Jazz/World

Megjelent a Határon túli magyarok zenéje CD

2007.10.16. 00:00
Ajánlom
A kiadványon a Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely, a Kerekes együttes, a Tímár testvérek, Demeter Erika, a Vujicsics, a Söndörgő együttes, Bakos Árpád, Pálfi Ervin, Pál Lajos és zenekara, a Kormorán, Dongó, Ivánovics Tünde, Rozsdamaró és a Misztrál együttes zenél.

A "Határon Túli Magyarok Zenéje" koncerteket azért indította el 2001-ben a Stereo Kft., mert úgy gondolták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerik. Ezért meghívták őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal.

A szervezők 2003-ban a Zeneakadémián bejelentették, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. A felhíváshoz sok lemezkiadó csatlakozott és egy-egy református könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthatták útjára a zenetárat – ez azt jelenti, hogy összességében 1800 CD-t adományoztak a négy városnak az ügyhöz társult kiadókkal, kb. 6 millió Ft értékben.

2005-ben folytatódott a kezdeményezés és november 16-án a Thália Színházban megrendezték a "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" gálakoncertet, amely az "Öt koncert – Öt ország – Egy nemzet" sorozat ünnepi nyitókoncertje volt. Ezt követően a téli hónapokban került sor Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán arra a négy koncertre, amelynek keretében átadták a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Az idei koncertsorozat végleges álomásai:
november 11. 16:00 (Révkomárom); km.: Agócs Gergely, Bástya Citerazenekar, Flótás együttes
november 23. 19:00 (Beregszász); km.: Misztrál együttes.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők igyekeznek hagyományt teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

A Határon Túli Magyarok Zenéje (HMTZ) koncertsorozatból idén dupla CD-t adtak ki, és az eladásból származó bevételből egy Alapot működtetnek. Ennek feladata a határon túli magyar zenészek itteni és a hazai zenészek határon túli koncertjeinek rendszeres támogatása. Így kívánják segíteni a zenészek egymás közti és közönséggel történő, határokon átnyúló állandó kapcsolattartását. A CD vásárlásával mindenki hozzájárul ehhez és támogatja zenei kultúránk megőrzését és közönséghez juttatását, mert e CD árából 2000 Ft a HTMZ Alapba kerül. A CD vásárláson kívül támogatásra egész évben számítanak, hiszen a CD adományozást és a jótékonysági koncertsorozatot évente megismétlik. Adományaikat, támogatásukat a következő címre küldhetik: Stereo Kft. – 1114 Budapest Bartók Béla út 59., MKB 10300002-20353245-00003285

Munkájukat szívesen végzik, de véges anyagi forrásaik miatt támogatásra szorulnak, ezért jelszavuk: Segítsetek, hogy segíthessünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.