Jazz/World

Mesterkurzus jazzbőgőssel

2010.11.22. 23:02
Ajánlom
A Weimari Liszt-akadémiáról érkezik jazzbőgő professzor a Köztelek utcába.

Az LFZE Jazz Tanszékén december 2-án, csütörtökön 14:30-16:00-ig a 19-es teremben Prof. Manfred Bründl, a weimari Liszt Zeneakadémia jazzbőgő és basszusgitár tanára tart zenekari műhelygakorlatot, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár a jazzbőgő főtárgy tanára, Csuhaj Barna Tibor.

Bründl mind bőgőn, mind basszusgitáron játszik, zeneszerzőként is tevékeny. A grazi jazztanszakon végzett 1985-ben, de klasszikus diplomát is szerzett. A Heinz Sauer Quartet, Walter Norris, Matthieu Michel, Wilson Oliveira, Bob Degen társaságában vette fel első lemezeit, Gabriele Haslerrel '89-ben duóalbumot is kiadott. 1989 óta tanít, először a Mainzi Egyetemen kapott állást. A Goethe Intézet szervezésében több távoli földrészt is bejárt válogatott zenekarokkal. Megkapta Frankfurt város jazzdíját, és '96 óta tanít a weimari jazz tanszéken - '97 és 2005 között vezette az intézményt. Silent Bass néven alapított néhány éve zenekart. Pályája során fellépett Albert Mangelsdorff, Charlie Mariano, Barry Altschul, Herb Ellis, Craig Harris, Bob Brookmeyer, Phil Wilson, Norma Winstone, Terumasa Hino, Leo Wright, Zach Danziger, Wayne Krantz, Aldo Romano, Francoise Jeanneau, Harry Pepl, Till Brönner, Ack van Rooyen, Fritz Pauer, Christof Lauer, T. M. Stevens, Matthias Schubert, Bill Elgart, Jo Nay, Simon Nabatov, Janusz Stefanksi, Stefan Bauer, Ingrid Schmithüsen, Michinori Bunya, Hugo Read, Herb Geller és mások oldalán.

Az alábbi videón Bründl egy korábbi - igaz hosszabb - mesterkurzusának (Salerno, 2009) zárókoncertjét láthatják, melyen ő is bőgőzik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.
Jazz/World ajánló

Kék bakeliten jelent meg a Solati Music első lemeze

A gyűjtők számára is ritkaságnak számító vinyl teljes anyagát december 7-én egy dupla koncertes lemezbemutató keretében élvezhetik élőben a jazz és a Neo-Soul rajongói a Budapest Jazz Clubban.