Jazz/World

Métamorfózis – 25 éves a Méta

2008.03.24. 00:00
Ajánlom
Métamorfózis című műsorával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Méta, ezúttal az együttes és a magyar népzene sokszínűségére helyezve a hangsúlyt. A Méta muzsikusai március 24-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Tavaszi Fesztivál programjában adnak világzenei koncertet művészbarátaikkal, mestereikkel és kollegáikkal. A műsorvezető Novák Péter lesz.

Kevés együttes mondhatja el magáról, hogy annyi mindent sikerrel próbált ki, mint a Méta. Az együttes 1983-ban alakult Pécsett, prímásuk, Salamon Beáta szülővárosában, s két évvel később került Budapestre, ekkor szilárdult meg az együttes magja, Nagy Zsolt kontrás és Mohácsy Albert bőgős csatlakozásával. A jelenlegi, hosszú évek óta töretlen felállásban Porteleki Zoltán cimbalmos-brácsásunk mellett Gera Attila fúvós muzsikál és Németh Ferenc énekel. A huszonöt év alatt kisebb-nagyobb változások ugyan történtek, a hangzás azonban továbbra is a régi, a meghatározó Salamon Beáta énekhangja és hegedűjátéka.

Bár a Méta alapvetően hagyományos táncházi zenekar, tagjai viszonylag korán kapcsolatba kerültek más műfajokkal is. Ennek legismertebb megjelenése a Heavy Méta formáció volt, amelyben a zenekarhoz a hazai blues-élet olyan kiválóságai csatlakoztak, mint Takáts Tamás, Sipeki Zoltán, Ferenczi György és Molnár Gábor. Ez a formáció természetesen a március 24-i koncerten is fellép, hiszen mint Salamon Beáta fogalmaz, a Heavy Méta a "szívük csücske".

A koncert műsora szinte magától alakult, hiszen azokat a formációkat szeretnék bemutatni, amelyekben az egyes Méta-muzsikusok a huszonöt év alatt megfordultak, illetve ma is játszanak. Nem maradhat el az autentikus magyar népzene sem, amelyhez a szakma nagy öregjeit, két mesterüket, Halmos Bélát és Porteleki Lászlót hívták vendégül. A balkáni népzenét a Pravo Zenekar képviseli, ahol a Méta fúvósa, Gera Attila muzsikál, Kovács Ferenchez és a Magony Zenekarhoz Salamon Beáta és az énekesük, Németh Ferenc kötődik, a folk és a dzessz találkozását a Bágyi Balázs Jazzquartett jeleníti meg, ők szintén Salamon Beátával zenéltek együtt. A Kormorán alapító tagjaiból álló Kormorán Memory Band-re azért esett a választás, mert – ahogy Salamon Beáta fogalmaz – mindannyian ezen a stíluson nőttek fel, ráadásul a régi Kormorán-zenék még eredeti népzenei alapra épültek. Radics Ferenc hegedűművészt a Magyar Állami Népi Együttesben ismerték meg, amelynek kísérőzenekara voltak, s amelynek előadásait jelenleg is rendszeresen kísérik vendégművészként.

Az est egyik különlegessége Cathal Hayden és a 4menandadog lesz. Cathal Hayden Írország sztárhegedűse és sztárbendzsósa, aki együttesével az ír népzene gyökereiből táplálkozó kortárs, blues- és rockzenét játszik. "Két éve ismertem meg őket, amikor a kontinensről egyedüli hegedűsként részt vehettem a Fiddlers of Fire elnevezésű angilai fesztiválon, ahol a világ legnagyobb folkhegedűsei léptek fel" – meséli Salamon Beáta, aki azt tervezi, hogy a koncert végén közös táncházat tartanak a Művészetek Palotájában, kihasználva, hogy egy eredeti ír zenét is játszó banda a vendégük. Az egyes formációkat a Méta muzsikája köti össze, így természetesen a gálaműsor során folyamatosan hallhatjuk őket. A hangulat várhatóan már a koncert kezdetére a csúcsra jut, hiszen közvetlenül a műsor előtt a részt vevő vendégzenészek a Művészetek Palotája előterében rövid, egyéni koncerteket adnak.

"Még az idén, várhatóan ősszel egy nagyszabású autentikus népzenei koncerttel is megünnepeljük a 25 éves évfordulót, jó lenne, ha minél több helyre eljuthatnánk a jubileum kapcsán az országban. Tervezünk a Fonóban egy Méta-hétvégét, ahol tanfolyamokat is tartunk, és természetesen idén is megrendezzük a Méta-tábort" – sorolja a terveket Salamon Beáta, aki hangsúlyozza: bár fontosnak tartják a világzenei vonulatukat, nem szeretnék, ha kizárólag erről ismernék őket. "Ez a koncert és a világzene elsősorban a nagyvilágnak szól, próbálunk minél többfajta érdeklődésű közönséget megnyerni a magyar népzenének" teszi hozzá. Új lemezt is szerettek volna megjelentetni az évfordulóra, de mint mondják, hiába pályáztak, nem kaptak támogatást. Terveik között szerepel egy olyan CD, amelyen ismét szerephez jutna a Heavy Méta, és egy olyan korongon is gondolkoznak, amelyen a régi Méta-tagokkal és tanítványaikkal játszanának autentikus anyagot.

(2008. március 24. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Métamorfózis" - a 25 éves Méta Együttes koncertje; km.: Cathal Hayden és a 4menandadog, Bágyi Balázs Quartet, Heavy Méta (Ferenczy György, Molnár Gábor, Sipeki Zoltán, Takács Tamás), Kormorán Memory Band (Gál Péter, Jenei Szilveszter, Margit József), Kovács Ferenc és a Magony zenekar, a Muzsikás együttes tagjai (Halmos Béla és Porteleki László), Pravo Zenekar, Radics Ferenc (hegedű), Honvéd Táncszínház szólistái; műsorvez.: Novák Péter; rend.: Novák Ferenc)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.