Jazz/World

Megjelent a Harmonia Garden és Szirtes Edina első kislemeze

2011.09.13. 18:31
Ajánlom
A különleges énekhangjáról és virtuóz hegedűjátékáról ismert Mókus és a crossover zenekar négy számot jelentetett meg.

Szirtes Edina 'Mókus' az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének megírása után alig néhány héttel a Harmónia Garden zenekarral jelentetett meg új lemezt. A különleges énekhangjáról és virtuóz hegedűjátékáról ismert zenész 2010-ben Tesséklássék című albummal a Fonogram Magyar Zenei Díj - Az év hazai világzenei albumának nyertese volt. A tavalyi díjátadón tűnt fel a Harmonia Gardennel, azóta sikerrel vettek részt a FolkBeats vetélkedőn és Fringe Fesztiválon. A Harmonia Gardent 2006-ban alapította öt tehetséges zeneművészeti egyetemet végzett fiatal, Balogh Miklós hegedűs, Horváth Márk és Jakab Viktor gitáros, Oláh Gergely cimbalmos és Lombos Pál bőgős, akikhez később Pagonyi András harmonikás csatlakozott. Céljuk a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus, amit azenekar Hungarian Django Swingnek nevez. A most kiadott lemezen Mókus és a fiúk stílusát Clive Hutchinson énekes az afro-amerikai rapzenével, a - saját lemezüket néhány napja bemutató - Four Bones Quartet  négy fiatal harsonása pedig rezes hangzásvilággal fűszerezi. A lemez anyaga legközelebb szeptember 20-án a Gödörben lesz hallható, természetesen közte a címadó Pump Up The Jam című szám is:

Ha megtetszett a szám, és szívesen végighallgatná a többit is, válaszoljon az alábbi kérdésre! A helyes választ megjelölő olvasóink közül öten tehetik polcukra a kislemezt.

Kérdésünk: Melyik zenekarral dolgozott korábban Szirtes Edina Mókus?

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.