Jazz/World

Mesterek és tanítványok

2012.03.20. 14:14
Ajánlom
Mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat bemutató sorozatot indít a Hagyományok Háza. Az első, márcisus 29-i est vendége a Téka Együttes.

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ezt a Kodály idézetet választotta új népzenei sorozata mottójául a Hagyományok Háza, amelyben mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat mutatnak be - ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a paraszti kultúra átadásában mekkora jelentősége van az élő kapcsolatoknak, az idősebbek és a fiatalabbak közötti ismeretátadásnak, a zenei példaképeknek.

A sorozat első, március 29-én este hétkor kezdődő koncertjére a Téka Együttes tagjait hívták meg, akik 1976 óta törekednek az autentikus hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére. Azt vallják: az igazi mesternek dicsőség és öröm, ha látja, tudománya megmarad azzal, hogy átveszi valaki, és a tanítványnak is az a fontos, hogy minél tökéletesebbé tegye a megszerzett tudást, majd átadja a fiatalabb generációnak. A Téka együttesnek mindig is fontos volt, hogy tanuljanak a Mesterektől, ezért is indították útjára a Mestereink című CD-sorozatot: tisztelegni szerettek volna előttük, hiszen Ők adták a kezükbe ezt a hihetetlen értéket. Erre az előadásra mestereik közül elhozzák magukkal Szántó Ferencet Marosdécséről, aki hegedül, furulyázik, énekel, valamint a legendás tereskei dudást, Pál Istvánt. Ők hagyományozott zenéjük mellett példát is mutatnak: átadják régi íratlan törvényeiket is, a tiszteletet, a szeretetet, az őszinteséget, az egymásra való odafigyelést, az adott szó becsületét.

Május 10-én a szintén a hetvenes évek óta működő, a palóc vidékről származó Dűvő Népzenei Együttest és a Zagyva Bandát várják közös koncertre a Hagyományok Házába. Mindkét zenekar a népzene autentikus vonalának képviselője, közös forrásból, az adatközlőktől merítik repertoárjuk anyagát, a Zagyva Bandának az 1979-ben alakult Dűvő, mint őket megelőző generáció, a példaképe volt.

A koncertek után a zenészek táncházat tartanak a helyszínen, így a közönség tagjai a gyakorlatban is kipróbálhatják, mit is takar a nemrég az UNESCO legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.
Jazz/World ajánló

Az angyalföldi nyomornegyedből Párizsig jutott a világhírű magyar zongoraművész

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség.
Jazz/World klippremier

Csodaszép klipet készített az Ephemere egy kápolnásnyéki mozdonyban

Az Ephemere két vezéregyéniségének, Caussanel Izabellának és Orbay Lillának új szerzeménye, a Te is tudod Szőcs Kálmán versére íródott. A Novák Péter által rendezett klipben megjelenik az utazás, a melankólia és a dőzsölés kontrasztja, a gyermeki naivitás és a tiltott szerelmek is. VIDEÓ
Jazz/World hírek

Lukács Miklós szerzeményével rögzített videoklipet a Yurodny Ensemble

Az írországi Yurodny Ensemble és Lukács Miklós cimbalomművész kapcsolata nem újkeletű. Az ír sajtóban július 26-án volt az online premiere annak a videoklipnek, amelyet a neves együttes a magyar művész 2013-as Himnusz című száma nyomán rögzített. A klipet cikkünkben meg is tekinthetik.