Jazz/World

Megjelent Kiss Gy. László új lemeze

2014.12.01. 15:57
Ajánlom
Kiss Gy. László, Magyarország egyik legelismertebb klarinétművésze új lemezt jelentetett meg. Azt már megszokhattuk tőle, hogy nem klarinéton, hanem tárogatón játszik, de most fordul elő először, hogy a lemezanyag jó részét nem klasszikus kortárs zene, hanem népzene teszi ki.

Régóta célkitűzése a művésznek, hogy a tárogatót magas szinten mutassa be, és hogy visszahelyezze a hangszert a színpadra. Kortárs zeneszerzőink mintegy 60 darabot írtak neki, a felkérések folyamatosan a hangszer határait feszegetik. A művész a kortárs kalandozások mellett kíváncsisággal fordult a tárogató eredeti szerepe felé is, népzenei forrásokban is keresve a hangszer értékeit.

A legújabb album kizárólag ilyen alapokon nyugszik, Lajtha László múlt század közepi, dunántúli gyűjtéseit veszi alapul. Amellett, hogy az eredeti felvételek hangulatát meg szeretné tartani, a kiválasztott darabok egy-egy prímás játékán alapulnak, akiknek személye külön is érdekes. Egyikük a soproni Tendl Pál, aki cimbalmosként volt zenekarvezető. A kitűnő szólista nagyapja klarinétos volt, és alighanem ennek is köszönhető, hogy Tendl Pál jó néhány fúvós darabot is repertoárján tartott. A szombathelyi Csejtei István pozsonyi származású hegedűs volt, és csakúgy mint Tendl Pál, a városi igények mellett a falusi hagyományokat is jól ismerte. Az Erdélyből Dunántúlra vetődött cigányprímás, Buházi Zoltán, miután a fél Balkánt bejárta, sőt még Isztambulban is muzsikált, a második világháború után Kőszegen telepedett le, és Lajtha László kérésére egy sor erdélyinek mondott darabot is hangszalagra rögzített. A Dunántúli muzsikusok felvételei alapján készült lemez a Kapuvári séta címet kapta, egyrészt a vegyes városi és falusi hagyományra építkező repertoár, másrészt a Kiss Gy. László büszkén vállalt származása miatt.

Az albumot az ősz folyamán több helyen is bemutatja Kiss Gy. László. Részletek hallhatók a Világraszóló fesztiválon november 29-én, a Müpában, illetve a lemezbemutatók december 6-án a Csillaghegyi Kulturális Központban, december 14-én pedig a Térszínházban lesznek. A lemezen Kiss Gy. László mellett Árendás Péter brácsán, Lelkes András nagybőgőn, Km. Balogh Kálmán pedig cimbalmon működik közre.

"Kiss Gy. László a magyar fúvós előadó-művészet kivételes képviselője. Klarinétosként egyike a legkiválóbbaknak, s a hangszercsalád minden tagján - a magas Esz-klarinéttól a basszusklarinétig és a basszetkürtig - egyként virtuóz játékos és míves muzsikus. Szaxofonon is elsőrangú versenymű-szólista és kamarazenész, amit pedig a tárogató érdekében kifejt, korszakos jelentőséggel bír. A tárogató egyike zenetörténetünk hangszer-specifikumainak. Olyannyira "magyar hangszer", hogy neve sincs idegen nyelven, mindenütt a tárogató az alapja elnevezésének. A tárogatónak voltak és vannak jeles művelői e hazában, de Kiss Gy. László többet tesz náluk. Nem egyszerűen ébren tartja a hangszer hagyományát, nem csupán adaptálja rá klasszikusok mesterműveit, hanem repertoárt épít. Kortárs zeneszerzőket buzdít az instrumentum szólisztikus, kamarazenei illetve versenymű szólóhangszereként való használatával történő komponálásra, s e műveket hangversenyen mutatja be, hangfelvételen rögzíti. Az általa felkért komponisták között van, aki népi indíttatású muzsikát komponál, van hagyományosabb hangú illetve úttörőbb beállítottságú szerző, tehát a Kiss Gy. László inspirációjára keletkező tárogatóirodalom nagyon széles horizontú, nem egysíkú, hanem meglehetősen színes, a hangszert széleskörűen mutatja meg, zenei képességeit a tradícióhoz képest jelentősen tágítja." - mondta Hollós Máté a Liszt-díjas művészről, a Budapesti Fesztiválzenekar egykori klarinétosáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.