Jazz/World

Megszólaltak a Misztikus álmok

2007.02.22. 00:00
Ajánlom
Pénteken este a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla volt a vendége a Művészetek Palotájának. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényelte.

Az általa népszerűsített fúziós jazz, cigánymusical, rock-opera, balettzene és gipsy jazz műfajok színes forgataga jellemzi a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát. A gyermekként klasszikus muzsikusnak készülő zongoristát annak idején a gitáros Kovács Andor és a legendás nagybőgős, Pege Aladár "térítette el" más műfaj felé, és segítette, hogy megnyíljanak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui. A Bach-, Bartók-, Stravinsky-, Schönberg- és Webern-rajongó Szakcsi Lakatos Béla, aki egyébként a klasszikus zene többi mesteréhez is vonzódik, 1989-ben vette először lemezre a Misztikus álmok (Mystic Dreams) című produkciót. Ebben a szóló zongoráé a főszerep.

Az est első felében saját, "GRP-korszakának" varázslatos atmoszférájú szerzeményei csendültek fel. Az est második részében elhangzó Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyt 2002 óta itthon is többször játszotta különböző szimfonikus zenekarok kíséretével. Az előadás érdekessége volt, hogy a Mozart által előírt kadenciákban, ahol a művészeknek improvizálni kellene, Szakcsi saját jazz-improvizációit játszotta.

(2007. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Mozarttól a Misztikus álmokig - Szakcsi Lakatos Béla klasszikus és jazzestje ; km.: Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.