Jazz/World

"Mert mibennünk zeng a lélek" – 50 éves a Bartók Táncegyüttes

2008.11.28. 00:00
Ajánlom
2008. november 29-én, szombat délután ünnepi programmal emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról a Bartók Táncegyüttes a Stefánia Palotában.

Az ünnepi program délután két órakor kezdődik az együttes életéről szóló kiállítás megnyitójával. A három órakor kezdődő jubileumi előadásban az együttes korábbi, legsikeresebb koreográfiái mellett az utóbbi évek alkotásaiból tekinthet meg válogatást a közönség. Muzsikál Halmos Béla, a Téka Együttes, a Sebő-együttes és a Tündök zenekar. A műsor után hajnalig tartó mulatsággal vár mindenkit a Bartók Táncegyüttes.

Az 50 éve alakult amatőr táncegyüttes a névadó munkásságát tekintve példának a zene- és tánchagyomány széles körű terjesztését tűzte ki célul. A kezdetekben Bartók Béla, Sári József műveire Molnár István, Vásárhelyi László és Tímár Sándor alkotta koreográfiákat táncolt az együttes. Az időszak fontosabb repertoárdarabjai a Fehér liliomszál, Kezdődik a zsok, Három falu – három tánc. A ’70-es évektől Tímár Sándor az együttesi műhelyben fejleszti ki új táncpedagógiai módszerét. Az új módszer kialakításában, a rögtönzött paraszttánc megismerésében Martin György táncfolklorista volt személyes és szakmai segítője. Az együttesi táncoktatásban kimunkált módszer az alakulóban lévő táncházak tanítási módszerévé is vált. Ettől kezdve a mai napig az együttes legfőbb célkitűzése, hogy a rögtönzött paraszttáncot korszerű színpadi művekben jelenítse meg. Az 1970-es évekből Tímár Sándor legkiemelkedőbb alkotásai a Széki táncok, az Öt legény tánca, a Szlavóniai karikázó, Szatmári táncok. Tímár Sándor részt vett a jubilumi műsorra való felkészülésben, személyesen irányította, segítette több koreográfiája felújítását.

Jelentős koreográfiai alkotásokkal gazdagította az együttes repertoárját Varga Zoltán későbbi művészeti vezető. Kiemelkedő koreográfiái a Skandálás, Keménytelki táncok, Keménytelki férfitáncok, Bonchidai táncok, Zempléni karikázó.

Mindezen jelentős szakmai, együttesi és a táncházmozgalomban elért eredményeket a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének jelentős támogatása tette lehetővé.

1991-től egyesületi formában, önfenntartó módon működik az együttes. 1993-tól 2005-ig Gödöllői Lajos, az együttes egykori igazgatójának támogatásával az Óbudai Művelődési Központban, jelenleg a Budavári Művelődési Házban, a „Bem6”-ban folytatja munkáját a mintegy 100 fő, óvodás-, gyermek-, utánpótlás csoportokkal és a felnőtt együttessel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.