Jazz/World

"Mert mibennünk zeng a lélek" – 50 éves a Bartók Táncegyüttes

2008.11.28. 00:00
Ajánlom
2008. november 29-én, szombat délután ünnepi programmal emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról a Bartók Táncegyüttes a Stefánia Palotában.

Az ünnepi program délután két órakor kezdődik az együttes életéről szóló kiállítás megnyitójával. A három órakor kezdődő jubileumi előadásban az együttes korábbi, legsikeresebb koreográfiái mellett az utóbbi évek alkotásaiból tekinthet meg válogatást a közönség. Muzsikál Halmos Béla, a Téka Együttes, a Sebő-együttes és a Tündök zenekar. A műsor után hajnalig tartó mulatsággal vár mindenkit a Bartók Táncegyüttes.

Az 50 éve alakult amatőr táncegyüttes a névadó munkásságát tekintve példának a zene- és tánchagyomány széles körű terjesztését tűzte ki célul. A kezdetekben Bartók Béla, Sári József műveire Molnár István, Vásárhelyi László és Tímár Sándor alkotta koreográfiákat táncolt az együttes. Az időszak fontosabb repertoárdarabjai a Fehér liliomszál, Kezdődik a zsok, Három falu – három tánc. A ’70-es évektől Tímár Sándor az együttesi műhelyben fejleszti ki új táncpedagógiai módszerét. Az új módszer kialakításában, a rögtönzött paraszttánc megismerésében Martin György táncfolklorista volt személyes és szakmai segítője. Az együttesi táncoktatásban kimunkált módszer az alakulóban lévő táncházak tanítási módszerévé is vált. Ettől kezdve a mai napig az együttes legfőbb célkitűzése, hogy a rögtönzött paraszttáncot korszerű színpadi művekben jelenítse meg. Az 1970-es évekből Tímár Sándor legkiemelkedőbb alkotásai a Széki táncok, az Öt legény tánca, a Szlavóniai karikázó, Szatmári táncok. Tímár Sándor részt vett a jubilumi műsorra való felkészülésben, személyesen irányította, segítette több koreográfiája felújítását.

Jelentős koreográfiai alkotásokkal gazdagította az együttes repertoárját Varga Zoltán későbbi művészeti vezető. Kiemelkedő koreográfiái a Skandálás, Keménytelki táncok, Keménytelki férfitáncok, Bonchidai táncok, Zempléni karikázó.

Mindezen jelentős szakmai, együttesi és a táncházmozgalomban elért eredményeket a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének jelentős támogatása tette lehetővé.

1991-től egyesületi formában, önfenntartó módon működik az együttes. 1993-tól 2005-ig Gödöllői Lajos, az együttes egykori igazgatójának támogatásával az Óbudai Művelődési Központban, jelenleg a Budavári Művelődési Házban, a „Bem6”-ban folytatja munkáját a mintegy 100 fő, óvodás-, gyermek-, utánpótlás csoportokkal és a felnőtt együttessel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.