Jazz/World

Megjelent a Határon túli magyarok zenéje CD

2007.10.16. 00:00
Ajánlom
A kiadványon a Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely, a Kerekes együttes, a Tímár testvérek, Demeter Erika, a Vujicsics, a Söndörgő együttes, Bakos Árpád, Pálfi Ervin, Pál Lajos és zenekara, a Kormorán, Dongó, Ivánovics Tünde, Rozsdamaró és a Misztrál együttes zenél.

A "Határon Túli Magyarok Zenéje" koncerteket azért indította el 2001-ben a Stereo Kft., mert úgy gondolták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerik. Ezért meghívták őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal.

A szervezők 2003-ban a Zeneakadémián bejelentették, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. A felhíváshoz sok lemezkiadó csatlakozott és egy-egy református könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthatták útjára a zenetárat – ez azt jelenti, hogy összességében 1800 CD-t adományoztak a négy városnak az ügyhöz társult kiadókkal, kb. 6 millió Ft értékben.

2005-ben folytatódott a kezdeményezés és november 16-án a Thália Színházban megrendezték a "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" gálakoncertet, amely az "Öt koncert – Öt ország – Egy nemzet" sorozat ünnepi nyitókoncertje volt. Ezt követően a téli hónapokban került sor Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán arra a négy koncertre, amelynek keretében átadták a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Az idei koncertsorozat végleges álomásai:
november 11. 16:00 (Révkomárom); km.: Agócs Gergely, Bástya Citerazenekar, Flótás együttes
november 23. 19:00 (Beregszász); km.: Misztrál együttes.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők igyekeznek hagyományt teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Határon Túli Magyarok Zenéje (HMTZ) koncertsorozatból idén dupla CD-t adtak ki, és az eladásból származó bevételből egy Alapot működtetnek. Ennek feladata a határon túli magyar zenészek itteni és a hazai zenészek határon túli koncertjeinek rendszeres támogatása. Így kívánják segíteni a zenészek egymás közti és közönséggel történő, határokon átnyúló állandó kapcsolattartását. A CD vásárlásával mindenki hozzájárul ehhez és támogatja zenei kultúránk megőrzését és közönséghez juttatását, mert e CD árából 2000 Ft a HTMZ Alapba kerül. A CD vásárláson kívül támogatásra egész évben számítanak, hiszen a CD adományozást és a jótékonysági koncertsorozatot évente megismétlik. Adományaikat, támogatásukat a következő címre küldhetik: Stereo Kft. – 1114 Budapest Bartók Béla út 59., MKB 10300002-20353245-00003285

Munkájukat szívesen végzik, de véges anyagi forrásaik miatt támogatásra szorulnak, ezért jelszavuk: Segítsetek, hogy segíthessünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.