Jazz/World

„Meditatív, felkavaró és posztmodern” – az Ewiva és az Octovoice Énekegyüttes Bartók-estje a Fonóban

2022.06.09. 08:00
Ajánlom
Különleges, Bartók köré szőtt estre invitál a Fonó Budai Zeneház június 11-én este. A letisztult, benső utakra hívó, bátran kísérletező Ewiva és az Octovoice Énekegyüttes közös koncertjükön Bartók kórusműveiből adnak elő, Vegyeskar címen. Igazi zenei csemege készül, nem csak haladóknak.

Az Ewiva zenekar – Tóth  Evelin (ének), Frankie Látó (hegedű) és Mogyoró Kornél (ritmushangszerek) – főként saját szerzeményeket játszik, de forrásként előszeretettel nyúlnak elsősorban hazai, illetve a világ különböző részeiről származó népdalokhoz is. Előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene forró szenvedélyessége kerül előtérbe, de az egyértelműen tetten érhető stílusjegyek –

jazz, világzene, pop, elektro – ellenére az együttes mégis egy megújított zenei nyelvet beszél,

így feldolgozásaikban is izgalmas és összetéveszthetetlen hangzást hoznak létre.

„Meditatív, ugyanakkor felkavaró és posztmodern. Bartókot a dadaizmussal, a fadót a punkkal, a magyar és más népzenéket a dzsesszel, a kortársat a játékossággal vegyítik a fellépők”– írja a produkciójukról egy kritika (Artner Sisso, Magyar Narancs).

Az 1998-ban alakult Octovoice Énekegyüttes sokszínű repertoárjával klasszikusokat és kortársakat is megidézve az a cappella jazz műfajaiban kalandozik.

A nyolc hangú vokálegyüttes megalakulását követően eleinte különböző korok klasszikus kórusműveit adta elő, majd a cappella jazzt kezdett énekelni.

Megújult repertoárjukkal – a ’30-as évek klasszikus swingjétől a rhythm’n’blues műfajokon át a mai modern irányzatokig – Európa-szerte koncerteztek, s számos hazai médiumban is szerepeltek. Az együttes részéről a közreműködők a Bartók-esten Geiger György, Geiger Kinga, Pejtsik Anna, Selmeczi János és Pintér Dömötör lesznek. 

A Legyen öröm a zene pályázat keretében megvalósuló koncerten a két különleges formáció fúziója Bartók kórusműveit transzformálja át.

Vegyeskar avagy az Ewiva és az Octovoice Énekegyüttes Bartók-estje

2022. június 11., 20:00

Fonó Budai Zeneház

A koncertről bővebben itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Octovoice Énekegyüttes (fotó/forrás: Fonó Budai Zeneház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.