Jazz/World

Menjünk mi is Betlehembe!

2013.12.17. 15:56
Ajánlom
Decemberi délelőttökön gyermekzsivaj tölti be a Hagyományok Háza auláját. Érdeklődő óvódások és iskolások érkeznek, hogy kézműveskedéssel egybekötött adventi komplex foglalkozásokon vegyenek részt. A „Menjünk mi is Betlehembe” című két órás élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás során a téli ünnepkör népszokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, András napjától Vízkeresztig.

A délelőtt első felében rendhagyó néprajzórán vesznek részt a gyerekek, a másik felében kézműves műhelyeinkben gyertyát mártanak és természetes anyagokból, karácsonyfadíszt készítenek, gyékényből csillagot, vagy csuhéangyalkát.

Az őszi mezőgazdasági munkák, lakodalmak, mulatságok időszakát, a kisfarsangot záró Katalin naphoz (november 25.) - a jól ismert időjóslási regula (Ha Katalin kopog, Karácsony locsog) mellett - férjjóslás is kapcsolódott. Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe, hogy karácsonyig kizöldüljön. Ez a katalinág, ami közeli férjhezmenetelt jósol.

András napja (november 30.) az adventi időszak és a disznóvágások kezdete, szintén házasságjósló nap. Ehhez is számos férjjósló praktika (ólomöntés, gombócfőzés) kapcsolódott.

Magunk mögött hagyva november hónapot, Borbála (december 4.), Miklós (december 6.), majd Luca napjához (december 13.) kötődő szokások, hiedelmek és szokáscselekvések különleges világával ismerkedhetnek meg a vendégek. Így tudhatják meg, mi az a katalinág, mi az a borbálaág. Miért főztek a lányok gombócot és hogyan zajlott az ólomöntés András napján? Ki volt láncos Miklós, milyen ijesztő, büntető és adományozó alakoskodók járták a tollfosztókat? Milyen tilalmak kapcsolódtak a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napjához, miért és hogyan készült a lucaszék, miért sarjasztották a lucabúzát, milyen házasságjósló praktikák (gombócfőzés, ólomöntés, lucacédula) és termékenységvarázsló szokások (lucázás, kotyolás) fűződtek ehhez a jeles naphoz, mi az a lucapogácsa, milyen a lucakalendárium, és miben különbözik a hagymakalendáriumtól? A foglalkozás folyamán közös kotyolásra is sor kerül.

Végül egy varázskosárból előkerülnek a karácsonyi asztal kellékei is. Egy szakajtó kosárnyi szalma, karácsonyi abrosz, zöldág, gyertya mellett ételek, búza, dió, alma, méz, fokhagyma, mák is kerül az asztalra, hiszen a szenteste fogyasztott ételeknek, csemegéknek kivétel nélkül szimbolikus-mágikus jelentőségük volt.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.