: itt lesz Saya Noé, Swing á la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, illetve az Amoeba Band is.