Jazz/World

Megkezdődött a Mediawave

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött a Mediawave nemzetközi film- és zenei fesztivál Győrött. 60 filmet vetítenek a versenyprogramban, a muzsika kedvelőinek pedig jazz és etno zene szól május 6-áig a rendezvényeken.

Másfajta kapcsolat - hirdetik angolul a plakátok és valóban a programsorozat már több szempontból is bizonyította a kultúra határok nélküliségét. Idén például öt ország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország csaknem 30 településén lesznek Mediawave rendezvények. A programsorozat egyik erőssége a filmes megmérettetés, amelyre idén mintegy 800 alkotás érkezett a világ minden tájáról. Ebből az előszűri döntése alapján körülbelül hatvanat vetítenek le a versenyprogramban.

- Ez egy filmes és zenei fesztivál. A zenei fesztivál-kínálatba fókuszálunk a jazzre és az etno improvizatív zenékre – mondta Durz György, a Mediawave Alapítvány elnöke. Már harmadik éve egy zenei workshopot működtet egy William Parker nevű bőgős Hamid Drake dobossal kiegészülve, aki a chicagói jazzlapok szerint az év dobosa volt például. Ők külön formációban is játszanak. De kiemelkedő a holland kvintett, illetve a Mark Tribot triója, ezek a világsztárok.

A megnyitón átadták a Párhuzamos Kultúráért díjakat is, amelyeket idén olyan alkotók vehettek át, mint például Hamid Drake amerikai jazz muzsikus, Györgyfalvai Katalin néptáncos koreográfus és posztumusz díjat kapott a nemrég elhunyt Halász Péter rendező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.