Jazz/World

Megnyílt a MesterPorta

2006.01.23. 00:00
Ajánlom
Új népművészeti, népzenei üzlet és galéria nyílt a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás közreműködésével.

A MesterPorta galéria azzal a céllal jött létre, hogy a népművészeti mozgalom három évtizedének eredményeit a nagyközönség számára nap mint nap elérhetővé tegye. Az üzletben megtalálhatóak a legjobb hazai kézműves mesterek alkotásai, valamint egy zenei részleg lemezekkel, képeslapokkal, térképekkel, fotókkal, könyvekkel. Az antikvár részleg régi népzenei felvételekkel és ritkaságnak mondható folklórdokumentumokkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

A MesterPorta ugyanakkor állandó referenciahelynek is számít, ahol folyamatosan találkozhatnak a vásárlók és az alkotók. Az éves nagyszabású kézműves vásáron, illetve a szintén hagyományos karácsonyi kirakodóvásáron kívül most lehetőség nyílik arra, hogy a közönség egész évben hozzájuthasson a zsűrizett, védjeggyel ellátott munkákhoz. A galéria megnyitása után további cél, hogy régiónként is kialakuljanak komplex helyszínek, ahol a népi kultúra, a népművészet különböző ágai bemutatkozhatnak, jelen lehetnek a mindennapokban.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének jelenleg több mint 3200 tagja van Magyarországról, a Vajdaságból és Erdélyből, s a tervek szerint a márciusi magyar-magyar népi kézműves találkozó után felvidéki és kárpátaljai mestereket tagjai között köszönthet majd.

Nyár elejétől a hangulatos, stílusosan berendezett bolt előterében a Folkturizmus Program keretén belül a látogatók interaktív CD-Rom segítségével tervezhetik meg programjaikat s válogathatnak a termékek közül.

(MesterPorta – 1011 Budapest, Corvin tér 7.; tel.: (1) 486-1189; web: www.mesterporta.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.