Jazz/World

Mesterek és tanítványok

2012.03.20. 14:14
Ajánlom
Mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat bemutató sorozatot indít a Hagyományok Háza. Az első, márcisus 29-i est vendége a Téka Együttes.

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ezt a Kodály idézetet választotta új népzenei sorozata mottójául a Hagyományok Háza, amelyben mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat mutatnak be - ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a paraszti kultúra átadásában mekkora jelentősége van az élő kapcsolatoknak, az idősebbek és a fiatalabbak közötti ismeretátadásnak, a zenei példaképeknek.

A sorozat első, március 29-én este hétkor kezdődő koncertjére a Téka Együttes tagjait hívták meg, akik 1976 óta törekednek az autentikus hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére. Azt vallják: az igazi mesternek dicsőség és öröm, ha látja, tudománya megmarad azzal, hogy átveszi valaki, és a tanítványnak is az a fontos, hogy minél tökéletesebbé tegye a megszerzett tudást, majd átadja a fiatalabb generációnak. A Téka együttesnek mindig is fontos volt, hogy tanuljanak a Mesterektől, ezért is indították útjára a Mestereink című CD-sorozatot: tisztelegni szerettek volna előttük, hiszen Ők adták a kezükbe ezt a hihetetlen értéket. Erre az előadásra mestereik közül elhozzák magukkal Szántó Ferencet Marosdécséről, aki hegedül, furulyázik, énekel, valamint a legendás tereskei dudást, Pál Istvánt. Ők hagyományozott zenéjük mellett példát is mutatnak: átadják régi íratlan törvényeiket is, a tiszteletet, a szeretetet, az őszinteséget, az egymásra való odafigyelést, az adott szó becsületét.

Május 10-én a szintén a hetvenes évek óta működő, a palóc vidékről származó Dűvő Népzenei Együttest és a Zagyva Bandát várják közös koncertre a Hagyományok Házába. Mindkét zenekar a népzene autentikus vonalának képviselője, közös forrásból, az adatközlőktől merítik repertoárjuk anyagát, a Zagyva Bandának az 1979-ben alakult Dűvő, mint őket megelőző generáció, a példaképe volt.

A koncertek után a zenészek táncházat tartanak a helyszínen, így a közönség tagjai a gyakorlatban is kipróbálhatják, mit is takar a nemrég az UNESCO legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.