Jazz/World

Megszólaltak a Misztikus álmok

2007.02.22. 00:00
Ajánlom
Pénteken este a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla volt a vendége a Művészetek Palotájának. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényelte.

Az általa népszerűsített fúziós jazz, cigánymusical, rock-opera, balettzene és gipsy jazz műfajok színes forgataga jellemzi a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát. A gyermekként klasszikus muzsikusnak készülő zongoristát annak idején a gitáros Kovács Andor és a legendás nagybőgős, Pege Aladár "térítette el" más műfaj felé, és segítette, hogy megnyíljanak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui. A Bach-, Bartók-, Stravinsky-, Schönberg- és Webern-rajongó Szakcsi Lakatos Béla, aki egyébként a klasszikus zene többi mesteréhez is vonzódik, 1989-ben vette először lemezre a Misztikus álmok (Mystic Dreams) című produkciót. Ebben a szóló zongoráé a főszerep.

Az est első felében saját, "GRP-korszakának" varázslatos atmoszférájú szerzeményei csendültek fel. Az est második részében elhangzó Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyt 2002 óta itthon is többször játszotta különböző szimfonikus zenekarok kíséretével. Az előadás érdekessége volt, hogy a Mozart által előírt kadenciákban, ahol a művészeknek improvizálni kellene, Szakcsi saját jazz-improvizációit játszotta.

(2007. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Mozarttól a Misztikus álmokig - Szakcsi Lakatos Béla klasszikus és jazzestje ; km.: Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.