Jazz/World

Megvan a Womex szakmai kiválósági díjasa

2015.09.14. 15:40
Ajánlom
Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei Womex szakmai kiválósági díját, amelyet október 25-én adnak át a budapesti világzenei expón a Müpában.

A Womexet szervező Piranha Arts ezzel is megerősítette elköteleződését amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A szervezők célja, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, amelynek először ad Magyarország otthont.

Október 21. és 25. között Budapest a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a Womexnek a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A Womex15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek delegáltak.

Ramin Sadighi 

Ramin Sadighi  (Fotó/Forrás: Norient.com)

A magyar főváros az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, a kommüniké szerint ez a kérdés a Womex-küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. "Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk. Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A Womex hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik - mint ahogy a globális közösségre is a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, amelyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy ötven ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor" - szögezte le Alexander Walter, a Womex igazgatója.

A Womex hagyományosan több díjat is átad a világzenei színtér legjelentősebb képviselőinek. A szakmai kiválósági díjat kiérdemlő Ramin Sadighi a Hermes Records alapítója, aki - mint a közlemény kiemeli - fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision. Sadighi részt vesz a budapesti Womex október 24-i szombati ülésen.

Az WMCE-n, a világzene európai listáján 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a német Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek, így a Womex14 kiadói díj nyertese, a Glitterbeat idén másodszor kapja meg az elismerést. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki. A idei Womex-díjátadó október 25-én vasárnap lesz a Müpában.

A Womexen olyan szereplők vonulnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból. Idén visszatérő téma lesz mások mellett a világkereskedelmi fórum, a világzene és a dzsessz képviselői közötti együttműködés, az átfogó zenei hálózat, illetve a női részvétel a zeneiparban. A prezentációk témái között találjuk Latin-Amerikát, és egy menekültekért létrejött rádiós projektet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A kortárs komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kertész Mihály élete feszes swingben lüktet – Interjú Subicz Gáborral

Subicz Gábor első nagyjátékfilmes zeneszerzői munkája a Kertész Mihályról szóló Curtiz, amelyhez nagyszabású jazz bigband zenét komponált. A Casablanca forgatását megidéző filmben hangsúlyos szerephez jut a zene. Emellett az év végén megjelenő Subtones lemezről is faggattuk őt.
Jazz/World portré

70 éves Bruce Springsteen, a "Főnök"

Bruce Springsteen Oscar- és Grammy-díjas amerikai énekes, gitáros, zeneszerző szeptember 23-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Társrendezőként jegyzi legújabb albumának filmváltozatát, a Western Stars októbertől kerül forgalmazásba.
Jazz/World ajánló

Zeneszerzőknek szóló big band akadémiát indít a MAO

A Modern Art Orchestra elindítja MAO Master Class Programját, melynek során olyan szerzők big bandre írt műveit mutatják be, akiktől még nem játszottak darabot. Az akadémia munkafolyamataiba pedig mi is bepillantást nyerhetünk.
Jazz/World interjú

"Nem élhetünk a természettől elszigetelten" - Interjú a máltai Tribali zenekarral

Hatalmas népszerűségnek örvend itthon a pszichedelikus cross-over örömzenét játszó Tribali zenekar, akik legközelebb szeptember 28-án lépnek fel a Dürer Kertben. A zenekar alapítótagja, a didgeridoo-n és dorombon is játszó énekes, Nik x Conti válaszolt kérdéseinkre.
Jazz/World ajánló

Jazztől és bortól fog pezsegni Szentendre

A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren rendezik meg szeptember 27. és 29-e között a hetedik Jazz- és Bornapokat, ahol az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek és jazz koncertek várják az érdeklődőket