Jazz/World

Megszólaltak a Misztikus álmok

2007.02.22. 00:00
Ajánlom
Pénteken este a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla volt a vendége a Művészetek Palotájának. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényelte.

Az általa népszerűsített fúziós jazz, cigánymusical, rock-opera, balettzene és gipsy jazz műfajok színes forgataga jellemzi a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát. A gyermekként klasszikus muzsikusnak készülő zongoristát annak idején a gitáros Kovács Andor és a legendás nagybőgős, Pege Aladár "térítette el" más műfaj felé, és segítette, hogy megnyíljanak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui. A Bach-, Bartók-, Stravinsky-, Schönberg- és Webern-rajongó Szakcsi Lakatos Béla, aki egyébként a klasszikus zene többi mesteréhez is vonzódik, 1989-ben vette először lemezre a Misztikus álmok (Mystic Dreams) című produkciót. Ebben a szóló zongoráé a főszerep.

Az est első felében saját, "GRP-korszakának" varázslatos atmoszférájú szerzeményei csendültek fel. Az est második részében elhangzó Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyt 2002 óta itthon is többször játszotta különböző szimfonikus zenekarok kíséretével. Az előadás érdekessége volt, hogy a Mozart által előírt kadenciákban, ahol a művészeknek improvizálni kellene, Szakcsi saját jazz-improvizációit játszotta.

(2007. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Mozarttól a Misztikus álmokig - Szakcsi Lakatos Béla klasszikus és jazzestje ; km.: Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.