Jazz/World

Mediawave 2007

2007.04.20. 00:00
Ajánlom
A 17. alkalommal megrendezett fesztivál idén is különleges produkciókkal várja az érdeklődőket. Április 27. és május 5. között Győr ad otthont számos művészetnek, többek között a zenének is.

A közel két hétig tartó eseményen fellép a Sarikamis együtes, melynek tagjai Rasim Kaya (ének, zurna) és Davut Celik (nagydob), akik autentikus kurd népzenét játszanak Törökország legkeletibb végéből. A kurdok népzenéjének alapeleme a nagydob és a zurna vagy töröksíp és persze az ének. A dob által hozott erőteljes alapritmusnak két fő szerepe van: egyrészt a közösség, közönség összegyűjtése - mert a hanga és a rajta játszott izgalmas ritmusképletek nagy távolságra hatnak - másrészt változatosan táncolható táncalapot biztosít az ünnep vagy mulatság számára. A Sarikamis együttes már negyedik éve ad felejthetetlen koncerteket a fesztiválon.

Ha már Balkán, akkor érdemes megemlíteni egy másik fellépő együttest is, akik Fatima Spar und die Freedom Fries névre hallgatnak, s melynek tagjai a Balkán minden tájáról érkezteek. Zenéjüket tekintve a keleti és balkáni tánczene, a jazz és az ethno sem áll messze tőlük. Az eggüttes tagjai: Fatima Spar (ének, tamburin), Alexandar Wladigeroff (trombita, szárnykürt), Andrej Prosoroff (szaxofon), Franz Gützner (pozan), Miloš Todorovski (tangóharmonika), Marko Marušić (gitár), Philipp Moosbrugger (bőgő), Erwin Schober (dob ).

A fesztiválon hallható lesz még a Monkomarok együttes és a Terrakotta zenekar, de a zenei csemegéken kívül a fesztiválon lesz még sok-sok filmvetítés, beszélgetés, konferencia, borkóstolás, gasztronómiai bemutatók, tánc. A programkínálat gazdag és igen sokszínű, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt a fesztivál honlapján .

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.