Jazz/World

Megkezdődött a Mediawave

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött a Mediawave nemzetközi film- és zenei fesztivál Győrött. 60 filmet vetítenek a versenyprogramban, a muzsika kedvelőinek pedig jazz és etno zene szól május 6-áig a rendezvényeken.

Másfajta kapcsolat - hirdetik angolul a plakátok és valóban a programsorozat már több szempontból is bizonyította a kultúra határok nélküliségét. Idén például öt ország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország csaknem 30 településén lesznek Mediawave rendezvények. A programsorozat egyik erőssége a filmes megmérettetés, amelyre idén mintegy 800 alkotás érkezett a világ minden tájáról. Ebből az előszűri döntése alapján körülbelül hatvanat vetítenek le a versenyprogramban.

- Ez egy filmes és zenei fesztivál. A zenei fesztivál-kínálatba fókuszálunk a jazzre és az etno improvizatív zenékre – mondta Durz György, a Mediawave Alapítvány elnöke. Már harmadik éve egy zenei workshopot működtet egy William Parker nevű bőgős Hamid Drake dobossal kiegészülve, aki a chicagói jazzlapok szerint az év dobosa volt például. Ők külön formációban is játszanak. De kiemelkedő a holland kvintett, illetve a Mark Tribot triója, ezek a világsztárok.

A megnyitón átadták a Párhuzamos Kultúráért díjakat is, amelyeket idén olyan alkotók vehettek át, mint például Hamid Drake amerikai jazz muzsikus, Györgyfalvai Katalin néptáncos koreográfus és posztumusz díjat kapott a nemrég elhunyt Halász Péter rendező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.