Jazz/World

Megjelent Kiss Gy. László új lemeze

2014.12.01. 15:57
Ajánlom
Kiss Gy. László, Magyarország egyik legelismertebb klarinétművésze új lemezt jelentetett meg. Azt már megszokhattuk tőle, hogy nem klarinéton, hanem tárogatón játszik, de most fordul elő először, hogy a lemezanyag jó részét nem klasszikus kortárs zene, hanem népzene teszi ki.

Régóta célkitűzése a művésznek, hogy a tárogatót magas szinten mutassa be, és hogy visszahelyezze a hangszert a színpadra. Kortárs zeneszerzőink mintegy 60 darabot írtak neki, a felkérések folyamatosan a hangszer határait feszegetik. A művész a kortárs kalandozások mellett kíváncsisággal fordult a tárogató eredeti szerepe felé is, népzenei forrásokban is keresve a hangszer értékeit.

A legújabb album kizárólag ilyen alapokon nyugszik, Lajtha László múlt század közepi, dunántúli gyűjtéseit veszi alapul. Amellett, hogy az eredeti felvételek hangulatát meg szeretné tartani, a kiválasztott darabok egy-egy prímás játékán alapulnak, akiknek személye külön is érdekes. Egyikük a soproni Tendl Pál, aki cimbalmosként volt zenekarvezető. A kitűnő szólista nagyapja klarinétos volt, és alighanem ennek is köszönhető, hogy Tendl Pál jó néhány fúvós darabot is repertoárján tartott. A szombathelyi Csejtei István pozsonyi származású hegedűs volt, és csakúgy mint Tendl Pál, a városi igények mellett a falusi hagyományokat is jól ismerte. Az Erdélyből Dunántúlra vetődött cigányprímás, Buházi Zoltán, miután a fél Balkánt bejárta, sőt még Isztambulban is muzsikált, a második világháború után Kőszegen telepedett le, és Lajtha László kérésére egy sor erdélyinek mondott darabot is hangszalagra rögzített. A Dunántúli muzsikusok felvételei alapján készült lemez a Kapuvári séta címet kapta, egyrészt a vegyes városi és falusi hagyományra építkező repertoár, másrészt a Kiss Gy. László büszkén vállalt származása miatt.

Az albumot az ősz folyamán több helyen is bemutatja Kiss Gy. László. Részletek hallhatók a Világraszóló fesztiválon november 29-én, a Müpában, illetve a lemezbemutatók december 6-án a Csillaghegyi Kulturális Központban, december 14-én pedig a Térszínházban lesznek. A lemezen Kiss Gy. László mellett Árendás Péter brácsán, Lelkes András nagybőgőn, Km. Balogh Kálmán pedig cimbalmon működik közre.

"Kiss Gy. László a magyar fúvós előadó-művészet kivételes képviselője. Klarinétosként egyike a legkiválóbbaknak, s a hangszercsalád minden tagján - a magas Esz-klarinéttól a basszusklarinétig és a basszetkürtig - egyként virtuóz játékos és míves muzsikus. Szaxofonon is elsőrangú versenymű-szólista és kamarazenész, amit pedig a tárogató érdekében kifejt, korszakos jelentőséggel bír. A tárogató egyike zenetörténetünk hangszer-specifikumainak. Olyannyira "magyar hangszer", hogy neve sincs idegen nyelven, mindenütt a tárogató az alapja elnevezésének. A tárogatónak voltak és vannak jeles művelői e hazában, de Kiss Gy. László többet tesz náluk. Nem egyszerűen ébren tartja a hangszer hagyományát, nem csupán adaptálja rá klasszikusok mesterműveit, hanem repertoárt épít. Kortárs zeneszerzőket buzdít az instrumentum szólisztikus, kamarazenei illetve versenymű szólóhangszereként való használatával történő komponálásra, s e műveket hangversenyen mutatja be, hangfelvételen rögzíti. Az általa felkért komponisták között van, aki népi indíttatású muzsikát komponál, van hagyományosabb hangú illetve úttörőbb beállítottságú szerző, tehát a Kiss Gy. László inspirációjára keletkező tárogatóirodalom nagyon széles horizontú, nem egysíkú, hanem meglehetősen színes, a hangszert széleskörűen mutatja meg, zenei képességeit a tradícióhoz képest jelentősen tágítja." - mondta Hollós Máté a Liszt-díjas művészről, a Budapesti Fesztiválzenekar egykori klarinétosáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Pharoah Sanders legendás szaxofonos

A spirituális jazzmozgalom kulcsfiguráját 81 éves korában érte a halál – adta hírül a Pitchfork a Luaka Bop lemezkiadóra hivatkozva.
Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.
Jazz/World ajánló

A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át – Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.
Jazz/World ajánló

Fesztivált rendez a Muzsikás együttes – október elején a Fonóban és a Zeneakadémián is várják a közönséget

A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. A frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon október 6. és 8. között várják az érdeklődőket számos helyszínen, többek között a Zeneakadémián és a Fonóban.