Jazz/World

Megjelentek a Szőke-Barcza házaspár új lemezei

2012.03.03. 13:37
Ajánlom
Garden of Myths és Inner Blaze: két lemez, két kiadó, átfedéssel az előadók és a szerzők között. Hallgassanak bele mindkét albumba!

A korongokról hamarosan részletesen is beszámolunk, addig is jöjjenek a tények: Barcza Horváth József Garden of Myths, azaz Mítoszok kertje című első szerzői lemeze a Fonó kiadásában jelent meg. A nyolc szám - köztük egy Arnold Schönbergnek és egy Szőke Nikinek dedikált dallal - mindegyikét a klasszikus zenészként indult kiváló bőgős írta. A lemez közreműködői a Barcza Congressio muzsikusai, azaz Bolla Gábor (szaxofon, klarinét), Fenyvesi Márton (gitár) és Mohay András (dob). A lemez hangulatából és zenéjéből ízelítőt kínál az alábbi videó:

Szőke Nikoletta Inner Blaze, azaz Belső láng című korongja az énekesnő Japán portfóliójának legújabb darabja. A 12 dal között Barcza Horváth József- és Oláh Szabolcs-szerzemények mellett örökzöldek is szerepelnek, az előadók pedig a Garden of Myths közreműködői, Lakatos Róberttel (zongora) és természetesen az énekesnővel kiegészülve. Az Atelier Sawano kiadásában megjelent lemez itthon csak koncerteken lesz kapható, így például az április 20-án esedékes, a Budapest Jazz Clubban tartandó lemezbemutató koncerten. A türelmetleneknek már most elárulhatjuk: néhány nap múlva indul a Fidelio játéka, melyen három CD lehet a rajongóké.

Bár a két lemez egyidejű megjelenése talán nem volt szándékos, véletlennek semmiképpen sem neveznénk, hiszen Szőke Nikoletta és Barcza Horváth József pályafutása a párhuzamosnál is szorosabb. A bőgős zeneakadémiai diplomájának megszerzése után ismerkedett meg leendő feleségével, akinek egy ösztöndíjas koncerten éppen akkor volt élete első nyilvános fellépése. Megismerkedésük és családjuk titkairól, közös projektjeikről 2011 tavaszán kérdeztük őket. Akkor így nyilatkoztak a Fideliónak:

Barcza Horváth József: "Az én zenekarom egész más, mint Niki produkciója, amiben játszom. Amikor az övét csináljuk, én ott sideman vagyok, de nemcsak sideman, hanem producer is, mert sok mindent együtt találunk ki. Megbeszéljük a dolgokat, ahogy a kvartett többi tagjával is. A fő szempont ilyenkor nem az, hogy én megmutassam magam, hanem hogy neki mi a jó, az ő egyéniségéhez milyen produkció illik. Hogyan kell azt számot úgy alakítani, hogy abban jól érezze magát. Ő a főszereplő, ez így működik. Sok tippet adok neki, de ő mondja meg, hogy mit akar csinálni. Az embernek tudnia kell a helyét mindenféle zenei helyzetben."

Szőke Nikoletta: "Nincs okom panaszra, mert ha a saját dolgomat csináljuk, akkor nekem Józsi és a zenekari tagok mindent megtesznek. Tulajdonképpen a fiúk szeme láttára értem énekesnővé, velük kezdtem el az egészet. Viszont amikor Józsi a saját dolgait csinálja, abba nem szólok bele. Akármit csinál, nyitottan kezelem és érdeklődéssel várom az új dolgait. Kíváncsi vagyok, de nem szólok bele."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.
Jazz/World interjú

Dés László: „Építsük meg saját piramisainkat!"

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeknek teszünk fel kérdéseket. Elsőként Dés Lászlót kérdeztük arról, hogy mivel tölti az idejét, hogy bírja a bezártságot, és mit tanácsol a következő hetekre.