Jazz/World

Menjünk mi is Betlehembe!

2013.12.17. 15:56
Ajánlom
Decemberi délelőttökön gyermekzsivaj tölti be a Hagyományok Háza auláját. Érdeklődő óvódások és iskolások érkeznek, hogy kézműveskedéssel egybekötött adventi komplex foglalkozásokon vegyenek részt. A „Menjünk mi is Betlehembe” című két órás élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás során a téli ünnepkör népszokásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, András napjától Vízkeresztig.

A délelőtt első felében rendhagyó néprajzórán vesznek részt a gyerekek, a másik felében kézműves műhelyeinkben gyertyát mártanak és természetes anyagokból, karácsonyfadíszt készítenek, gyékényből csillagot, vagy csuhéangyalkát.

Az őszi mezőgazdasági munkák, lakodalmak, mulatságok időszakát, a kisfarsangot záró Katalin naphoz (november 25.) - a jól ismert időjóslási regula (Ha Katalin kopog, Karácsony locsog) mellett - férjjóslás is kapcsolódott. Sok helyen ezen a napon meggyfagallyat állítanak vízbe, hogy karácsonyig kizöldüljön. Ez a katalinág, ami közeli férjhezmenetelt jósol.

András napja (november 30.) az adventi időszak és a disznóvágások kezdete, szintén házasságjósló nap. Ehhez is számos férjjósló praktika (ólomöntés, gombócfőzés) kapcsolódott.

Magunk mögött hagyva november hónapot, Borbála (december 4.), Miklós (december 6.), majd Luca napjához (december 13.) kötődő szokások, hiedelmek és szokáscselekvések különleges világával ismerkedhetnek meg a vendégek. Így tudhatják meg, mi az a katalinág, mi az a borbálaág. Miért főztek a lányok gombócot és hogyan zajlott az ólomöntés András napján? Ki volt láncos Miklós, milyen ijesztő, büntető és adományozó alakoskodók járták a tollfosztókat? Milyen tilalmak kapcsolódtak a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napjához, miért és hogyan készült a lucaszék, miért sarjasztották a lucabúzát, milyen házasságjósló praktikák (gombócfőzés, ólomöntés, lucacédula) és termékenységvarázsló szokások (lucázás, kotyolás) fűződtek ehhez a jeles naphoz, mi az a lucapogácsa, milyen a lucakalendárium, és miben különbözik a hagymakalendáriumtól? A foglalkozás folyamán közös kotyolásra is sor kerül.

Végül egy varázskosárból előkerülnek a karácsonyi asztal kellékei is. Egy szakajtó kosárnyi szalma, karácsonyi abrosz, zöldág, gyertya mellett ételek, búza, dió, alma, méz, fokhagyma, mák is kerül az asztalra, hiszen a szenteste fogyasztott ételeknek, csemegéknek kivétel nélkül szimbolikus-mágikus jelentőségük volt.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.