Jazz/World

Medeski, Martin & Wood + Scofield

2007.06.02. 00:00
Ajánlom
A világ első számú groovy-jazzt képviselő triója, a Medeski, Martin & Wood július 3-án John Scofielddel a világhírű gitárvirtuózzal kiegészülve lép fel Budapesten, a Millenárison.

A forradalmian új jazzt játszó triót 1991-ben alapította John Medeski billentyűs, Billy Martin dobos és Chris Wood, bőgős, basszus gitáros. A tagokat Bob Moses mutatta be egymásnak, első közös fellépésük a Village Gate-ban a híres New York-i jazz klubban volt. Zenei pályájuk a soul jazztől (Shack-man, 1996) ívelt a hosszú, szabad improvizációval tarkított modern jazz irányába, amely irányzatnak mára meghatározó, világhírű képviselőjévé váltak.

1998-tól hivatalos lemezkiadójuk a Blue Note Records hatására az elektric funk és free jazz is egyre erősebben megjelenik lemezeiken. A Medeski Martin & Wood koncertjeit a hosszú, sokszor aritmikus improvizációk, egyedi zenei - életérzések jellemzik.

A hazánkba érkező világhírű zenészek pályájuk során olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Gary Mulligan, Lee Konitz, John Zorn, Iggy Pop vagy John Lourie. John Scofield gitárvirtuóz a formáció a 2006-ban megjelent Out Louder című lemezén is közreműködik. Ennek a lemeznek a megjelenését és sikerét követően keresztelték formációjukat Medeski, Scofield, Martin & Wood-ra. Fergetegesnek ígérkező koncertjük július 3-án hallható a Millenárison.

(2007. július 3. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - A Medeski-Scofield-Martin & Wood és John Scofield koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.