Jazz/World

Megvan a Womex szakmai kiválósági díjasa

2015.09.14. 15:40
Ajánlom
Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei Womex szakmai kiválósági díját, amelyet október 25-én adnak át a budapesti világzenei expón a Müpában.

A Womexet szervező Piranha Arts ezzel is megerősítette elköteleződését amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. A szervezők célja, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, amelynek először ad Magyarország otthont.

Október 21. és 25. között Budapest a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a Womexnek a Piranha Arts és magyarországi partnere, a Hangvető szervezésében. A Womex15-re a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek delegáltak.

Ramin Sadighi 

Ramin Sadighi  (Fotó/Forrás: Norient.com)

A magyar főváros az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, a kommüniké szerint ez a kérdés a Womex-küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. "Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk. Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A Womex hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik - mint ahogy a globális közösségre is a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, amelyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy ötven ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor" - szögezte le Alexander Walter, a Womex igazgatója.

A Womex hagyományosan több díjat is átad a világzenei színtér legjelentősebb képviselőinek. A szakmai kiválósági díjat kiérdemlő Ramin Sadighi a Hermes Records alapítója, aki - mint a közlemény kiemeli - fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision. Sadighi részt vesz a budapesti Womex október 24-i szombati ülésen.

Az WMCE-n, a világzene európai listáján 25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a német Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek, így a Womex14 kiadói díj nyertese, a Glitterbeat idén másodszor kapja meg az elismerést. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki. A idei Womex-díjátadó október 25-én vasárnap lesz a Müpában.

A Womexen olyan szereplők vonulnak fel, akik törekednek a társadalmi változások elérésére a zenén keresztül: promóterek, fesztiválszervezők és helyszínek vezetői különböző műfajokból. Idén visszatérő téma lesz mások mellett a világkereskedelmi fórum, a világzene és a dzsessz képviselői közötti együttműködés, az átfogó zenei hálózat, illetve a női részvétel a zeneiparban. A prezentációk témái között találjuk Latin-Amerikát, és egy menekültekért létrejött rádiós projektet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.