Jazz/World

Megvan a Womex szakmai kiválósági díjasa

2015.09.14. 15:40
Ajánlom
Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei Womex szakmai kiválósági díját, amelyet október 25-én adnak át a budapesti világzenei expón a Müpában.

A Womexet szervező Piranha Arts ezzel is megerősítette elköteleződését amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A szervezők célja, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, amelynek először ad Magyarország otthont.

Október 21. és 25. között Budapest a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a Womexnek a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A Womex15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek delegáltak.

Ramin Sadighi 

Ramin Sadighi  (Fotó/Forrás: Norient.com)

A magyar főváros az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, a kommüniké szerint ez a kérdés a Womex-küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. "Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk. Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A Womex hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik - mint ahogy a globális közösségre is a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, amelyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy ötven ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor" - szögezte le Alexander Walter, a Womex igazgatója.

A Womex hagyományosan több díjat is átad a világzenei színtér legjelentősebb képviselőinek. A szakmai kiválósági díjat kiérdemlő Ramin Sadighi a Hermes Records alapítója, aki - mint a közlemény kiemeli - fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision. Sadighi részt vesz a budapesti Womex október 24-i szombati ülésen.

Az WMCE-n, a világzene európai listáján 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a német Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek, így a Womex14 kiadói díj nyertese, a Glitterbeat idén másodszor kapja meg az elismerést. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki. A idei Womex-díjátadó október 25-én vasárnap lesz a Müpában.

A Womexen olyan szereplők vonulnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból. Idén visszatérő téma lesz mások mellett a világkereskedelmi fórum, a világzene és a dzsessz képviselői közötti együttműködés, az átfogó zenei hálózat, illetve a női részvétel a zeneiparban. A prezentációk témái között találjuk Latin-Amerikát, és egy menekültekért létrejött rádiós projektet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.