Jazz/World

Métamorfózis – 25 éves a Méta

2008.03.24. 00:00
Ajánlom
Métamorfózis című műsorával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Méta, ezúttal az együttes és a magyar népzene sokszínűségére helyezve a hangsúlyt. A Méta muzsikusai március 24-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Tavaszi Fesztivál programjában adnak világzenei koncertet művészbarátaikkal, mestereikkel és kollegáikkal. A műsorvezető Novák Péter lesz.

Kevés együttes mondhatja el magáról, hogy annyi mindent sikerrel próbált ki, mint a Méta. Az együttes 1983-ban alakult Pécsett, prímásuk, Salamon Beáta szülővárosában, s két évvel később került Budapestre, ekkor szilárdult meg az együttes magja, Nagy Zsolt kontrás és Mohácsy Albert bőgős csatlakozásával. A jelenlegi, hosszú évek óta töretlen felállásban Porteleki Zoltán cimbalmos-brácsásunk mellett Gera Attila fúvós muzsikál és Németh Ferenc énekel. A huszonöt év alatt kisebb-nagyobb változások ugyan történtek, a hangzás azonban továbbra is a régi, a meghatározó Salamon Beáta énekhangja és hegedűjátéka.

Bár a Méta alapvetően hagyományos táncházi zenekar, tagjai viszonylag korán kapcsolatba kerültek más műfajokkal is. Ennek legismertebb megjelenése a Heavy Méta formáció volt, amelyben a zenekarhoz a hazai blues-élet olyan kiválóságai csatlakoztak, mint Takáts Tamás, Sipeki Zoltán, Ferenczi György és Molnár Gábor. Ez a formáció természetesen a március 24-i koncerten is fellép, hiszen mint Salamon Beáta fogalmaz, a Heavy Méta a "szívük csücske".

A koncert műsora szinte magától alakult, hiszen azokat a formációkat szeretnék bemutatni, amelyekben az egyes Méta-muzsikusok a huszonöt év alatt megfordultak, illetve ma is játszanak. Nem maradhat el az autentikus magyar népzene sem, amelyhez a szakma nagy öregjeit, két mesterüket, Halmos Bélát és Porteleki Lászlót hívták vendégül. A balkáni népzenét a Pravo Zenekar képviseli, ahol a Méta fúvósa, Gera Attila muzsikál, Kovács Ferenchez és a Magony Zenekarhoz Salamon Beáta és az énekesük, Németh Ferenc kötődik, a folk és a dzessz találkozását a Bágyi Balázs Jazzquartett jeleníti meg, ők szintén Salamon Beátával zenéltek együtt. A Kormorán alapító tagjaiból álló Kormorán Memory Band-re azért esett a választás, mert – ahogy Salamon Beáta fogalmaz – mindannyian ezen a stíluson nőttek fel, ráadásul a régi Kormorán-zenék még eredeti népzenei alapra épültek. Radics Ferenc hegedűművészt a Magyar Állami Népi Együttesben ismerték meg, amelynek kísérőzenekara voltak, s amelynek előadásait jelenleg is rendszeresen kísérik vendégművészként.

Az est egyik különlegessége Cathal Hayden és a 4menandadog lesz. Cathal Hayden Írország sztárhegedűse és sztárbendzsósa, aki együttesével az ír népzene gyökereiből táplálkozó kortárs, blues- és rockzenét játszik. "Két éve ismertem meg őket, amikor a kontinensről egyedüli hegedűsként részt vehettem a Fiddlers of Fire elnevezésű angilai fesztiválon, ahol a világ legnagyobb folkhegedűsei léptek fel" – meséli Salamon Beáta, aki azt tervezi, hogy a koncert végén közös táncházat tartanak a Művészetek Palotájában, kihasználva, hogy egy eredeti ír zenét is játszó banda a vendégük. Az egyes formációkat a Méta muzsikája köti össze, így természetesen a gálaműsor során folyamatosan hallhatjuk őket. A hangulat várhatóan már a koncert kezdetére a csúcsra jut, hiszen közvetlenül a műsor előtt a részt vevő vendégzenészek a Művészetek Palotája előterében rövid, egyéni koncerteket adnak.

"Még az idén, várhatóan ősszel egy nagyszabású autentikus népzenei koncerttel is megünnepeljük a 25 éves évfordulót, jó lenne, ha minél több helyre eljuthatnánk a jubileum kapcsán az országban. Tervezünk a Fonóban egy Méta-hétvégét, ahol tanfolyamokat is tartunk, és természetesen idén is megrendezzük a Méta-tábort" – sorolja a terveket Salamon Beáta, aki hangsúlyozza: bár fontosnak tartják a világzenei vonulatukat, nem szeretnék, ha kizárólag erről ismernék őket. "Ez a koncert és a világzene elsősorban a nagyvilágnak szól, próbálunk minél többfajta érdeklődésű közönséget megnyerni a magyar népzenének" teszi hozzá. Új lemezt is szerettek volna megjelentetni az évfordulóra, de mint mondják, hiába pályáztak, nem kaptak támogatást. Terveik között szerepel egy olyan CD, amelyen ismét szerephez jutna a Heavy Méta, és egy olyan korongon is gondolkoznak, amelyen a régi Méta-tagokkal és tanítványaikkal játszanának autentikus anyagot.

(2008. március 24. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Métamorfózis" - a 25 éves Méta Együttes koncertje; km.: Cathal Hayden és a 4menandadog, Bágyi Balázs Quartet, Heavy Méta (Ferenczy György, Molnár Gábor, Sipeki Zoltán, Takács Tamás), Kormorán Memory Band (Gál Péter, Jenei Szilveszter, Margit József), Kovács Ferenc és a Magony zenekar, a Muzsikás együttes tagjai (Halmos Béla és Porteleki László), Pravo Zenekar, Radics Ferenc (hegedű), Honvéd Táncszínház szólistái; műsorvez.: Novák Péter; rend.: Novák Ferenc)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.