Jazz/World

Menjünk mi is Betlehembe!

2013.12.17. 15:56
Ajánlom
Decemberi délelőttökön gyermekzsivaj tölti be a Hagyományok Háza auláját. Érdeklődő óvódások és iskolások érkeznek, hogy kézműveskedéssel egybekötött adventi komplex foglalkozásokon vegyenek részt. A „Menjünk mi is Betlehembe” című két órás élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás során a téli ünnepkör népszokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, András napjától Vízkeresztig.

A délelőtt első felében rendhagyó néprajzórán vesznek részt a gyerekek, a másik felében kézműves műhelyeinkben gyertyát mártanak és természetes anyagokból, karácsonyfadíszt készítenek, gyékényből csillagot, vagy csuhéangyalkát.

Az őszi mezőgazdasági munkák, lakodalmak, mulatságok időszakát, a kisfarsangot záró Katalin naphoz (november 25.) - a jól ismert időjóslási regula (Ha Katalin kopog, Karácsony locsog) mellett - férjjóslás is kapcsolódott. Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe, hogy karácsonyig kizöldüljön. Ez a katalinág, ami közeli férjhezmenetelt jósol.

András napja (november 30.) az adventi időszak és a disznóvágások kezdete, szintén házasságjósló nap. Ehhez is számos férjjósló praktika (ólomöntés, gombócfőzés) kapcsolódott.

Magunk mögött hagyva november hónapot, Borbála (december 4.), Miklós (december 6.), majd Luca napjához (december 13.) kötődő szokások, hiedelmek és szokáscselekvések különleges világával ismerkedhetnek meg a vendégek. Így tudhatják meg, mi az a katalinág, mi az a borbálaág. Miért főztek a lányok gombócot és hogyan zajlott az ólomöntés András napján? Ki volt láncos Miklós, milyen ijesztő, büntető és adományozó alakoskodók járták a tollfosztókat? Milyen tilalmak kapcsolódtak a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napjához, miért és hogyan készült a lucaszék, miért sarjasztották a lucabúzát, milyen házasságjósló praktikák (gombócfőzés, ólomöntés, lucacédula) és termékenységvarázsló szokások (lucázás, kotyolás) fűződtek ehhez a jeles naphoz, mi az a lucapogácsa, milyen a lucakalendárium, és miben különbözik a hagymakalendáriumtól? A foglalkozás folyamán közös kotyolásra is sor kerül.

Végül egy varázskosárból előkerülnek a karácsonyi asztal kellékei is. Egy szakajtó kosárnyi szalma, karácsonyi abrosz, zöldág, gyertya mellett ételek, búza, dió, alma, méz, fokhagyma, mák is kerül az asztalra, hiszen a szenteste fogyasztott ételeknek, csemegéknek kivétel nélkül szimbolikus-mágikus jelentőségük volt.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.