Jazz/World

Mesterkurzus jazzbőgőssel

2010.11.22. 23:02
Ajánlom
A Weimari Liszt-akadémiáról érkezik jazzbőgő professzor a Köztelek utcába.

Az LFZE Jazz Tanszékén december 2-án, csütörtökön 14:30-16:00-ig a 19-es teremben Prof. Manfred Bründl, a weimari Liszt Zeneakadémia jazzbőgő és basszusgitár tanára tart zenekari műhelygakorlatot, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár a jazzbőgő főtárgy tanára, Csuhaj Barna Tibor.

Bründl mind bőgőn, mind basszusgitáron játszik, zeneszerzőként is tevékeny. A grazi jazztanszakon végzett 1985-ben, de klasszikus diplomát is szerzett. A Heinz Sauer Quartet, Walter Norris, Matthieu Michel, Wilson Oliveira, Bob Degen társaságában vette fel első lemezeit, Gabriele Haslerrel '89-ben duóalbumot is kiadott. 1989 óta tanít, először a Mainzi Egyetemen kapott állást. A Goethe Intézet szervezésében több távoli földrészt is bejárt válogatott zenekarokkal. Megkapta Frankfurt város jazzdíját, és '96 óta tanít a weimari jazz tanszéken - '97 és 2005 között vezette az intézményt. Silent Bass néven alapított néhány éve zenekart. Pályája során fellépett Albert Mangelsdorff, Charlie Mariano, Barry Altschul, Herb Ellis, Craig Harris, Bob Brookmeyer, Phil Wilson, Norma Winstone, Terumasa Hino, Leo Wright, Zach Danziger, Wayne Krantz, Aldo Romano, Francoise Jeanneau, Harry Pepl, Till Brönner, Ack van Rooyen, Fritz Pauer, Christof Lauer, T. M. Stevens, Matthias Schubert, Bill Elgart, Jo Nay, Simon Nabatov, Janusz Stefanksi, Stefan Bauer, Ingrid Schmithüsen, Michinori Bunya, Hugo Read, Herb Geller és mások oldalán.

Az alábbi videón Bründl egy korábbi - igaz hosszabb - mesterkurzusának (Salerno, 2009) zárókoncertjét láthatják, melyen ő is bőgőzik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.