Jazz/World

Megjelent a Jason Lindner Big Band új lemeze

2007.08.29. 00:00
Ajánlom
Live at the Jazz Gallery címmel került boltokba augusztus 28-án Jason Lindner amerikai jazz-zongorista és zeneszerző dupla albuma az Anzic Records gondozásában. Az együttes tagjai New York fiatal jazz muzsikusainak legjavából kerültek ki, az eredmény pedig lenyűgöző.

A dupla album egy 2005 őszén adott koncert felvétele, amely a Jazz Galleryben, számos előadó kedvenc helyszínén hangzott el: Manhattan egyik kisebb, intim jazz klubjáról van szó, egy non-profit zenei központról, ahol a közönség is rendszerint zenészekből áll, így számos együttes itt mutatja be új kísérleteit, szerzeményeit. Ennek megfelelően a lemez különlegesen kreatív, energikus, modern hangzást ígér, változatos hangulatokkal és stíluselemekkel, a legkiválóbb előadók új generációjának tolmácsolásában. Jason Lindner a kilencvenes évek közepe óta meghatározó alakja New York jazz szcénájának, számos formációban játszik, nem csupán előadóként, hanem komponistaként is elismert.

A Big Bandbe tizenkét kiváló muzsikust gyűjtött össze, a tradicionális, az egyes hangszereket kiemelő hangzás helyett az előadók interakciójára helyezi a hangsúlyt, gyakran találkozhatunk közös szólókkal, spontán megoldásokkal. Érdemes végignézni a névsort, hiszen önállóan is sikeres zenészekről van szó: Omer Avital (bőgő), Eric McPherson (dob), Miguel Zenon (altszaxofon), Jay Collins (tenor- és szopránszaxofon, fuvola, ének), Anat Cohen (tenorszaxofon, klarinét), Chris Karlic (baritonszaxofon, basszusklarinét), Duane Eubanks (trombita), Avishai Cohen (trombita), Joe Fiedler (harsona), Dana Leong (harsona), Rafi Malkiel (harsona) és Yosvany Terry Cabrera (szaxofon, chekere).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.