Jazz/World

Mesterek és tanítványok

2012.03.20. 14:14
Ajánlom
Mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat bemutató sorozatot indít a Hagyományok Háza. Az első, márcisus 29-i est vendége a Téka Együttes.

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Ezt a Kodály idézetet választotta új népzenei sorozata mottójául a Hagyományok Háza, amelyben mestereket és tanítványokat, egymásra ható előadókat, zenekarokat mutatnak be - ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a paraszti kultúra átadásában mekkora jelentősége van az élő kapcsolatoknak, az idősebbek és a fiatalabbak közötti ismeretátadásnak, a zenei példaképeknek.

A sorozat első, március 29-én este hétkor kezdődő koncertjére a Téka Együttes tagjait hívták meg, akik 1976 óta törekednek az autentikus hangzásvilág megőrzésére és megismertetésére. Azt vallják: az igazi mesternek dicsőség és öröm, ha látja, tudománya megmarad azzal, hogy átveszi valaki, és a tanítványnak is az a fontos, hogy minél tökéletesebbé tegye a megszerzett tudást, majd átadja a fiatalabb generációnak. A Téka együttesnek mindig is fontos volt, hogy tanuljanak a Mesterektől, ezért is indították útjára a Mestereink című CD-sorozatot: tisztelegni szerettek volna előttük, hiszen Ők adták a kezükbe ezt a hihetetlen értéket. Erre az előadásra mestereik közül elhozzák magukkal Szántó Ferencet Marosdécséről, aki hegedül, furulyázik, énekel, valamint a legendás tereskei dudást, Pál Istvánt. Ők hagyományozott zenéjük mellett példát is mutatnak: átadják régi íratlan törvényeiket is, a tiszteletet, a szeretetet, az őszinteséget, az egymásra való odafigyelést, az adott szó becsületét.

Május 10-én a szintén a hetvenes évek óta működő, a palóc vidékről származó Dűvő Népzenei Együttest és a Zagyva Bandát várják közös koncertre a Hagyományok Házába. Mindkét zenekar a népzene autentikus vonalának képviselője, közös forrásból, az adatközlőktől merítik repertoárjuk anyagát, a Zagyva Bandának az 1979-ben alakult Dűvő, mint őket megelőző generáció, a példaképe volt.

A koncertek után a zenészek táncházat tartanak a helyszínen, így a közönség tagjai a gyakorlatban is kipróbálhatják, mit is takar a nemrég az UNESCO legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.