Jazz/World

Megjelent Juhász Gábor és Gyémánt Bálint duólemeze

2012.01.12. 09:45
Ajánlom
A két gitárművész kilenc számot tartalmazó új albuma a Budapest címet kapta.

„Már több mint húsz éve budapesti vagyok, történetem van itt. Sőt, hosszú történeteim. Szeretem a Városliget nyugalmát, a fürdőket, a romkocsmák nyüzsgését, a budai hegyek hullámzását" - vallja a lemezről Juhász Gábor, aki egyben alkotó- és előadótársa, Gyémánt Bálint fővároshoz fűződő történeteinek egyik kulcsfigurája is. Gyémánt ugyanis Juhász Gábor tanítványaként, az ő hatására lett jazz-muzsikus.

Juhász Gábor 1968-ban született, Pécsett járt általános iskolába és gimnáziumba, ott nőtt fel a bátyjával együtt, aki a szüleihez hasonlóan mérnök lett. Édesanyja észt, ez a tény, hogy Juhász Gábor félig észt, illetve az, hogy vidéki volt, a saját bevallása szerint egyre fontosabb a számára. 1988 óta él Budapesten, akkortól tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán, Babos Gyula növendékeként; majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Sok mindenkivel zenélt két évtized alatt, de egy ideje a saját útját járja, a saját gondolatait, érzelmeit szeretné zenében visszaadni. Tanít és koncerteket ad, a lemezeket tartja a legmaradandóbb alkotásainak. 2002-ben Juhász Gábor nyerte a Gramofon két nagydíja közül a Gramofon Jazz Díjat, 2009-ben pedig AEGON társdíjas lett harmadik szerzői lemezének megjelenésével szinte egyidőben.

Gyémánt Bálint 1983-ban született, először klasszikus zenét tanult, de érdeklődött a jazz iránt is, ezért megkereste a Postás Zeneiskolában Juhász Gábort, akinek két évig volt a növendéke. Az érettségi után a Kőbányai Zenei Stúdió két éve következett, majd 2004-ben fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) jazz tanszékére. 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert az oslói Norwegian Academy of Music intézményébe, a Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként. 2008-ban szerezte meg diplomáját a Liszt Akadémián. Azóta hazai és nemzetközi koncertek, fesztiválok, klubok aktív, rendszeres fellépője, és olyan hazai kiválóságok hívják vendégükként, mint Harcsa Veronika, vagy a Transform Quintet.

A Budapest című lemezen szerepel mindkét gitáros egy-egy budapesten keletkezett jelentős kompozíciója (New Folder, Hope), valamint több, a város egy-egy jellegzetes részét (Városliget, Dorottya utca) megidéző új szám. Továbbá két témába vágó Cseh Tamás- átdolgozás (Budapest, Születtem Magyarországon), és Budapest-ihlette improvizációk is helyett kaptak a lemezen - utóbbiakból nem sokkal a stúdiómunkálatok megkezdése előtt,  2011. szeptemberében adtak ízelítőt a Fogasház Jazzfogócska sorozatában. Az estről szerencsére videófelvétel is készült:

A Hunnia Records gondozásában megjelent korong bemutatója május 3-án lesz a Budapest Jazz Clubban, addig is keressék a két gitárossal készülő interjúnkat és a napokon belül a boltok polcaira kerülő lemezzel kapcsolatos játékunkat a Fidelio.hu jazz rovatában!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.