Jazz/World

Megvan a Womex szakmai kiválósági díjasa

2015.09.14. 15:40
Ajánlom
Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei Womex szakmai kiválósági díját, amelyet október 25-én adnak át a budapesti világzenei expón a Müpában.

A Womexet szervező Piranha Arts ezzel is megerősítette elköteleződését amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A szervezők célja, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, amelynek először ad Magyarország otthont.

Október 21. és 25. között Budapest a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a Womexnek a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A Womex15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek delegáltak.

Ramin Sadighi 

Ramin Sadighi  (Fotó/Forrás: Norient.com)

A magyar főváros az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, a kommüniké szerint ez a kérdés a Womex-küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. "Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk. Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A Womex hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik - mint ahogy a globális közösségre is a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, amelyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy ötven ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor" - szögezte le Alexander Walter, a Womex igazgatója.

A Womex hagyományosan több díjat is átad a világzenei színtér legjelentősebb képviselőinek. A szakmai kiválósági díjat kiérdemlő Ramin Sadighi a Hermes Records alapítója, aki - mint a közlemény kiemeli - fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision. Sadighi részt vesz a budapesti Womex október 24-i szombati ülésen.

Az WMCE-n, a világzene európai listáján 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a német Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek, így a Womex14 kiadói díj nyertese, a Glitterbeat idén másodszor kapja meg az elismerést. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki. A idei Womex-díjátadó október 25-én vasárnap lesz a Müpában.

A Womexen olyan szereplők vonulnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból. Idén visszatérő téma lesz mások mellett a világkereskedelmi fórum, a világzene és a dzsessz képviselői közötti együttműködés, az átfogó zenei hálózat, illetve a női részvétel a zeneiparban. A prezentációk témái között találjuk Latin-Amerikát, és egy menekültekért létrejött rádiós projektet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?